Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi ‘Onu yakalayabildiğim en yakın duygulara tutundum hep’

        En güçlü kadınlardan biri... Resimlerinin yanı sıra özel hayatı, farklı görüşleriyle bir döneme damgasını vurdu Frida Kahlo. 47 yıllık zorlu yaşamına 143 eser bırakmış bir sanatçıyı canlandırmak, hayatından kesitler sergilemek ise her oyuncunun isteyeceği bir rol. Ama bu Fatmanur İsmailçebi’ye nasip oldu. İsmail çebi, Ankara Devinim Tiyatrosu’nda “Ben Frida Kahlo Otoportre” oyununda Frida olarak izleyenleri selamlıyor. Ankara Devlet Tiyatrosu’nda çalışan, aynı zamanda özel tiyatro ve drama eğitmenliği yapan oyuncu, çok heyecanlı. Kostüm ve makyajla benzetildiği Frida’yı bir idol olarak görüyor pek çoğumuz gibi. Bundan olacak ki yoğun duygular besleyen bir sanatçıyı canlandırırken renkli karakterine sadık kalarak anlatıyor. Gerisini ondan dinleyelim...

        REKLAM

        Frida Kahlo ile ilgili oyun yapma fikri nasıl gelişti?

        Devinim Tiyatro Genel Sanat Yönetmeni Ahmet Yapar, 2 yıl önce tek kişilik bir Frida otoportresi üzerine çalışmak istediğini, oynamak isteyip istemediğimi sordu. Tabii ki kabul ettim. Sonra müzisyen Didem Doğan, Abdullah Demir Çiçek ve Çağatay Çiçek’le bir araya geldik. Didem oyunumuzun solisti ve Çiçek kardeşler ise besteci ve gitaristlerimiz.

        Frida’yı çalışırken hangi yönleri oyuncu olarak dikkatinizi çekti?

        Oyunun tek kişilik olması, adı geçen tüm karakterlerin benimle can bulması, sahnedeki herhangi bir aksiliği de benim düzeltecek olmam heyecan verici bir deneyimdi. Frida, içsel dünyasının yanı sıra dış görüntüsü ve yaşadığı bedensel zorluklardan dolayı da zor bir karakter. Sonra tabii resme ve Diego’ya aşkı da alt metnimde olmalıydı.

        Yaratıcı, âşık ve hasta bir kadını canlandırmak elbette kolay değildir...

        REKLAM

        Frida başlı başına bir idol. Herkesin kendinden bir şeyler bulup içselleştirdiği bir karakterden beklenti herkese göre değişecekti. Ama yaşadığı kaza, aşkları, siyasi yaşamı karakterinde çok belirleyici oldu. Sahnede yansıtmaya çalıştığımız her duyguyu gerçek hayatta deneyimlememiz imkânsız. Frida’da da oldukça yoğun duygular var. Onu anlamak için her şeyi okudum, izledim, araştırdım. Onu yakalayabildiğim en yakın duygulara tutundum hep.

        ‘DIEGO KURBAĞA SEVGİLİM’

        Oyunda Frida hangi yönleriyle öne çıkıyor, sizi en çok etkileyen replik hangisiydi?

        Frida gibi renkli bir karakterin yaşadığı hiçbir şeye haksızlık etmek istemedik. Yaptığı resimlerden yola çıkarak hayatındaki önemli kesitlere değiniyoruz. İzleyiciler Frida’nın çocukluğundan, gençlik aşkına, ailesinden yaşadığı kazaya, Diego’dan Troçki’ye çok şey bulacaklar. Çok fazla etkilendiğim yer var. Ama hangi replikten onun ağzından çıkan çaresizliğine ve aşkına dair duyduğumuz cümlelerden daha çok etkilenebiliriz ki? “Diego kurbağa sevgilim. Bana dünyanın en büyük acısını yaşattın sen. Günbegün öldüm seni sevmeye başladığım o ilk andan itibaren. Ama sevgilim, yeniden gelseydim dünyaya yine seni severdim. Canlı canlı çürüyeceğimi bilerek...”

        REKLAM

        Kıyafet, saç ve makyaj konusunda nelere dikkat edildi?

        Frida’nın karakteristik yüz hatlarını makyajda yakalamak önemliydi. Renkli kişiliğini yansıtan orijinal kıyafetlerinden birini bire bir diktirdik. Kaşları ve dudak üstündeki tüyleri de ressam Sema Yayla her oyundan önce adeta bir tabloya Frida portresi çizer gibi yüzüme çiziyor. Yüzükleri, çiçekli tacı ve küpeleriyle hiçbir detayı atlamamaya çalıştık.

        Oyunu çalışırken, Frida’ya dair siz neler keşfettiniz?

        Vazgeçmemeyi, tutkuyu, azmi, aşkı, acıyı, devrimi keşfettim. Adı hepimiz tarafından aynı seslendirilen duyguların insanlardaki etkilerinin bu denli farklı olması, bunların neden ve sonuçları bir keşifti. Acının bir insanın hayatında nasıl azme dönüştüğünün en güzel örneklerinden biri. Onunla birlikte sahnede bedenimi, sesimi yeniden kullanmayı keşfettim. Birlikte emekleye emekleye yeniden yürümeyi keşfettik.

        REKLAM

        Gerçek bir yaşam öyküsünden uyarlanan oyunda oynamanın kolay ve zor yanları nelerdi? Sizi zorlayan herhangi bir şey oldu mu?

        Yaşanmış ve herkesçe bilinen bir hayata yorum ekleyemezdik. Çünkü bizim değil, Frida’nın nedenleri önemliydi. Yazar Ahmet Yapar, bunun üzerinde çok durdu. Metin aslına ne kadar sadıksa vücudum da Frida’nın bedenine sadık olmalıydı. Bedenimi bunun için eğitmeliydim. Yolun çok başında bir oyuncu adayı olarak güzel bir hayalimi Frida ile gerçekleştiriyorum.

        HT CUMARTESİ / EKİN TÜRKANTOS

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ