Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam İstanbul'un Küçükpazar semti geçtiğimiz yıllara göre daha çok farklı durumda
        1

        Geçtiğimiz yıllarda 40-50 bin lira civarında arsa veya han alabildiğiniz İstanbul Küçükpazar'da günümüzde durum çok farklı vaziyette.

        2

        İstanbul'da Süleymaniye Camii'nin alt bölgelerini oluşturan Küçükpazar aynı zamanda ünlü sanatçımız Kemal Sunal'ın da doğduğu semt olarak biliniyor.

        3

        Başta da belirtildiği üzere o dönemin şartlarında çok cüzi bir meblağaya ev, arsa hatta han sahibi olunabilecekken kentsel dönüşümün devreye girmesiyle fiyatlar bir anda en az 14 kat arttı.

        4

        Kentsel dönüşümün gelmesiyle birlikte harabe evlerin yıkımı Fatih ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekiplerince gerçekleştirilirken, çevre halkı belediyelerin mülk sahiplerine 300 ile 400 bin lira arasında bir teklif götürdüklerini iddia etti.

        5

        Haliç manzaralı ev ve arsaları için bu teklifleri kabul etmeyen mülk sahipleri ise gayrimenkullerini elden çıkartmak için kapıyı 700 bin liradan açıyor. Yatırımcıların özellikle Haliç manzaralı butik otel, kafe ve restaurant yapmak istemesi ve Yenikapı-Hacıosman metrosunun da Küçükpazar'ın hemen yanına gelmesiyle birlikte fiyatların bir anda 900 bin liraya kadar çıktığı iddia ediliyor.

        6

        2012-2013 yıllarına kadar doğudan gelen vatandaşlarımızın oluşturdukları bekar odaları ile nam salan Küçükpazar'ın varoş evleri 2013'den itibaren ise Suriye'li mültecilerin barınma yeri olmuştu.

        7

        2016 itibariyle Suriye'li mültecilerin tamamına yakını Küçükpazar'ı terk ederken onların yerlerini çöplerden geri dönüşüm maddesi toplayan Afgan mülteciler doldurdu.

        8

        Kalacak yerleri olmayan Afgan mülteciler ise çareyi değeri 900 bin liraya kadar ulaşan arsalara barınaklar kurmakta, harabe evlerin içlerine yerleşmekte buldu.

        9

        Rahmet, Adil, Şerifhan, Zakir, Enver, Murtaza ve Murad çareyi Küçükpazar'a yerleşmekte bulan binlerce Afgan mülteciden sadece birkaçı.

        10

        Bir yıl önce ülkelerindeki savaştan kaçarak kendilerini Türkiye'ye atan yedi arkadaş şu an boş bir arsaya kurdukları dördüncü kamplarında yaşıyorlar.

        11

        Kentsel dönüşüm ile birlikte Küçükpazar'da çok sayıda arsa ve baraka değiştirdiklerini söyleyen Afgan mülteciler, kurdukları son kamptan da çıkarılmak istendiklerini belirttiler.

        12

        Günden güne değerlenen Küçükpazar'da artık özellikle varoş kesimden insanların yaşayamadığını söyleyen çevre sakinleri burada kalan son mültecilerin de Türkiye'nin en pahalı mülteci kampında yaşadıklarını belirttiler.