Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam 20 bin Erzurumlu, 139 yıl önce atalarının yaptığı gibi Aziziye Tabyaları'na yürüdü
        6

        Kadınlı erkekli binlerce kişi, Nene Hatun'un destanlaştığı ve mezarının bulunduğu deniz seviyesinden 2 bin metre yükseklikteki Aziziye Tabyası'na akın etti.

        7

        4 kilometrelik yürüyüş sonunda tabyalara ulaşan vatandaşları gece nöbet tutan AKUT ve TEMA'cılar karşıladı. Tabyalarda toplanan kalabalık, İstiklal Marşı'nı söyledikten sonra okunan Kuran-ı Kerim'i dinledi. Müftü Vekili Celal Büyük tarafından yapılan duada etkinliğe katılanlar hep birlikte 'Amin' dedi.

        8

        Bu yıl dördüncüsü düzenlenen yürüyüşe Erzurum halkının büyük bir ilgi gösterdiğine işaret eden Vali Seyfettin Azizoğlu şunları söyledi: "Sabah namazından sonra minarelerden sala okundu ve Erzurumlular tabyadaki ordumuza destek olmak için ellerine aldıkları kazma ve balta gibi kesici aletlerle hücum ettiler.

        9

        Erzurum halkı o gün Nene Hatunları, kızanları, gençleri ve yaşlıları ile birlikte tabyaya çıkıp düşmanı bu topraklardan attı. Halk olmasa, Doğu'daki en büyük ordu esir edilmiş ve 1877'nin Kasım ayında düşmana İstanbul yolu Doğu'dan açılmış olacaktı.

        10

        Ama Erzurum, İstanbul'un kilidi oldu. Bu sabah namazdan sonra askeri, jandarması polisi ve 20 bine yakın Erzurumlu yine sabah namazını kılıp okunan sala ile birlikte Erzurum Tabyalarına geldiler ve 139 sene önce atalarının yaptıkları kahramanlığı ve fedakarlığı burada canlandırdılar.

        11

        Erzurumlular, böylesine kahraman bir halkımız olduğu sürece düşmanlarımızın bizlere zarar veremeyeceğini bir kez daha göstermiş oldu.

        12

        Etkinlikte, Büyükşehir Belediyesine ait Mehteran Takımının marşlar okuması ile anma töreni sona erdi. Etkinliğe katılanlar, yürüyerek kente döndü. (DHA)

        13

        Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, gazetecilere yaptığı açıklamada, 139 yıl önce Aziziye Tabyası'nın düşman işgaline uğradığını söyledi.

        14

        Olayı duyan Erzurumluların, camilerden okunan sela ve yapılan anonsların ardından genç yaşlı her kesimin ellerine aldıkları alet ve silahlarla tabyaya doğru yürüdüğünü ifade eden Sekmen, şöyle konuştu:"O tarihte halk genci ve yaşlısıyla ordunun yardımına koşmuştu. Rus ordusu burada halkın da desteğiyle yenilgiye uğratıldı.

        15

        Biz o yılların anısına gençliğimize, milletimize yeniden o ruhu yaşatmak üzere 4 yıldır Valilik, sivil toplum örgütleri ve Büyükşehir Belediyesi olarak bu organizasyonu düzenliyoruz. Gençliğimizin bunlardan haberdar olması lazım. Bugün de yine milletimizi yıkmak, bölmek parçalamak isteyen dış güçler ve onların içerideki uzantıları devletimize, milletimize karşı büyük bir taarruza geçmişler. Tüm örgütler ordumuza polisimize, askerimize savaş ilan etmişler.

        16

        Silahsız halkımızı katlediyorlar."FETÖ'nün 15 Temmuz'da ülkeyi işgal etme girişiminde bulunduğunu anımsatan Sekmen, 15 Temmuz gecesi Erzurum gibi Türkiye'nin tüm vilayetlerinde halkın ayaklandığını ve devletine sahip çıktığını hatırlattı.

        17


        Sekmen, "Canları pahasına tankların altına yattılar. Silahlara mermilere göğüslerini siper ettiler ve bu ülkeyi dış güçlerin işgalinden korudular. Bu oyun bitmedi, bitmeyecek. Bunun için bizim güçlü olmamız ve uyanık olmamız lazım." diye konuştu. (AA)