Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Caretta yavruları Patara'da Akdeniz'le buluşuyor

        Kaş yakınlarındaki Patara Plajı, Türkiye'de caretta caretta kaplumbağalarının en önemli yuvalama alanlarının başında yer alıyor. Her yıl yüzlerce erişkin deniz kaplumbağasının yuva yaptığı plajda bu yıl 202 yuva tespit edildi. Bu yıl, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Özel Çevre Koruma Genel Müdürlüğü ile Aydın Adnan Menderes Üniversitesi tarafından gözlemlenip korunan yuvalardan yavru çıkışları başladı. 15 Mayıs- 15 Eylül tarihleri arasında 08.00- 20.00 saatleri arası insanların, 20.00- 08.00 arası caretta carettaların kullanımında olan plajdaki yuvalar insanların bulunduğu bölümde çelik kafeslerle, diğer noktalarda ise yüzey kafesleriyle dışarıdan gelebilecek tehditlere karşı korunuyor.

        45- 60 GÜN ARASINDA YAVRU ÇIKIYOR

        Bu yıl Adnan Menderes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kurtuluş Olgun ve asistanlar Yusuf Geroğlu, Mehmet Tural ve Habibe Güler'in yer aldığı ekip, her birinde 70 ile 120 arasında yumurta bulunan yuvaları koruyor. Bu yuvalardan 45- 60 gün arasında yavrular çıkarken, görevliler sabaha kadar plajda gezerek, yuvalardan çıkan yavru deniz kaplumbağalarının güvenli biçimde Akdeniz'in mavi sularıyla buluşmasını sağlıyor.

        "İLGİNÇ BİR OLAYI GÖZLEMLEDİM"

        Yavru caretta carettaların denizle buluşmasına tanıklık eden Alman Johannes Wolf, "İnsanın yaşamında belki bir kez görebileceği ilginç bir olayı gözlemledim. Yavru carettalar yaşam alanlarına ulaştı. Benim için çok ilginç bir olay oldu. Çok mutluyum" dedi.

        '80- 90 YAVRUYU DENİZLE BULUŞTURDUK'

        Adnan Menderes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü asistanı Yusuf Geroğlu da "Patara Plajı caretta carettaların en önemli üreme alanlarından biri. Bu yıl Patara Plajı'nda 202 yuva tespit edildi. Bu yuvalardan çıkan yavruların güvenli şekilde denize ulaşması sağlanıyor. Bugün de 80- 90 yavruyu denizle buluşturduk" diye konuştu.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ