Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İnanç Akşam namazı nasıl kılınır? Akşam namazı kaç rekattır?

        Rivayetlere göre kıyamet, akşam namazı ile yatsı namazı arasındaki zamanda kopacaktır. Bu yüzden Müslümanlar da ahirete namaz borçlusu olarak gitmemek için akşam namazının önce farzını ve sonra sünnetini kılar. Peki akşam namazı nasıl kılınır ve kaç rekattır?

        AKŞAM NAMAZI NASIL KILINIR?

        Akşam namazının farzı üç rek'attır.

        Akşam Namazı farzı birinci rek'at

        ''Niyet ettim Allah rızası için bugünkü Akşam namazının farzını kılmaya'' diye niyet edilir ve ''Allâhü Ekber'' düyerek iftitah tekbiri alınıp eller bağlanır.

        Ayakta sırasıyla;

        - Sübhâneke okunur.

        - Eûzü Besmele çekilir.

        - Fâtiha Suresi okunur.

        - Fâtiha Suresi okunduktan sonra , Kur'an'dan bir sûre daha okunur.

        -Rükû:

        "Allâhü Ekber" diyerek rükua varılır ve üç kere "Sübhanâ Rabbiye'l- azîm" denilir. "Semiâllahü limen hamideh" diyerek kalkılır ve ayakta "Rabbenâ leke'l-hamd" denilir. "Allâhü Ekber" diyerek secdeye varılır ve üç kere "Sübhanâ Rabbiye 'I-âlâ" söylenir. "Allâhü Ekber" diyerek secdeden kalkılıp oturulur. Yine "Allâhü Ekber" diyerek ikinci defa secdeye varılır ve üç kere "Sübhanâ Rabbiye' I-âla" denilir. "Allâhü Ekber" diyerek ayağa (ikinci rek'ata) kalkılır ve eller bağlanır.

        Akşam Namazı farzı ikinci rek'at

        Ayakta sırasıyla;

        - Besmele okunur.

        - Fâtiha Suresi okunur.

        - Fâtiha Suresi okunduktan sonra , Kur'an'dan bir sûre daha okunur.

        -Rükû:

        "Allâhü Ekber" diyerek rükua varılır ve üç kere "Sübhanâ Rabbiye'l- azîm" denilir. "Semiâllahü limen hamideh" diyerek kalkılır ve ayakta "Rabbenâ leke'l-hamd" denilir. "Allâhü Ekber" diyerek secdeye varılır ve üç kere "Sübhanâ Rabbiye'l-âlâ" denilir. "Allâhü Ekber" diyerek secdeden kalkılıp oturulur. "Allâhü Ekber" diyerek ikinci defa secdeye varılır ve üç kere "Sübhanâ Rabbiye' I-âla" denilir. "Allâhü Ekber" diyerek oturulur. Oturuşta : Ettehiyyatü okunur."Allâhü Ekber" diyerek ayağa (üçüncü rek'ata) kalkılır ve eller bağlanır.

        Akşam Namazı farzı üçüncü rek'at

        Ayakta sırasıyla;

        - Besmele okunur.

        - Fâtiha Suresi okunur.

        -Rükû

        "Allâhü Ekber" diyerek rükua varılır ve üç kere "Sübhanâ Rabbiye 'I-azîm" denilir. "Semiâllahü limen hamideh" diyerek kalkılır ve ayakta "Rabbenâ leke 'l-hamd" denilir. "Allâhü Ekber" diyerek secdeye varılır ve üç kere" Sübhanâ Rabbiye' I-âlâ" söylenir. "Allâhü Ekber" diyerek secdeden kalkılıp oturulur. Yine "Allâhü Ekber" diyerek ikinci defa secdeye varılır. Ve üç kere "Sübhâne Rabbiye'l- âlâ" denilir."Allâhü Ekber" diyerek oturulur. Oturuşta sırasıyla: Ettehiyyatü, , Allâhümme Salli, Allâhümme Barik, Rabbena âtina... duaları okunur. Önce başı - sağa çevirerek Esselâmü aleyküm ve rahmetullâh" denir. Sonra başı sola, çevirerek "Esselamü aleyküm ve rahmetullâh" denir.

        Bundan sonra: "Allahümme entesselâmü ve minkesselâm. Tebârekte yâ ze'l- celâli ve'l-ikram" denilir ve iki rek'at sünnet kılınır.

        Akşam Namazının Son Sünnetinin Kılınışı

        Akşam namazının sünneti iki rek'attır.

        Akşam Namazı sünneti birinci rek'at

        ''Niyet ettim Allah rızası için bugünkü Akşam namazının sünnetini kılmaya'' diye niyet edilir ve ''Allâhü Ekber'' düyerek iftitah tekbiri alınıp eller bağlanır.

        Ayakta sırasıyla;

        - Sübhâneke okunur.

        - Eûzü Besmele çekilir.

        - Fâtiha Suresi okunur.

        - Fâtiha Suresi okunduktan sonra , Kur'andan bir sûre daha okunur.

        -Rükû:

        "Allâhü Ekber" diyerek rükua varılır ve üç kere "Sübhane Rabbiye'l- azîm" denilir. "Semiallahü limen hamideh" diyerek kalkılır ve ayakta "Rabbena leke'l-hamd" denilir. "Allâhü Ekber" diyerek secdeye varılır ve üç kere "Sübhane Rabbiye 'I-âlâ" söylenir. "Allâhü Ekber" diyerek secdeden kalkılıp oturulur. Yine "Allâhü Ekber" diyerek ikinci defa secdeye varılır ve üç kere" Sübhane Rabbiye' I-âlâ" denilir. "Allâhü Ekber" diyerek ayağa (ikinci rek'ata) kalkılır ve eller bağlanır.

        Akşam Namazı sünneti ikinci rek'at

        Ayakta sırasıyla;

        - Besmele okunur.

        - Fâtiha Suresi okunur.

        - Fâtiha Suresi okunduktan sonra , Kur'andan bir sûre daha okunur.

        -Rükû

        "Allâhü Ekber" diyerek rükua varılır ve üç kere "Sübhane Rabbiye'l-azîm" denilir. "Semiallahü limen hamideh" diyerek kalkılır ve ayakta "Rabbenâ leke'l-hamd" denilir. "Allâhü Ekber" diyerek secdeye varılır ve üç kere "Sübhane Rabbiye' I-âlâ" söylenir. "Allâhü Ekber" diyerek secdeden kalkıp oturulur. Yine "AIlahu Ekber" diyerek ikinci defa secdeye varılır ve üç kere "Sübhane Rabbiye'l-âlâ" denilir. "Allâhü Ekber" diyerek oturulur. Oturuşta sırasıyla: Ettehiyyatü, , Allahümme Salli, Allahümme Barik, Rabbena âtina... duaları okunur. Önce başı - sağa çevirerek Esselâmü aleyküm ve rahmetullâh" denir. Sonra başı sola, çevirerek "Esselamü aleyküm ve rahmetullâh" denir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ