Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam "World Press Photo" ödülü tartışma yarattı
        1

        ASSOCIATED Press muhabiri Burhan Özbilici’nin çektiği Andrei Karlov’un suikasta uğradığı anların fotoğrafları, 2017 Dünya Basın Fotoğrafı (World Press Photo) ödülüne layık görüldü.

        2

        Ancak jüri üyesi Stuart Franklin’in karşıt oy kullandığını açıklaması, ödülle ilgili tartışmaları beraberinde getirdi.

        3

        Dün Habertürk, Rusya Enformasyon Politikası Komisyonu Başkanı Puşkov’un ödüle tepkisini ve “Suikast anının ödüle layık görülmesi ahlaki kusur” sözlerini 1. sayfasına taşıdı. Bugün de ödül tartışmasını uzmanlara sorduk.

        4

        ‘SORUNLU BİR KARAR’

        Dünya Basın Fotoğrafı Jüri Üyesi Stuart FRANKLIN: Bu fotoğrafı çekme konusundaki cesareti ve becerisi ona bu ödülü kazandırdı. Bu ödülle birlikte, Dünya Basın Fotoğrafı’nın verdiği ve suikast kapsamına giren bu üçüncü ödül. En ünlüsü 1968’de Eddie Adams tarafından fotoğraflanan bir Vietkong şüphelisinin öldürülmesiydi.

        5

        Özbilici’nin çektiği etkileyici bir fotoğraf ama yılın fotoğrafı olmasına kesinlikle karşı çıktım. Tartışmayı da dar bir şekilde kaybettim. Karşı oy kullanmıştım. Üzgünüm Burhan.

        6

        Bu, bir cinayetin, katilin ve maktülün fotoğrafıdır ve her ikisi de aynı resimde görülüyor. Ahlaki açıdan teröristin adam öldüren fotoğrafına ödül vermek sorunlu bir karar.

        7

        ‘ELEŞTİRMEK YERSİZ ETİK BİR SORUN YOK’

        Aydın Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Özer KANBUROĞLU: EDDIE Adams’ın 1968’de Vietnam’da çektiği, generalin gerillayı sokak ortasında infaz ettiği fotoğraf kafamda canlandı. Bence bu fotoğraf etik değildi çünkü Adams infazı önleyebilirdi. Adams’ın ölümünden sonra bile bu durum tartışılmaya devam ediyor.

        8

        Bu şekilde onlarca örnek varken Özbilici’nin çektiği bu fotoğrafı eleştirmek yersiz. Bu fotoğrafta etik bir sorun yok. Haber fotoğrafçısının görevi, şahit olduğu olayları görsel kayıt altına almaktır.”

        9

        ‘O FOTOĞRAFTA CİNAYET ÖVÜLMÜYOR’

        Eski Basın Konseyi Başkanı Oktay EKŞİ:Orada bir cinayet övülüyor değil ki terör propagandası olsun. Çok başarılı bir fotoğraf olduğunu düşünüyorum.

        10

        Olayın vahameti ayrı bir şey. Ünlü bir resim ya da heykel nasıl ki müstehcenlik olarak görülmezse, o fotoğrafın da bir cinayetin övgüsü değil fotoğrafçının başarısı olarak görülmesi gerekiyor.

        11

        ‘ELBETTE ÖDÜL VERİLMELİYDİ AMA...’

        Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Rıza ÖZEL: Basın fotoğrafının estetik duruşu her zaman tartışılmıştır ama söz konusu olan anlık olayların değerlendirildiği bir kategori.

        12

        Burada gelişen ani bir olayda foto muhabirinin refleksi ve cesareti de elbette değerlendirilmeli. Elbette ödül verilmeliydi. Burhan Özbilici, ödülü hak ediyor ama bazen bu tür yarışmalarda politik tavır öne çıkıyor

        13

        ‘ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLMESİ OLAĞAN’

        Doç. Dr. Esra ARSAN: Ödüle layık görülmesi olağan bir durum. Basın fotoğrafı her zaman iyi, estetik olmak durumunda değil. Bir suikastın fotoğraflanması da gazeteciliktir.

        14

        Bu örnekte, gazetecinin eli silahlı bir katil karşısında korkmadan ve kaçmadan görüntü almaya devam etmesi cesaret örneği. Etik bir sorun görmüyorum.

        LEYLA ÜNAL/GAZETE HABERTÜRK

        15

        Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’a yapılan suikastı fotoğraflayan Associated Press (AP) foto muhabiri Burhan Özbilici, World Press Photo Vakfı’nın verdiği uluslararası önemli prestije sahip yılın basın fotoğrafı ödülünü kazandı

        16

        Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde Rus Büyükelçi’yi öldüren polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş’ı görüntüleyen Özbilici saldırı anında insanlar kaçışırken soğukkanlı bir şekilde deklanşöre basarak o anı ölümsüzleştirmişti.

        17

        AP Foto Muhabiri Özbilici, 1955 yılından bu yana düzenlenen yarışmada büyük ödülü kazanan ikinci Türk oldu.

        18

        1984 yılında Erzincan Depremi’nde çektiği kare ile Mustafa Bozdemir bu ödülü kazanan ilk Türk olmuştu.