Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Ömer Seyfettin kimdir? Ömer Seyfettin ölümünün 97. yılında anılıyor

        Türk edebiyatının ön planında olan yazarlarından olan kısa hikayeciliğin kurucu ismi Ömer Seyfettin, ölümünün 97. yıl dönümünde edebiyat dünyasına anılıyor. Peki Ömer Seyfettin kimdir?

        ÖMER SEYFETTİN KİMDİR?

        Ömer Seyfettin, 11 Mart 1884 tarihinde Balıkesir'in Gönen ilçesinde dünyaya geldi. Eğitim hayatına ilk olarak Gönen'de bir mahalle mektebinde başlayasn Ömer Seyfettin, babasının askeri görev tayini olması sebebiyle İstanbul'a geldi. Burada Mekteb-i Osmaniye ve Askeri Baytar Rüştiyesi'ni bitirdi. Ardından Kuleli Askeri İdadisi, Edirne Askeri İdadisi ve Mekteb-i Harbiye-i Şahane okullarından mezun oldu.

        İlk defa Mecmua-i Edebiye dergisinde yazdığı şiirler yayımlandı. 1903 yılında Makedonya'da çıkan bir karışıklık üzerine özel bir hakla okulundan imtihansız mezun olmuştur.

        REKLAM

        Mezuniyetinin ardından piyade asteğmen rütbesiyle merkezi Selanik'te yer alan Üçüncü Ordu'nun Redif Tümeni'ne bağlı Kuşadası Redif Taburu'na atandı. 1906'da ise Jandarma Okulu'nda öğretmen olarak atanan Ömer Seyettin, İzmir'de çeşitli edebi faaliyetlerde bulunan genç bir kitleyle tanışma fırsatı yakaladı.

        Görevlendirdiği Selanik ve Balkan ülkelerinin ardından 1913'te İstanbul'a döndü. 23 Ocak 1913'te Enver Paşa komutasındaki Bab-ı Ali Baskını'nda görevlendirdi ve bu savaşın ardından askerliği bırakarak yazarlık ve öğretmenliğini sürdürdü.

        6 Mart 1920'ye kadar geçen süreçte birçok zorlukla karşı karşıya kalan Ömer Seyfetin, 10 kitap ve 125 hikaye yazdı.

        25 Şubat 1920'de hastalığı arttınca 4 Mart 1920'de hastaneye kaldırıldı ancak 6 Mart 1920'de tarihinde hayatını kaybetti. Ölüm sebebi olarak da şeker hastalığı tespit edildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ