Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Torosların "gök üzümü" tavan arasında "yeşilleniyor"
        1

        Toroslarda bir vadi üzerine konumlanan, Konya'ya 125 kilometre uzaklıktaki Hadim ilçesi, kirazı ve çileğinin yanı sıra üzüm ve pekmezi ile de ünlü.

        2

        Farklı aroması nedeniyle oldukça ilgi gören ve renginden dolayı "gök üzüm" denilen ürün, daha çok kurutulmuş olarak tüketiciye sunuluyor.

        3

        Gök üzüm, yüksekliği, iklimi ve toprak özellikleri bakımından üzüm yetiştiriciliğine uygun, yüksek rakımlı Aladağ bölgesindeki ilçeye bağlı Yağcı Mahallesi'nde üretiliyor.

        4

        "Mikroklima" iklime sahip mahallede, 100 hanenin yaklaşık 90'ı üzüm üretimi yapıyor.

        5

        Meyve, bölge halkının önemli geçim kaynakları arasında yer alıyor.Sonbahar aylarında zahmetle toplanan gök üzümün, bağ bozumu sonrası uzun süren kurutma hikayesi başlıyor.

        6

        Ürünler, çiftçilerin imkanlarıyla hazırladığı gölgelik alanlarda veya evlerin tavan aralarına gerilen tellerin üzerine salkımlar halinde asılarak kurumaya bırakılıyor.

        7

        Yaklaşık 1 ay süren kuruma süresi sonrası işlenmeye hazır hale gelen ürünler, ev halkı tarafından salkımlarından ayrılarak, tüketime hazır hale getiriliyor.

        8

        Güneş görmediği için yeşil olarak kuruyan gök üzüm, kendine has rengi, aroması ve kokusu ile ilgi görüyor. İlçe halkı, topladıkları yaş üzümlerden "Aladağ pekmezi" de üretiyor.

        9