Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Kış aylarının vazgeçilmez lezzeti: "Orcik"
        1

        Kentte bağ bozumuyla birlikte başlayan orcik yapımı, hava koşullarının uygun olması durumunda ekim ayı sonuna kadar devam ederken, köylüler aldıkları siparişleri yetiştirmek için tatlı bir telaş yaşıyor.

        2

        Orcik yapımı için öncelikle bağlardan özenle toplanan farklı aromaya sahip üzümlerin havuzlarda ezilerek suyu çıkarılıyor. Elde edilen üzüm suyu, belirli bir süre kaynatıldıktan sonra yöreye has özel bir toprakla mayalandırılarak süzme ve bir günlük dinlendirme işlemine tabi tutuluyor.

        3

        Ertesi gün yeniden kaynatılan şıra, un eklenerek bulamaç kıvamına gelene kadar ısıtılıyor. Elde edilen bulamaca önceden ipe dizilen cevizler batırılıp güneşte kurutuluyor. Bu işlemin 3 kez tekrarlanmasıyla tüketilecek hale getirilen orcik, eşsiz bir tat oluşturuyor.

        4

        Büyükşehirlerden sipariş

        Merkeze bağlı Mığı köyünde orcik üretimi yapan Habib Durak, AA muhabirine, kentte yüzyıllardır geleneksel yöntemlerle yapılan orciğin geçmiş yıllarda yöre halkı tarafından daha çok kışlık yiyecek olarak tüketildiğini belirtti.

        5

        Yöre halkının vazgeçilmez lezzetlerinden olan orciğin, zaman içerisinde hediyelik ürün olarak farklı illere gönderilmesi ve yapılan tanıtımlar sayesinde Türkiye genelinde tercih edilen bir ürün haline geldiğini ifade eden Durak, bu nedenle talebin her geçen gün arttığına işaret etti.

        6

        Geleneksel yöntemlerle yapılan orciğin aranan bir ürün haline gelmesi dolayısıyla Türkiyenin hemen her tarafından sipariş aldıklarını bildiren Habib Durak, şöyle konuştu:

        7

        "Orciğimize olan talebi karşılamakta güçlük çekiyoruz. Yaptığım orcikleri sipariş üzerine İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursaya gönderiyorum. Yöremizde orcik hem geleneksel hem de imalathanelerde modern yöntemlerle yapılıyor. Biz geleneksel olarak bağ evimizde yapıyoruz. 20-25 gündür orcik, pestil ve bağ şerbeti dediğimiz pekmezi, 3ünü de yapıyoruz. Sadece bir günde 400-500 kilo orciği il dışına gönderdim."

        8

        Orcik yapımının oldukça zahmetli ve sabır gerektiren bir iş olduğunu aktaran Durak, bu ürünün daha çok soğuk kış aylarında çayla birlikte çerez olarak tüketildiğini dile getirdi.

        9

        Köylünün geçim kaynağı oldu

        Köylülerden Safiye Durak ise geçmişte sadece kendi tüketimlerini karışlamak için yaptıkları orciğin son yıllarda artan taleple birlikte geçim kaynağı haline geldiğini söyledi.

        10

        Yaklaşık 1,5 ay kadar süren orcik sezonunda özellikle kadınların büyük emek vererek yaptıkları orcik, pestil ve pekmezi satarak aile bütçesine katkı sağladıklarını ifade eden Durak, "Bölgemizdeki üzümlerin aroması çok güzel olduğu için özel sipariş alıyorum. İngiltereye bile gönderdim." dedi.

        11

        Arife Olcaş ise siparişleri karşılayabilmek için aile bireyleriyle el ele vererek orcik yapımı için yoğun bir mesai harcadıklarını dile getirdi. AA

        12