Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi ‘Pilav da paella kadar cool olur mu?’

        Nur TOPRAKOĞLU / HT CUMARTESİ

        Çocukken. Tencere kapaklarını bateri, oklavaları da baget olarak kullandığımız güzel zamanlardı. Daha sonra mutfaktan gelen güzel kokular bu işin oyunun çok ötesinde, bir tutku olabileceğini hissettirdi ve ilk başlarda farklı denemelerim olsa da mutfakta karar kıldım. Mutfağa yeteneğim olduğunu düşünüyordum. İnsanların yaptığım yemekleri beğenmesi de kendime güvenmemi sağladı...

        ■ Ailenizde sizden başka mutfağa meraklı, eli lezzetli, iyi yemek yapan kişiler var mı?

        Annem, anneannem ve anneannemin annesi çok iyi yemek yapan mutfak sihirbazlarıydı. Üçüyle de vakit geçirme ve mutfak konusunda çok şey öğrenme fırsatım oldu.

        ■ Ancak profesyonel olarak mutfağa girmeden önce uzun yıllar reklamcılık yapmışsınız. Mutfağa geçiş hikâyenizi anlatır mısınız?

        İletişim fakültesi halkla ilişkiler ve reklam bölümü mezunuyum. Dolayısıyla reklamcılık hayatımın çok uzun bir dönemini kapladı ve hâlâ da devam ediyor. Reklam geçmişim olmasaydı bir marka yaratmayı ve mutfakta hazırladıklarımızı bir marka çatısı altında toplamayı düşünemezdim. Reklam sektörü her yönden beni çok besledi ama çok yıpratıcı ve zor tarafları da vardı. Ben de daha çok sevdiğim iş olan yeme içme sektörüne geçmeye karar verdim. Bir yandan da Anadolu Üniversitesi Aşçılık Bölümü’ne devam ediyorum.

        ‘SOKAK KÜLTÜRÜNE AİT HER ŞEYE İLGİM VAR’

        ■ Peki neden pirinç? Pilavı çok mu seversiniz?

        Pilavı da diğer tüm sokak yemeklerini de çok severim. Sokak kültürüne ait olan her şeye ilgim var. Tabii sokak yemeklerinin kalitesinin gittikçe düşüyor olması da beni bu projeye başlama konusunda motive eden unsurlardan biri oldu. Her yemeği her çeşit restoranda sunabilirdim ancak kültürümüzün derinliklerine kadar işlemiş olan pilav bana çok yakın geldi. İtalyanların risottosu, İspanyolların paellası nasıl dünya çapında popülerse bizim pilavımızın da en az onlar kadar popüler olması için ortağım Fulya Ertem’le birlikte kolları sıvadık. “Pilav da paella kadar cool olur mu?” sorusundan hareketle cool pilavcımızı hayata geçirdik.

        ■ Kaç çeşit pilav pişiriyorsunuz?

        Tereyağlı pirinç pilavı, siyah pirinç pilavı ve bulgurumuz var. Pilavın üzerine ya da yanına nohut, tavuk, somon füme, ton balığı, salata gibi değişik şeyler koyup kendi pilavınızı yaratabiliyorsunuz. Pilavı lezzetli hale getirmek icin kullandığımız malzemeler çok önemli. Pirincimiz Gönen’den geliyor; cinsi iri baldo. Tereyağımız Vakfıkebir, nohutumuz kocabaş, bulgurumuz yüzde 100 durum buğdayından elde edilen kavılca bulguru. Tavuklar da doğal mısır ve safran çiçeğiyle besleniyorlar. Böylece etleri daha lezzetli oluyor. Siyah pirinç de lif, magnezyum ve protein içeren, glisemik endeksi düşük ve çok sağlıklı bir gıda.

        Tereyağlı pilav

        Malzemeler

        ■ 1 su bardağı pirinç ■ 2 yemek kaşığı tereyağı ■ 1.5 su bardağı tavuk suyu ■ Tuz

        Hazırlanışı Pirinci bir süzgece alıp soğuk suyla iyice yıkayın, daha sonra bir kâseye koyun. Üzerlerine 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip sıcak suda 15-20 dakika bekletin. (Bu şekilde hem nişastasından arınıyor hem de daha kolay pişiyor.) Daha sonra yine süzgece alıp soğuk suyla yıkayın ve süzülmesi için bir kenara koyun. Diğer tarafta tencerenizde tereyağını eritin, iyice süzülmüş olan pirinci ilave edin, 10 dakika kadar karıştırarak kavurun. Pirinçler şeffaflaşınca su, ardından da istediğiniz miktarda tuz ilave edip kapağını kapatın. Orta derece ateşte kaynayana kadar pişirin, daha sonra ateşi kısın, suyunu çekip pirinçler gözükmeye başladığında da iyice kısın. Bu şekilde suyunu çekene kadar pişirin ve ateşi kapatıp kapakla tencere arasına kâğıt havlu koyarak 10 dakika demlenmeye bırakın.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ