Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Ayten Alper 85 yıl sonra Atatürk'ü karşıladığı iskeleye gitti
        1

        Atatürk'ün Zonguldak'a gelişinin yıldönümü kutlamaları valilik önündeki Atatürk Anıtı'nda düzenlenen törenle başladı.

        2

        Törene, Vali Yardımcıları Hüseyin Ergi, Ahmet Mailoğlu, Ömer Bedrettin Sağsöz, CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpçu, Kozlu Kaymakamı Ahmet Karakaya, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, İl Jandarma Komutanı Albay Haluk Selvi, Cumhuriyet Başsavcısı Hakan Yağız katıldı.

        3

        Anıta çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından protokol üyeleri, Atatürk'ün kente ilk ayak bastığı Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi'ne ait lokalin yanındaki iskeleden denize karanfil bıraktı.

        4

        Deniz polisleri de botla getirdikleri Türk bayrağını Vali Yardımcısı Hüseyin Ergi'ye verdi. Ergi, Türk bayrağını öperek teslim aldı.

        5

        ATATÜRK'E ÇİÇEK VEREN KIZIN HEYKELİ

        Zonguldak Belediyesi, 26 Ağustos 1931'de kente gemiyle gelen ve limandaki iskeleden karaya çıkan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü 5 yaşındayken çiçekle karşılayan ve şu anda 90 yaşında olan Ayten Alper'in heykelini yaptırdı.

        6

        Heykelin bugün yapılan açılışına katılan Ayten Alper, kurdeleyi protokol ile birlikte kesti. Karabük'ün Safranbolu İlçesi'nde yaşayan Ayten Alper, Atatürk'e çiçek verdiği günü şöyle anlattı:

        7

        "Bana, Atatürk'ün geleceğini ve çiçek vereceğimi söylediler. Çekingen bir çocuktum, istemedim. Israr olunca mecburen kabul ettim. Bana, 'En iyi elbiselerini en iyi ayakkabılarını giy' dediler. Atatürk'ün geleceği yere getirdiler.

        8

        Eniştem,‘Gazi Mustafa Kemal gelirken, hoş geldin Gazi baba, diyerek buketi vereceksin' dedi. Gazi baba, bekleyip de elimden çiçeği alacak zannettim. Yürüdü. Yürüyünce ben de peşinden hemen koştum, verdim çiçeği. O da yanağımı okşadı. Hayat bu yaşa kadar getirdi beni.

        9

        Atatürk sevgisi bu zamana kadar vermeye çalıştım. İnşallah muvaffak olmuşumdur. Çok heyecanlıyım. Bu kadar kalabalığa alışkın değilim. Heykelim yapıldı. İnşallah o heykel de benim için değil vatanım için sonsuzluğa kadar bekler."

        10

        Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir de yaptığı konuşmada "Atatürk'ü asla unutmadık ve asla unutturmayacağız. Atatürk, adımını attığı anda halkın çok büyük sevgi gösterileriyle karşılaştı.

        11

        Her gittiği yerde bir çiçek takdim ediliyor. Bizler bu Atatürk'e buket takdim eden hanımefendiyi bulduk. Tarihi yaşatma adına, tarihi öğrenme, öğretme adına hanımefendinin heykelini yaptırdık" dedi.

        12

        Her gittiği yerde bir çiçek takdim ediliyor. Bizler bu Atatürk'e buket takdim eden hanımefendiyi bulduk. Tarihi yaşatma adına, tarihi öğrenme, öğretme adına hanımefendinin heykelini yaptırdık" dedi.