Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Yetenekli muhabbet kuşu limon görenleri şaşırtıyor

        Mesleğini yaklaşık 27 yıldır sürdüren ve 10 senedir de illüzyonistlik yapan Oğuz, "kuşu eğitebilir miyim?" düşüncesinden hareketle muhabbet kuşu Limonu eğitmeye karar verdi. Oğuz, kısa sürede başarılı oldu.

        Sahibinin verdiği her komutu yapmayı öğrenen Limon, oyuncak parkta merdivenleri tırmanıp ağzında taşıdığı ağırlığı kaydıraktan aşağı atıyor. Sporda da yapan Limon, küçük ebatlardaki kaleye gol atıyor. Limon, sahibinin müşterileri tıraş ederken verdiği komuta uyarak omzunda duruyor. Limon, zaman zaman da müşterilerin kafasına konuyor.

        Adem Oğuz, yaptığı açıklamada, deneme amacıyla eğitmeye başladığı kuşunun, verdiği her komutu yapar hale geldiğini söyledi. Dişi kuş eğitmenin zor olduğunu anlatan Oğuz, "Dişi kuşlar çok nadir konuşur. Dişi kuşlar çok inatçıdır. Ben de Limon ile çok uğraştım ve zor da olsa onu eğitmeyi başardım. Limon ile sevgili gibiyiz. Limon bensiz, ben Limonsuz yapamıyorum. Eve Limon ile birlikte gidiyoruz, cebime giriyor. Evde de dükkanda da beraberiz. Müşterilerimin hepsi seviyor Limonu. O olmadığı zaman soruyorlar." diye konuştu.

        Oğuz, kuşunun kafeste kalmayı sevmediğini belirterek, "Ancak dinlendiği zamanlar koyuyorum. Eğitimlerde ceza ve ödül sistemi var. Ceza, kuşlar için kafestir. Ödül için de bazı sevdiği şeyleri bulmanız gerekiyor, kuşunuzu tanımanız gerekiyor. Bu ceviz, yulaf, fındık ezmesi olabilir. Takip ederseniz kuşun neyi sevdiğini anlarsınız. Ben de bu yöntemleri uyguladım." ifadelerini kullandı.

        Kuş eğitimiyle ilgili ipuçları da veren Oğuz, şöyle devam etti: "Bazı insanlar yanlış yapıyor. Kuşu aç bırakıp, kafeste tutuyorlar. Bunlar çok yanlış uygulamalar. Hatta kuşların kanatlarını kesen insanlar var. Bunlara engel olmak için sosyal medyada sayfa açtık, kuşların nasıl eğitileceğini anlatıyoruz. Muhabbet kuşu almak isteyenlerin, yavru almaları gerekiyor. Bir yaşını geçmiş kuşlarda karakter oturduğu için eğitilmesi çok zordur. Her türlü kuş eğitilebilir. Köpekler ne yapabiliyorlarsa kuşlar da aynısını yapabilir. Limon sayesinde kuş beyinli deyimini de bitirmiş olduk."

        Oğuz, Limonun spor yaptığını aktararak, "Limon, gol atıyor. Çocuk oyunlarını seviyor. Kaydıraktan kayıyor. Harfleri ve sayıları biliyor. Renkleri öğretiyorum ona." dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ