Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam 30 Ağustos 2016 Zafer Bayramı resmi tatil mi? 30 Ağustos mesajları

        Zafer Bayramı, Mustafa Kemal Atatürk'ün başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz'u anmak için her yıl 30 Ağustos'ta kutlanan ulusal bayramdır. Peki kutlamaların yapıldığı zafer bayramı resmi tatil mi?

        30 AĞUSTOS RESMİ TATİL Mİ?

        İlk kez 1924 yılında, 30 Ağustos günü Dumlupınar Çal Köyü'nde kutlanan Zafer Bayramı, 'Başkumandan Zaferi' adı altında tarihe geçmiştir. 1926 yılından itibaren ismi değişmiş ve ve bugünkü adıyla Zafer Bayramı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kanunlarda dageçenZafer Bayramı, her yıl dönümünde kara, deniz ve hava kuvvetleri tarafından kutlanılacak şekilde belirtilmiştir.

        Zafer Bayramı için kapsamlı kutlamalar 1960'lı yıllardan itibaren başlamıştır. 30 Ağustos, Türkiye'de askeri okulların mezuniyet törenlerini yaptıkları gün olmuştur; ayrıca tüm subay ve astsubay rütbe değişiklikleri bu tarihte geçerli olmaktadır.

        Bu bayram günü resmi tatil olarak kabul edilmiştir.

        *30 Ağustos 2016'da yapılacak törenlerde, alınan kararlar neticesinde askeri araçlar geçiş yapmayacak ve Türk yıldızları uçuş gösterisi düzenlemeyecek

        Zafer Bayramı’nda başkent Ankara'da ve Ankara dışında gerçekleştirilen kutlama ve törenler, “Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği” ile düzenlenmiştir. 2012 yılında yenilenen bu yönetmeliğe göre:

        -Zafer Bayramı törenleri, Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürlüğünce, Genelkurmay Başkanlığıyla koordine edilerek yürütülür.

        -Törenler 30 Ağustos günü saat 07.00’de başlar ve saat 24.00’te son bulur. Saat 12.00’de başkentte yirmibir pâre top atışı yapılır.

        -Cumhurbaşkanı Anıtkabir’i ziyaret ederek çelenk koyar; cumhurbaşkanlığında tebrikleri kabul edilir, törene katılanların ve halkın bayramı kutlanır. Zafer Bayramı resepsiyonu Cumhurbaşkanı tarafından verilir.

        -Başkent dışında Atatürk anıt veya büstüne mülki idare amiri, garnizon komutanı ve belediye başkanı tarafından çelenk konulur. Mülki idare amiri makamında garnizon komutanı ve belediye başkanı ile birlikte tebrikleri kabul eder. Törene katılanların ve halkın bayramı kutlanır, İstiklal Marşı ile birlikte bayrak göndere çekilir. Tören geçişi mülki idare amiri, garnizon komutanı ve belediye başkanı tarafından şeref tribününden selamlanır. Zafer Bayramı resepsiyonu vali tarafından verilir.

        30 AĞUSTOS MESAJLARI

        -Tarihin akışını değiştiren 30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Muhaberesi'nde de Türk'ü tarih sahnesinden silmek isteyenlerin kendileri Anadolu topraklarından silinmiştir. Ülke güvenliğinin muhafaza ve müdafaası için şehitlik makamına ulaşanları saygı, minnet ve rahmetle yad ediyoruz.

        -30 Ağustos Zaferinin 94'üncü yıl dönümünde başta Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere Milletimize eşsiz zaferler kazandıran tüm şehitlerimizle gazilerimizi saygı ve gönül borcuyla anıyor, silahlı kuvvetlerimizin ve tüm milletimizin Zafer Bayramını kutluyorum.

        -Aziz milletimiz ve silahlı kuvvetlerimizin 94 yıl önce düşman güçlerine karşı onuruyla, cesaretiyle ülkemizin bölünmesine ve yok olmasına karşı çıkmasının yıl dönümü olan Zafer Bayramını kutluyorum.

        SİİRT'TE ZAFER BAYRAMI RESEPSİYONU İPTAL

        Siirt Valiliği, 30 Ağustos Zafer Bayramı resepsiyonunun iptal edildiğini duyurdu.

        Siirt'te, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 94. yıldönümü, çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Kutlama programı 30 Ağustos Salı günü saat 09.30'da Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk Anıtına çelenklerin sunulmasıyla başlayacak. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, saat 09.50'de valilik makamında tebrikleri kabulü, 10.30'da valilik binası önünde vali, garnizon komutanı ve belediye başkanının törene katılanların bayramını kutlamaları ile devam edecek.

        Garnizon Komutanlığı ve valiliği temsilen günün anlam ve önemini belirten konuşmalardan sonra Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde ulusal ve uluslar arası turnuvalarda dereceye giren başarılı sporculara protokol üyeleri tarafından ödüllerinin verilmesi, bayrak ve Atatürk korteji resmigeçidi ile sona erecek.

        Siirt valiliği, son günlerde ülkede meydana gelen terör olayları ile şehitlerin manevi değerlerine duyulan derin saygıdan dolayı 30 Ağustos Zafer Bayramı Resepsiyonu'nun iptal edildiğini bildirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ