Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Farklı ülkelerden farklı doğum adetleri
        1

        Doğum yalnızca kişisel değil aynı zamanda da toplumsal bir olay. Bir kadının doğumla ilgili algısı ve doğum sonrası yaşadığı süreçler genellikle içinde yaşadığı toplumun bu konudaki eğilimi tarafından şekilleniyor.

        2

        Kimi ülkelerde doğum hayatın içinde ve doğal bir süreçken, kimilerinde tamamen medikal ve bir an önce atlatılması gereken bir engel olarak görülebiliyor. Doğum sonrası yaşantı da bu algıyla ülkeden ülkeye değişiyor. İşte farklı ülkelerden onlara özel bazı gelenek ve uygulamalar...

        3

        Almanya’da Rückbildungsgymnastik (Doğum sonrası yenilenme cimnastiği)

        Alman kadınlar, ebeler ile doktorlar arasında seçim yapabiliyor ve ikisi de sigorta tarafından karşılanıyor.

        4

        Bu konudaki en iyi şeyse Rückbildungsgymnastik kursu yani idrar tutamamayı engellemek adına pelvik taban için yapılan özel egzersizler. Dersler sigorta tarafından karşılanıyor.

        5

        Hollanda’daki Kraamzorg (Hem hemşire hem ev yardımcısı)

        Kraamzorg, harika bir fikir. Özel olarak eğitilmiş bir hemşire evinize geliyor, sizi ve bebeğinizi kontrol ediyor. Aynı zamanda da banyonuzu temizliyor, çamaşırlarınızı yıkıyor ve hafif yemekler hazırlıyor. Adeta kanatsız melekler...

        6

        Yeni doğum yapan annelere devlet tarafından gönderilen bir ev yardımcısı var. Haftada 1 ya da 2 kere annenin evine gidip neye ihtiyacı varsa yapıyorlar.

        7

        Fransa’da epidural

        Fransa’da kadınların neredeyse yüzde 90’ı epidural tercih ediyor. Doğal yollarla doğum, ‘epiduralsiz doğum’ olarak tanımlanıyor.

        8

        İsviçre’de, Cenevre’deki hastanede lüks bir yemek

        Bazı şeyler de ülkelerin tüketim alışkanlıklarına göre şekilleniyor. İsviçre’de leziz yemek servisi yapan lüks bir doğum kliniğini seçerseniz eğer akşam yemeklerinde özel içeceklerin bile ikram edildiğini görebilirsiniz.

        9

        ABD’de doğum koçları ve doğum öncesi hediye partileri

        ABD’deki ismiyle doğum koçu, bizdeyse son senelerde adı duyulmaya başlanan doulalar var. Doğum sırasında anneye fiziksel ve psikolojik destek veren bu kişiler annenin doğum deneyimini kolaylaştırmak için var.

        10

        Diğer bir gelenekse ‘baby shower’ denilen doğum öncesi hediye partileri. Doğum sırasında anneye fiziksel ve psikolojik destek veren bu kişiler annenin doğum deneyimini kolaylaştırmak için var. Diğer bir gelenekse ‘baby shower’ denilen doğum öncesi hediye partileri.

        11

        İsveç’teki ebeveyn izni

        İsveç, vatandaşlarına, anne ya da baba tarafından kullanılabilen 16 aylık ebeveyn izni sunuyor. Ebeveynler, izin sırasında maaşlarının yüzde 80’ini alıyor.

        12

        Neredeyse tüm İsveç doğumları hastanelerde gerçekleşse de, bu kurumlar ev hissini veren hizmetleriyle muadillerinden sıyrılıyorlar.

        13

        Finlandiya’daki bebek kutusu

        Finlandiya’daki her yeni anneye devlet tarafından bebek bezi, uyku tulumu gibi eşyalarla dolu bir karton kutu veriliyor.

        14

        Bu karton kutu, bebek yatağı olarak da kullanılabiliyor. Böylelikle ebeveynler, kısa süre kullanılacak olan bebek yataklarına para harcamamış oluyorlar.

        15

        Bali’de plasenta gömmek

        Bali’de doğumdan sonra plasenta temizleniyor, kilden bir kaba ya da bir hindistancevizi kabuğuna konuluyor. Hindu felsefesine ait kadim semboller kabın üzerine işleniyor.

        16

        Kabın içindekiler özel beyaz bir kumaşa sarılıyor. Bebek erkekse plasenta kabı özel bir ritüelle evin kapısının sağ tarafına, kızsa evin soluna gömülüyor. Evin bahçesi gömme töreni için uygun değilse okyanusa da atılabiliyor. Gömülen yerin yakınına bir pandunus ağacı dikiliyor.

        17

        Nijerya: İlk banyo

        Nijerya’daki, ‘omugwo’ geleneğine göre, bebeğin ilk banyosunu büyükanne veya teyzeler yaptırıyor.

        18

        Anneye yalnız olmadığını göstermek amacıyla, ilk aylarda ailenin kadınları loğusayla ve bebekle yakından ilgileniyor.