Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Anadolu güzellemesi Çorum, Amasya, Tokat

        Dünyanın en güzel öğretileri Anadolu’da... Her anı, her günü, her ayı çok kıymetli. Ben özellikle ilkbahar ve sonbaharda mutlaka Anadolu seyahati yapıyorum. Sizleri bu haftaki yazımda çok sevdiğim Çorum, Amasya ve Tokat’a götürüyorum.

        ÇORUM

        Uzun süre kendimi Çorumlu hissetmişliğim var, en sevdiğim yerlerden biri burası. Kimse bilmese de yemekleri dillere destandır. Unu, ekmeği, sabah içilen aşları ve sebze kurularının tadına doyum olmaz. Ben Türkiye’nin en iyi mutfakları arasına kesinlikle ilk 5’e Çorum’u alırım.

        Alacahöyük

        Türkiye’nin en eski kazı alanı Alacahöyük’e uğrayarak gezinize başlayabilirsiniz. Bu topraklarda bizden önce yaşayan uygalıkların nasıl izler bıraktığını göreceksiniz. Sanatın, medeniyetin ve kültürün aslında binlerce yıl önce bu topraklarda ne kadar mühim bir konu olduğuna şahitlik edeceksiniz. Kazı evine uğrarsanız, 56 yıldır orada yaşayan Prof. Aykut Çınaroğlu’na selamımı iletin. O size mütevazı bahçesinde çayından ikram edecek, Hatti ve Hitit uygarlıklarından bahsedecektir.

        Katipler Konağı

        Türkiye’nin en iyi 10 lokantası arasına ismini yazdığım bir yer burası. Alanında engin bilgiye sahip Fevziye Hanım’ın bu mütevazı Anadolu lokantasında özenle hazırlanan lezzetler yer alıyor. Renkleri kaybolmasın diye ayrı ayrı basılmış erik, kiraz, çağla, ayva turşusu mu ararsınız yoksa gül yapraklarını limon tuzu ve şekerle kavanozlanıp güneşte 15 gün bırakıp hazır olan pelteyle yapılan gül şurubu mu? Ne ararsanız kendine has, ne arasanız buram buram Anadolu...

        İskilip dolması ve sirkeli cacık

        “Ca” diye anılan bitkisel çuvala akçeltik pirinci konulup ağzı dikilir. Diğer yanda bakır bir kazana et ve su konulup üzerine sacdan yapılma bir ayak yerleştirilip üzerine içi pirinç dolu çuval konur. Çuval su ile temas etmemelidir. Daha sonra ağzı kapatılıp hamurlanan bakır kazan geceden sabaha pişmeye bırakılır. Etin buharı ile pişen pirinç, kazan açılınca çuval bıçakla yarılarak içinde pişen pilav tabağa alınır. Üzerine de saatlerce pişenet... Yanında mutlaka ev sirkesi ile hazırlanmış cacık verilir. Bu efsane yemekten tatmanızı öneririm. Hatta bu seramoniyi yaşamak için bile Çorum’a gidebilirsiniz. TOKAT Tokat Türkiye’de gördüğüm iller sıralamasında 77. il olarak #ömürakkorseyahatnamesi’nde yerini aldı. Geçen yıl ağustosta gittiğim Tokat’ı unutmak mümkün değil. Şehre girdiğim andan itibaren “Ben buraya hep gelirim” dedim.

        Özelllikle eski dokusunu korumaya çalışması önemli. Eğer bir mülkü amir olsaydım, tüm eski Tokat’ı koruma altına alır yeniden restore ederdim ki, bu böylece dünya listelerine girerdi. Özellikle kale altının olduğu mahalle, yukarıdan bakınca büyük bir keyif veriyor çünkü apartman görmüyorsunuz. Sadece ağaçlar içinde tek ya da iki katlı eski Tokat evleri ve çatıları... Benzer manzarayı Avrupa şehirlerinde bulursunuz ama Türkiye’de bulmak çok zor. Bence sırf bu yüzden bile Tokat’ın kıymeti bilinmeli.

        Geleneksel Tokat kahvaltısı

        Tokat özellikle yerel ürünleri bakımından zengin bir yer. Çünkü Anadaolu’da artık birçok yerde yerellik adı altında endüstriyel ürünler satılıyor. Tokat‘ta buna rastlamadım. Bez sucuğu, Tokat yağlısı, nohut mayalı cevizli çörek, çökelek sündürme, zile pekmezi, kızılcık ve kuşburnu reçelleri Tokat’ın kahvaltısını bambaşka yapıyor. Şehirde 4 kuşaktır bulunan Akıncılar Fırını’nın yeni pastane markası olan Fırınistan, kendi fırınlarından gelen çörekleriyle iddialı.

        Tokat yağlısı ve çöreği

        Tokat yağlısı, tüm Tokatlıların sabah kahvaltısında kimi zaman sade kimi zaman bir parça peynir ya da reçelle yediği bir lezzet. Çörek, nohut mayasından yapılıyor. Tokat’ı yerellik bakımından önemli kılan özelliklerinden biri de ekşi maya kullanımının yaygınlığı. Uzun zamandır beraber çalıştığımız ekşi maya grubumuzla (Pasto Hakan ve Palemek Şevki) bundan sonraki ilk yurtiçi seyahatimiz, Tokat’a olacak. Ayrıca birçok bakkalın camında da “Ev mayasından ekmek bulunur” yazısını göreceksiniz.

        Meyve ve sebzeler

        Tokat’a hangi yoldan girerseniz girin ve şehri nereden terk ederseniz edin yaklaşık 50 km’lik bağlık bahçelikler geçiyorsunuz. Türkiye sebze, meyve üretiminin yaklaşık yüzde 10’u Tokat tarafından karşılanıyor. Hal böyle olunca da her şeyin en iyisini Tokat’ta yiyebiliyorsunuz. Özellikle şehrin yol kenarlarında sıralanan bahçe içindeki restoranlarında meyve servisi neredeyse ağaçtan masaya olarak yapılıyor, benzerine Türkiye’de pek rastlamadım. Yani siz masanıza geçiyorsunuz masanın bir tarafı kayısı ağacı, bir tarafı kiraz...

        AMASYA

        Herkes Ferhat ve Şirin’in hikâyesini bilir de deldiği dağın Amasya’da olduğunu bilmez. Kimi zaman hikâyelerle, kimi zaman şehzadeler ve büyüleyici güzelliğiyle Amasya içinden Yeşilırmak geçtiğinden mi bilmem, ayrı bir ferahlık sunuyor.

        Ali Kaya

        Yeşilırmak, kral mezarları ve şehre yukarıdan bakan görüntüsüyle Türkiye’nin en iyi manzaralarından birine sahip. Yerel yemekler de lezzetli. Mutlaka günbatımı öncesi gitmenizi öneririm.

        Amasya çörekçisi

        Galip Usta 1925 Amasya’nın 3 kuşaktır devam eden geleneksel çörekçisidir. İki tip yapılan çörek, cevizli-haşhaşlı ve haşhaşlı olarak parmak şeklinde ve bir de yuvarlak cevizli haliyle satılıyor. Tarifin dededen toruna aktarıldığı Amasya çöreği, Anadolu’nun geleneksel hazinlerinden sadece biri. Mutlaka bir sabah buradan aldığınız çörekle Yeşilırmak kenarında kahvaltı yapın.

        Ömür AKKOR / HT PAZAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ