Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Hayrete düşüren sosyal deneyler
        1

        Sokak ortasında dilenen bu kadının görüntüleri adeta olay yarattı...

        2

        Yoldan geçen insanların para verdiği kadın, kutunun içindeki paralarını saydıktan sonra...

        3

        Karton parçasının altına sakladığı iPhone ile işte böyle görüntülendi...

        64
        65
        66

        EN İLGİNÇ SOSYAL DENYLER

        Metro istasyonundaki kemancı

        2007 yılında gerçekleştirilen çalışmada dünyaca ünlü kemancı Joshua Bell, Washington metro istasyonunda keman çalıyor ve kaç kişinin vakit ayırıp müziği dinleyeceği merak ediliyor. 3.5 milyon dolarlık el yapımı kemanıyla çalan ve konser biletleri 100 $'dan satışa çıkan sanatçı, metroda çaldığı bir günde ortalama 32 $ kazanıyor.

        67

        Piyano merdivenleri

        Eğer sıkıcı gündelik işleri daha eğlenceli hale getirseydik insanların davranış biçimlerini değiştirebilir miydik? İsveç'in Stockholm kentinde gerçekleştirilen bir çalışmaya göre evet. Kentin metro istasyonundaki merdivenler piyano tuşlarına dönüştürüldüğünde, yürüyen merdiven yerine bu müzikal merdivenleri kullanan insan sayısı %66 oranında artış gösterdi. Hem daha sağlıklı olan, hem de günün sıradan bir ânını renklendiren bu merdivenler, işi eğlenceli hâle getirmemiz durumunda alışkanlıkların çok çabuk değişebileceğini kanıtladı.

        68

        Yoldan geçenler deneyi

        Eğer birinin başı dertteyse ve çevrede çok az insan varsa başı dertte olan kişinin yardım alması daha kolaydır. Londra'da çok yoğun bir caddede yapılan deneyde bu kanıtlandı. Kalabalık caddede çoğu kişi "Nasılsa başkası yardım eder" diye düşünerek problem yaşayan kişiyi es geçti.

        69

        Küçük Alber deneyi

        Pavlov'un Köpeği deneyinin insan versiyonu. 1920 yılında John B. Watson Albert adındaki bebeğin yanına beyaz bir fare koydu. Bebek önce fareden hiç korkmadı. Daha sonra, ne zaman fareye dokunsa odada korkunç gürültüler yankılandı. Albert daha sonra fareye asla dokunmamaya başladı.

        70

        Kayıp çocuk deneyi

        Çok kalabalık bir dükkanın çeşitli yerlerine kayıp bir çocuğun ilanı yapıştırıldı. Bazıları dikkatlice, bazıları öylesine bakarken bazılarının da umrunda olmadı. Ancak, hemen hiçbiri resimdeki çocuğun aslında dükkanın önünde beklediğini fark edemedi.

        71

        Bulaşıcı esneme

        Esnemenin bulaşıcı olduğunu hepimiz biliriz. Ancak bilmediğimiz şey, aynı duruma köpeklerde de rastlandığıdır. Londra Üniversitesi'nde yakın zamanda gerçekleştirilen bir deneyde, esneyen bir insan gören köpeklerin %72'sinin esnediği kaydedilmiştir. Bunun sebebinin ne olduğu henüz tam olarak bilinmese de, köpeklerin gelişmiş empati kabiliyetlerinin bu duruma sebep olabileceği düşünülmektedir.

        72

        Stanford Hapishanesi deneyi

        En ünlü psikolojik deney. 1971 yılında yapılan deneyde deneklerin bir kısmı gardiyan bir kısmı da mahkum olarak bir hapis ortamı oluşturuldu. Kısa süre içinde gardiyanlar mahkumlara kötü davranmaya başladı ve nihayetinde mahkumlar da isyan etti.

        73

        Robbers Mağarası Deneyi

        11'er kişilik, erkek çocuklardan oluşan iki grup kamp için bir bölgeye yerleştirildi. Grupların uzun süre birbirlerinden haberi olmadı. Daha sonra deneyi yapanlar çocukları tanıştırdı. Grup psikolojisi yüzünden birbirlerine soğuk davrandılar. Aralarında müsabakalar yapıldığında sürekli kavgalar ve şiddet olayları çıktı. Aynı ortamda yemek yemeyi bile reddettiler. Daha sonra oyunlar birlikte çalışma ve işbirliği temalı olmaya başladı. Bunun sayesinde çocuklar birbirleriyle arkadaş oldular ve evlerine aynı otobüsle döndüler.

        74

        Asansör deneyi

        1960larda bir komedi programından yola çıkılarak yapılan deneyde sürü psikolojisi denen şey resmen kanıtlanıyor.

        75

        Canavar deneyi

        Bu adı almakla haklı, etik olmayan deney. Wendell Johnson adlı psikolog yetimhaneden çocuklar üzerinde bu deneyi gerçekleştirdi. İki gruba ayırdığı çocuklardan ilk gruba sürekli sevgi ve ilgiyle yaklaştı. Onlara iyi davrandı. Diğerlerini ise hor görüp hakaretler etti. Bağırıp korkuttu. Amacı, pozitif eğitimin önemini kanıtlamaktı ancak ikinci gruptaki çocukların çoğunda ömür boyu geçmeyecek travmalar oluştu. Bazıları kekeme kaldı, bazılarıysa bir daha konuşamadı.

        76

        Halo etkisi deneyi

        Genç ve yakışıklı bir erkeğe yazılı bir metin verildi. Çocuk bu metni önce gayet neşeli bir edayla sonra da melankolik ve itici bir tavırla okudu. İlk videoyu izleyen kızlar çocuğu çekici bulurken ikinci videoyu izleyen farklı bir gruptaki kızlar çocuktan hoşlanmadı. Oysa, metin de çocuk da aynıydı.

        77

        Değişim Körlüğü

        İnsanların ani değişimleri fark edemediklerini, fark etseler bile kendilerinden emin olamadıklarını kanıtlayan bir test

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ