Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Vodafone İstanbul Maratonu'nda yarın boğaza karşı 30 bin koşacak 100 bin yürüyecek

        Benim de aralarında olduğum 30 bin kişi yarın Boğaz’a karşı ter dökecek, 100 binden fazla kişinin de yürüyüşe katılması bekleniyor. Nefesler bir kez daha Uluslararası Atletizm Federasyonu tarafından ‘altın maraton’ tesciline sahip Vodafone İstanbul Maratonu için tutulmuşken, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Buruk’la 7 ülkeden rekor kıran maratoncuların da katılacağı maratonu masaya yatırdık.

        Önceki yıllara kıyasla maratona katılım arttı mı?

        Bu sene maraton 38’inci kez koşuluyor. Biz de 5’inci kez sponsoruyuz. Bir de uzun süre ara verilmiş yarı maratonlar var. Yarı maratonları belediyeyle yeniden başlattık ve nisanda 3’üncüsü koşuldu. Bu süreçte maraton büyüdü. Sponsorluğumuzdan önce 8 bin kişi çipli koştu, bu sene 30 bine gidiyor.

        Bu senenin özel bir anlamı da var...

        Evet. Maratonun başlangıç yeri, 15 Temmuz’da şehitlerin verildiği, tankların durduğu nokta ki bu maratona büyük bir anlam katıyor. Sloganımız “Türkiye aşkına, şehitler anısına koş”. Bu sene katılımın artmasını ve katılanların başka bir duyguyla koşmasını bekliyoruz.

        Yaklaşık kaç kişi katılacak?

        Kahramanlar koşusunda, 30 bin çipli, 100 binin üzerinde halk koşusuna katılım olacak. Pek çok politikacı, sanatçı ve şehit aileleri maratonu destekleyecek. Dev bir Türk bayrağı taşınacak.

        Siz koşacak mısınız?

        Koşmak isterdim ama seremonide o kadar çok görevim var ki fırsatım olmayacak. Ama önceden koşmuştum, köprüyü koşarak geçmek çok başka bir zevk... Bir de bu sene hava çok iyi. Festival havasında geçecek.

        Güvenlik önlemlerinden bahsedebilir misiniz?

        Pazar günü emniyetin, valiliğin de içinde olduğuen üst seviyede güvenlik önlemleri alınacak.

        Maratonumuzun dünyada bilinirliği tatmin edici mi?

        Dünyada sayısız maraton ve maraton için turistik ziyaretler yapan kitleler var. Maratonumuzun yurtdışı tanıtımına önem veriyoruz. Maratonlar öncesi maraton fuarları olur, biz de belediyeyle bu fuarlarda stantlar açarak İstanbul Maratonu’nun tanıtımını yapıyoruz. Böylece sayısız yabancı sporcuyu ülkemize çektik. Mesela geçen yıl Avrupa bazında bir koşu kulübüyle anlaştık, Fransız koşucular geldi. Maraton sadece spora değil; şehre de destek olmak için önemli. İstanbul’un küresel bir marka olarak değeri ciddi biçimde artıyor, şehrin dinamizmine, sportmenliğine katkıda bulunuyoruz.

        Yine ünlü maratoncular geliyor...

        Evet, 7 ülkeden dünya atletizm sıralamalarında rekor kıran 90 elit atlet katılacak. Kamuoyu oluşturarak başka hedeflerimizi de gerçekleştirmek istiyoruz. 2012’de Vodafone İstanbul Maratonu, Uluslararası Atletizm Federasyonu tarafından ‘altın maraton’ kategorisine alındı. Uluslararası koşucuların katılmak isteyeceği bir maratonuz artık, uluslararası kalitesi tescillendi. Şimdi de maratonumuzu, dünyada sadece 6 tane olan majör maratonların arasına sokmak istiyoruz.

        ‘YENİKAPI’YI GEÇTİKTEN SONRA BİR ALLAH’IN KULU YOK’

        Onun için kriter ne?

        Berlin, Boston ve Tokyo Maratonları’nın organizatörlerine “Ne yapsak girebiliriz?” diye sorduk. Bunun için halkın katılımının artması gerekiyormuş. Katılımcı sayımız fena değil ama halkın katılımı düşük. 30 bin koşacak 100 bin yürüyecek yarın Boğaz’a karşı. Bundan kastımız halk yürüyüşü değil, koşanlara parkur boyunca destek olunması. Yenikapı’yı geçtikten sonra bir Allah’ın kulu yok, adamları köpekler karşılıyor, kendilerini yalnız hissediyorlar. Bu profesyonel maratoncuların rastlamadığı bir şey. Yurtdışında 42 kilometre boyunca alkış alıyor sporcular, motive oluyorlar. Halkı yarışı izlemeye çağırıyoruz. Dünyada maratonumuz daha çok bilinsin, marka olsun.

        Akıllı telefonlar belki bizi hareketsiz kılıyor ama diğer yandan bir maratonun sponsorusunuz.

        Doğru, “Kalk ve hareket et” diyoruz. Bu arada olayın dijitalleşmesine de katkı sağlamak lazım. ‘VMaraton’ uygulamamız var. Parkur bilgisinden ulaşıma her bilgi mevcut. Mesela siz koşarken nerede olduğunuzu, 10 kilometreyi kaç dakikada tamamladığınızı da görebileceksiniz. Uygulamadan bağış yapma imkânınız da var. Sosyal medyanızdan koştuğunuzu duyurup derneklere bağış da toplayabilirsiniz. Bir de Spotify sadece bu koşuya özel koşu listesi hazırladı.

        Son olarak ‘Fun Run’lardan da bahsetmek ister misiniz?

        HT CUMARTESİ / Sema EREREN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ