Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İnanç Kurban Bayramı tarihi ne zaman? 2016 Kurban Bayramı tatili kaç gün?

        Kurban, ibadet maksadıyla muayen bir zamanda, belirli şartları taşıyan bir hayvanı usulüne göre Allah rızası için kesmek demektir. Kurban Bayramı'nı sabırsızlıkla bekleyen müslümanlar, Google'da "Kurban Bayramı ne zaman?" sorusuna yanıt arıyor. Peki 2016 Kurban Bayramı ne zaman? Kurban Bayramı tatili kaç gün olacak? Tüm detaylar haberimizde...

        2016 KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?

        Kurban ibadeti, Kur'an-ı Kerim'de ilahi simge ve dini sembollerden biri olarak ifade edilmekte, kurban kesme işlemi başlı başına bir kulluk davranışı olarak öngörülmektedir. Buna göre Kurban Bayramı'nda; bayram namazından sonra kurban kesmek, dini bir görevdir. Kurban Bayramı bu sene 12 Eylül 2016 Pazartesi günü idrak edilmeye başlanacak.

        KURBAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN?

        Ramazan Bayramı tatilinin 9 gün olmasının ardından vatandaşlar Kurban Bayramı tatilininde 9 gün olmasını beklerken müjde başbakan Binali Yıldırım'dan geldi. AK Parti Grup Toplantısı'nda açıklama yapan Binali Yıldırım'ın tatil ile ilgili açıklaması şu şekilde;

        "Ramazan Bayramı'nda bayramın sonu cuma günüydü, birleştirdik. Kurban Bayramı'nda da bayramın öncesi bayramla birleşiyor. Böylece bir uzun tatil daha yapacaksınız."

        KURBAN NE DEMEKTİR, HÜKMÜ NEDİR?

        Sözlükte yaklaşmak, Allâh’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban, dinî bir terim olarak, ibâdet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı, kurban bayramı günlerinde usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder.

        Akıllı, hür, mukim ve dini ölçülere göre zengin sayılan mümin, ilâhî rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını keser. Böylece hem maddi durumu yetersiz olup kurban kesemeyenlere yardımda bulunmuş, hemde Cenab-ı Hakka yaklaşmış olur.

        Kurban ibadeti, İslam toplumlarının şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri yerine getirilmektedir. Kurban, bir Müslüman’ın gerektiğinde bütün varlığını Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir.

        Kurban Hanefi mezhebine göre vacip, diğer mezheplere göre ise sünnet-i müekkededir. Dini kaynaklarda Peygamber efendimizin kurbanını daima kestiği ifade edilmektedir.

        KİMLER KURBAN KESMELİDİR?

        Kurban kesmek, âkil, baliğ (akıllı, ergen), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan bir Müslüman’ın yerine getireceği mali bir ibadettir. Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr. altın veya bunun değerinde para veya eşyaya sahip olan kişi dinen zengindir. Dolayısıyla bu kişi Allah'ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedakârlığın nişanesi olarak kurban kesmelidir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ