Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Tarihi semtte tarih turu: Osmanbey'in sırları!
        9

        PANCALDİ’NİN HANI

        Eşini terk edip İstanbul’a yerleşen Pancaldi Bey, İcadiye tepesinde kendisine bir han kurar. Burası ava veya mesire yerlerine çıkanlara hizmet verir ve kentin kuzeyindeki bağ ve boş arazilere giden doğrultuyu belirttiği için de gitgide bir semt ismi olarak şehirlilerin ağzına yerleşir ve zamanla Pangaltı olur. Hanın bugün Osmanbey metro istasyonu Pangaltı-Ergenekon Caddesi yakınlarında bir yere denk geldiği tahmin ediliyor.

        10

        SU KULESİ

        Ara sokaklardan yolumuza devam ederken dar bir sokağın ucunda kendini göstermeye çalışırcasına duran su kulesi dikkatimizi çekti. İstanbul Suları Şirketi’ne ait olduğu tahmin edilen kulenin izlerine 1918 yılına ait kaynaklarda rastlamak mümkün. O dönem Osmanlı-İngiliz-İtalya ve Fransız ortak girişimi olarak kurulmuş, Terkos ve Alibeyköy su havzalarından kente su taşımış. Önce Bomonti’de su kulesinde toplanan su tekrar Feriköy’deki pompa istasyonu ile kente dağıtılmış.

        11

        İKİ KİLİSE

        Yedi tepeli kentin dört bir yanında birçok sanata ve inanca yönelik yapılar bulunmakta. Osmanbey’in dar sokakları arasında inzivaya çekilen iki kilise bulunmakta. Bunlardan biri Kazım Orbay Caddesi’nde bulunan Gürcü Katolik Kilisesi.

        12

        Bir diğeri de Kurtuluş semtinin son durağında bulunan Aya Dimitri Kilisesi. 1861 yılında kurulan ve bünyesinde bir de matbaa bulunan kilisede Gürcü cemaat için dil dersleri verilirken, kültürel kitaplarla da hizmet veriliyor. Aya Dimitri Kilisesi’nin izleriyse yalnızca 16. yüzyıla kadar sürülebiliyor. Kilisede bulunan Aziz Demetrios’un ikonasının diş ve baş ağrısına iyi geldiğine inanılıyor.

        Can METE/GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ