Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Hasan Söylemez ve Gültekin Mert çölleri geçtiler
        1

        Gazeteci ve belgesel programcısı Hasan Söylemez, dünyanın en büyük sıcak çölü Sahra’yı 42 gün-de 1850 kilometre pedal çevirerek geçmeyi başardı. Dünyanın en zor çöl geçişlerinden biri kabul edilen Batı Sahra ve Moritanya Sahra aynı zamanda dünyada en seyrek insan görülen yerler arasında da ilk sıralarda yer alıyor.

        Söylemez, Ocak ayında tek başına Fas’tan başlayarak Afrika kıtasında bulunan 6 ada ülke dahil bütün ülkelerde (54 ülke) yaklaşık 60 bin kilometre pedal çevirip belgesel çekmek üzere yola çıkmıştı. Söylemez’in yolculuğu en az üç yıl sürecek.

        2

        "ÇÖLDE İNSAN YA KAFAYI YİYOR YA DERVİŞ OLUYOR"

        Çöl yolculuğunda özellikle son haftanın işkence gibi geçtiğini belirten Söylemez, Sahra Çölünde neler yaşadığını şöyle anlattı: ‘’İnsanın aşkla tutunduğu bir hayali, gayesi olmasa çölde bu kadar uzun süre bisikletle yolculuk yapmak katlanılacak gibi değil! Bazen sinirlerim altüst oldu. İnsan çölde çok uzun süre yalnız kalınca ya derviş oluyor ya da kafayı yiyor. Çok şükür kafayı yemedim ama sabır eşiğimi sonuna kadar zorladım."

        3

        "BIRAKIN İNSANI, LEŞLERİ YİYECEK BÖCEK BİLE YOKTU"

        Yoldan geçen tek tük araba dışında hiçbir şeye rastlamadığını anlatan Söylemez, "Duyduğum tek ses, rüzgar, bisiklet zinciri ve tekerin asfaltı ezerken çıkardığı lastik sesiydi. Bazen avazım çıktığı kadar bağırıyordum ama onu bile duymuyordum. Rüzgar resmen sesimi çalıp götürüyordu."

        4

        Özellikle son hafta işkence gibiydi. Dünyada en seyrek insan görülen bölgelerden geçiyordum. Bırakın insanı, geçtiğim bazı yerlerde ölmüş deve ve eşek leşleri gördüm. Bu leşleri yemeye gelen böcek bile yoktu. Güneş altında sıcaktan eriyerek kuma karışıyorlardı."

        5

        "Bazı yerlerde ise tam tersi; mola verdiğim vakitler asfaltın üzerinden ayrılmaya bile cesaret edemiyordum. Çünkü her an akrep ya da akrebe benzeyen dev sarı örümcekler çıkabiliyordu" diyor.

        6

        "DİLİN DAMAĞA YAPIŞMASINI BİZZAT YAŞADIM"

        "Bir taraftan da kum fırtınası ve rüzgarla boğuşuyordum. Moritanya’da rüzgar hiç arkamdan esmedi ya solumdan ya da karşımdan esiyordu. Kum fırtınaları ise gözümü açmama bile izin vermiyordu. Bazen hava sıcaklığı 40 dereceyi buluyordu."

        7

        "Dilin damağa yapışması deyiminin ne olduğunu bizzat yaşadım. Dil damağa yapışmıyor ama boğaz kuruduğunda yutkunmazsanız birbirine yapışıyor."

        8

        "Batı Sahra’da esen rüzgar serindi ama Moritanya’da öyle sıcaktı ki, üç dakikada bir dilimle dudaklarımı ıslatmasam onlar da birbirine yapışıyordu."

        9

        "FIRTINADAN BİSİKLET ÜZERİME DEVRİLDİ"

        "Bir ara bisikletle sırtımı dayayıp kum fırtınasından korunmaya çalışırken yanımdan kamyon geçti ve onun rüzgarı da fırtınaya dahil olunca 60 kiloluk bisiklet üzerime devrildi. Bisikletin altından çıkıp ayağa kalktığımda bu defa rüzgar beni savurdu. O an ki çaresizliğime ağlamak üzereydim."

        10

        "LANET OLSUN BİR AN ÖNCE KURTULAYIM BURADAN"

        "Bazı anlar öyle bezdim ki, kameranın kayıt tuşuna basmaya bile üşeniyordum. Lanet olsun biran önce kurtulayım buradan diyordum. Fırtına dinip güneş kum bulutlarının arasından görünmeye başladığında ise sanki hiçbir şey olmamış gibi yüzümde salak bir gülümsemeyle yola devam ediyordum."

        11

        "Nihayet azim ve inançla yolculuğum en zor kısımlarından birini geçmeyi başardım ve Moritanya’nın başkenti Nouakchott’a ulaştım. Burada en az 20 gün kalıp hem dinleneceğim hem de ‘’Hayallere Yolculuk’’ belgeselinin birinci bölüm montajını yapacağım. Ardından Senegal ve diğer yeşil ülkelere doğru yolculuğa devam edeceğim.’’

        12

        AFRİKA'NIN 'HAYAL ARŞİVİ' OLUŞACAK

        Afrika’nın ‘’Hayal arşivini’’ oluşturmayı amaçlayan Hasan Söylemez, ’’Hayallere Yolculuk’’ adını verdiği belgesel projede yolda karşılaştığı Afrikalılara ‘’En büyük hayalin ne?’’ sorusunu soruyor. Anlatılan hayaller ile dünya devletlerinin, politikacıların, sanatçıların, sivil toplum ve yardım kuruluşlarının, akademisyenlerin, kısacası bütün dünyanın dikkatini çekerek Afrika’ya farklı bir açıdan bakılmasını sağlamayı ve oradaki insanların sesini duyurmayı hedefliyor.

        13

        Üniversite öğrencisi Gültekin Mert, Moğolistan'da bulunan Gobi Çölü'nü tek başına yürüyerek geçti.

        14

        Çılgın genç 90 kilometre boyunca yürüyerek en büyük hayallerinden birini gerçekleştirmiş oldu.

        15

        Günde 2 – 3 saat uyuduğunu ve 50 derecelik sıcağa rağmen pes etmediğini dile getiren maceracı, parasının olmadığını ve çöle bile otostop ile geldiğini yazdı.

        16

        Gültekin, Facebook'taki Interrail Türkiye grubunda macerasını şöyle anlattı...

        17

        BAŞARDIM!! "GOBI ÇÖLÜ"

        "Arkadaşlar Gobi'nin en büyük kumdan dağlarının bulunduğu Khongoryn Els'in tamamını yürüyerek geçmeyi başardım!..

        18

        3 gün süren bu zorlu yolculuğumda 90km yol teperek yüksekliği 300 metreye varan kumdan tepeleri aşıp gece gündüz demeden yürüdüm...

        19

        Sadece öğlenleri uyuyarak ilk iki günün toplamı sadece üç saat uyku ile 70km yol yaptım...

        20

        Çölde sadece güneş değil her şey sıcak, yürüdüğüm kumlar... ki daha başka bir şey yok zaten."

        21

        "Termometrem 50°C'yi kaydetti ki daha da yukarısını göstermiyor. Her geçen dakikada yanan derim, her adımımda daha da ağırlaşan çantam, acıyan omuzlar, şişen bir surat, artık eski halinden çıkıp toynaklaşmaya başlayan bir çift ayak... Sağolsunlar bütün bunlar yolculuğum boyunca bana eşlik ettiler."

        22

        "Hayati şartları zorlayan bu 78 saatlik yolculuğum eşsiz manzaralar görmemi, bir kum tepesinin gölgesine sığınarak tatlı bir iki saatcik uyumamı, ay ışığında kum tepelerinin üzerine uzanıp keyif yapmamı, yıldızları ararken suratıma düşen bir iki damla yağmurun tadını çıkarmamı sağladı.

        23

        Suyun ne kadar önemli bir şey olduğunu, önümüze konup beğenmediğimiz o yemeklerin aslında ne kadar güzel olduklarını hatırlattı. Daha fazlasıyla değil yeteri kadar hatta daha azıyla yaşayabilmeyi, acıya katlanmayı ve zor olan bir şeyin içindeki o kısa ve kolay yolları bulmayı öğretti. "

        24

        "Hatta bütün bunların dışında kendimi, kendime bir kez daha tanıttı. Hayallerinizin peşinden gidin. Onları gerçekleştirmek için gereken tek şey kalkıp hayalinize doğru ilerlemeniz. Ben öyle yaptım. Beş kuruş parasız geçirdiğim günler.."

        25

        "3 aydır yollardayım. Çöle bile otostopla geldim. Aksilikler yaşadım. Çöle girişte fotoğraf makinemi kaybettim ve bulan adam benden 300 dolar para istedi. Adamın bulunduğu şehre yürüyerek gittim...

        26

        Kuş uçuşu 25km olan şehre aynı şekilde kuş uçuşu yürüyüp aradaki 12kmlik çölü iki kere geçtim. Konuşup ikna edip kameramı aldım. Hatta adam evinde ağırladı yemek yedirdi. Otelde konaklattı. Dediğim gibi tek yapmanız gereken şey yola çıkmak. "

        27

        "Çevrenizde yapamazsın diyenler tabiki olacak. Çölü geçemezsin abi diyenler oldu tabi. Bunu başkaları değil siz söyleyin. Kalkın yapın ve kendiniz görün. Evet yapamadım ya da bak yaptım diyebilin. Şuanda bütün Moğolistan'ı karış karış gezmiş ve hayallerinden birini gerçekleştirerek Gobi çölünü geçmiş bir arkadaşınız var. Siz de yapabilirsiniz YAPIN! YOL AÇIK YOLA ÇIK! diye diye dilimde tüy bitti. Bir de TEK ÇIK!"

        28

        ORMANDA KAYBOLMUŞTU

        Gültekin Mert, geçtiğimiz yıl Mayıs ayında, Çanakkale'nin Bayramiç İlçesi'nde düzenlenen "Kazdağları buluşması" etkinliğine katılmış, "zirve yürüyüşü" sırasında kaybolmuştu.

        29

        Kaybolduktan 24 saat sonra jandarma tarafından bulunarak kurtarılan genç maceraperest, geceyi yabani hayvanlardan korunmak için ağaç tepesinde geçirdiğini söylemişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ