Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Maymun hırsızı yakalandı VİDEO

        Manisa Emniyet Müdürlüğü Hırsızlık Büro elemanları bir ay önce Uncubozköy Mahallesindeki bir benzin istasyonundan çalınan iki adet "örümcek cinsi" maymunu çalan hırsızlık zanlısını yakaladı.

        VİDEOYU İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

        AHMET ÜNSAL / MANİSA / (AHT)

        Olay, 2 Şubat Pazar günü Uncubozköy Mahallesi Mimar Sinan Bulvarı üzerinde bulunan müşteki Ali Ekber Yüksel ve Kaptan Gülbeyaz ait Petrol İstasyonunda meydana gelmişti. Evcilleştirilmiş örümcek cinsi "Çıtır" ve "Çakır" isimli maymunların çalınması üzerine harekete geçen Asayiş Şubesi Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri "Çıtır" ve "Çakır"ın izini Saruhanlı ilçesinde buldu.

        Maymunları satın alan kişinin ifadeleri ve kamera kayıtları çerçevesinde soruşturmayı derinleştiren polis maymunları çalanının E.Ö (Ersin Özkan) olduğunu belirledi. Daha önce de hırsızlık suçlarından sabıkası bulunduğu belirtilen E.Ö yakalanarak adalete teslim edildi.

        Sevimli maymunlarına kavuşan Ali Ekber Yüksel ve Kaptan Gülbeyaz, sürekli portakal yetirilen maymunların beslenme bozukluğu yaşadığını belirterek polise teşekkür ettiler, "Onlar bizim ailemizin ferdi gibiler. Her ikisi de 3 aylıkken Guanda'dan geldi" dediler.

        ÖRÜMCEK MAYMUN ÖZELLİKLERİ

        Yeni Dünya cambazlarının şampiyonudur. Hafif ve ince vücudu, uzun ve örümceğimsi bacakları ve cisimleri kavramaya, bütün maymunlarınkinden daha elverişli olan, son derece uzun kuyruğu dolayısıyla derhal tanınır. Örümcek maymun'un kuyruğundan bahsetmeye değer. Yirmi üç omurdan meydana gelen bu kuyruk 60 santim uzunluğunda, yani hayvanın yuvarlak kafası ve kısa vücudunun toplamından biraz daha uzundur. Son derece hisli olup, ucu çıplaktır ve dokunduğu her şeyi sıkıca kavrayabilir

        9 Metre öteye sıçrar:

        Örümcek maymun'un kolları bacaklarından uzun, elleri ise hemen hemen ayakları kadardır. Paşparmağı olmadığı için, cisimleri kavramada, ellerinin bu maymuna faydası olmaz. Fakat sıçramada üzerine yoktur. Örümcek maymun bir sıçrayışta 9 metre öteye fırlayabilir veya kendini 6 metreden aşağı bırakabilir. Ağaçların arasındaki normal hızı saatte 6-7 kilometredir. Pek az maymun çeviklik yönünde onunla boy ölçüşebilir. Örümcek maymunların başlıca yiyeceği meyva ise de az olaraktan kuş, çiçek ve böcek de yer. Bazen sığ sulara girerek balık tutar. En hareketli zamanı sabah erken ve akşamleyin güneş batarkendir. Bir bölgede yiyecek azalmaya yüz tutarsa, koloni başka yere göç eder. Yüzünde hüzünlü bir ifade olan örümcek maymun, sevimli ve zeki sayıla bilecek bir yaratıktır. Fakat yabancılardan pek hoşlanmaz. 4 veya 5 kilo ağırlığında kuru dalları, altından geçen turistlerin başına attığı görülmüştür.

        Örümcek maymun'larda aile hayatı:

        Örümcek maymun'un belli bir çiftleşme zamanı yoktur. Fakat yılın bazı mevsimlerinde öbür maymunlarla kıyaslanırsa daha fazla yavru dünyaya gelebilir! Yavru örümcek maymun, hayatının ilk ayında annesinin karnının üzerinde yoeluluk eder. Bundan sonra annesinin sırtına geçer. Bu gezintiler esnasında, yavru, kuvruğunu annesininkine dolar.

        Anneler yavrularına çok dikkat ederler. Tehlike halinde dişi, dal üzerinde dinlenen bebeğini yakalayıp sırtının üzerine yerleştirir ve uzağa kaçırır. Yavrular on aylık oluncaya kadar anneye muhtaçtır. Güney Meksika ile Bolivya arasındaki bütün tropikal ormanlarda örümcek maymunlara rastlanır. Değişik türler birbirlerine çok benzerler. Kimi tamamen siyah, kiminin kaba ve yünümsü kürkü altın sarısı yahut kızıl kahverengidir. Brezil ya 'nın, aile adı, "Brachyteles" olan yünlü örümcek maymunu "miriki" de birçok bakımlardan onlara benzer. Yalnız bu maymunun renkleri ötekiler kadar parlak değildir; kızınca yüzünün parlak kırmızı rengi büsbütün koyulaşır.

        "Yünlü maymun" (Lagothrix), bunlardan çok farklıdır. Yeni Dünya'nın en büyük maymunlarından olan bu sevimli yaratığın gayet sık, yünümsü bir kürkü ve tepesinde fırça gibi kılları olan mermi biçiminde bir kafası vardır. Tabiat bilgini Darwin onu insana çok benzetmiştir. Yünlü maymun, Yukan Amazon havzasında yaşar ve bura yerlileri tarafından eti için çok avlanır. Ayaklarını bir dala, uzun kuyruğunu ise başka bir dala bağlamak suretiyle kendini hamak şekline sokarak dinlenir. Bazen de kuyruğundan asılarak ağaçların arasında sallanır

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ