Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Her gerilime bir ‘çayvala’ lazım

        Yakında Hint dizilerinde karşımıza çıkmaya aday bu çocuğun adı Arshad Khan, yaşı 18. Twitter’ın kadın ahalisi tarafından şöhrete ulaştırıldı ama Twitter ve Instagram’ı daha önce duymamış. İslamabad’da pazar pazarında çay satıyor. Yani “çayvala”. Pakistan ve Hindistan’da onun yeşil gözlerinden vurgun yiyenler sayesinde #ChaiWala TT oluyor.

        İki çayvala bilirim; biri kurgu diğeri hakiki. Kurgu olan Slumdog Milyoner’in Jamal Malik’i. Bombay’daki bir call center’da çayvala olan Jamal, kayıp aşkı Latika’ya ulaşmak için “Kim Milyoner Olmak İster” yarışmasına katılır, bütün soruları bilir, bu gecekondu bilgeliği şüphe çektiği için hilebazlıkla suçlanır, eziyet edilir. Sonra o soruları nasıl olup da bildiğini çayvalanın flashback belleğinden öğreniriz. Çocukluk çağındaki o unutulmaz Amitabh Bachchan sahnesinden başlayarak...

        Diğer çayvala ise Narendra Modi. Babasının tren istasyonu önüne kurduğu tezgâhta çay servisi yaparmış bir zamanlar. Kendisi şimdi Hindistan Başbakanı.

        Yeni çayvalamız ise bakışlarıyla Asya’nın güneyinde yürekleri yakan Arshad Khan. Oralara gitmedim, bizzat görmüşlüğüm yok ama çayvalalar seyyar tezgâhlarda suyla sütü kazanda kaynatıp içine çay yaprakları atarak hazırlıyormuş o çayı.

        Arshad’ı pazar tezgâhı başında kepçeyle çay doldururken görüp fotoğrafını çeken Javeria Ali, bir gecede meşhur ediyor çocuğu. Normalde düğün dernek fotoğrafçısı olan kadının, “seksi” göndermesiyle “hottea” diye İnstagrama koyduğu “eser” yıkıp geçiyor ortalığı. Sosyal medyada çığ gibi büyüyen hayran kitlesini gören İslamabad merkezli online alışveriş sitesi Fitin.pk kapıyor Arshad’ı. Çayvala, erkek giyiminde model oluyor.

        FASHION- VALA

        Fitin.pk’nın Facebook sayfasında şöyle yazıyor: “Çayvala, artık çayvala değil. Fashion vala!” Artık “moda satıcısı” olan Arshad’a, komşunun Bollywood’undan da teklifler geliyor. Şu an pek istekli olmadığını söylüyor aktörlüğe.

        Terör korkusuyla yatıp kalkan Pakistan’da yakışıklı bir çayvala ansızın gönülleri ferahlatıyor. Arshad Khan sayesinde Pakistan ile Hindistan arasındaki ezeli gerilimin hafiflediğini iddia edenler bile var. “Onun gözleri yeter, bütün silahları yok edelim”, “Nihayet ortaklaştığımız bir konu bulduk” tweet’leri iki ülke arasında gidip geliyor. Yine kadın kullanıcı @Shruti yazıyor: “Pakistan’da işte böyle yakışıklıçayvalalar var, lütfen bombalamayın. Teşekkürler.”

        Amerikan düşünce kuruluşu Wilson Center’ın Güney ve Güneydoğu Asya sorumlusu Michael Kugelman bile dalıyor çayvala muhabbetine. “Yakışıklı İslamabadlı çay satıcısı TT oldu. Göründüğü kadarıyla Hindistan ile Pakistan arasındaki gerilim de yumuşadı” diye tweet atıyor.

        “Yeşil gözlerinden muhabbet kaptım” olayında göz rengi önemli. Arshad Khan, Peştun kökenli. Afgan kızını bilirsiniz; National Geographic kapağındaki Şarbat Gula’yı. Afganistan Sovyet işgali altındayken Pakistan’daki bir mülteci kampında Steve McCurry’nin çektiği fotoğrafın kahramanı olan Şarbat da Peştun kökenlidir. İnsanlığın yüzde 90’ının gözleri kahverengiyken, o Peştun gözler delip geçiyor kalpleri. Yine Peştunlara özgü açık ten rengi de o cenahta önemli bir faktör.

        Çayvalanın gördüğü bu ilgi belli ki asap bozucu hale de gelebiliyor. “Basit bir çayvalanın bu kadar çekici olması neden hayret uyandırıyor? Güzellik sadece zengin ve elitlerin tekelinde midir?” diye döşeniyor köşe yazarı Farahnaz Zahidi. Bir kadın kullanıcı, “Sadece çayvala değil, bütün yoksullar VIP muamelesi görmelidir” diye tweet atıyor. Arshad Khan’dan çok daha yakışıklı bir ayakkabı boyacısının fotoğrafını ekleyerek.

        AYŞE ÖZEK KARASU - HABERTÜRK PAZAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ