Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Şemdinli'de keşif vardı

        ŞEMDİNLİ, (AHT) - Avdi TEKİN

        Umut Kitabevi'nde 9 Kasım 2005'te meydana gelen ve 1 kişinin öldüğü patlamayla ilgili Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde görülen davanın 5. duruşmasında alınan karar gereği, olay yerinde keşif yapıldı. Umut Kitabevi'nin olduğu Cumhuriyet Caddesi trafiğe kapatılırken, çevrede geniş güvenlik önlemi alındı. Keşif için polis ve jandarma ekipleri büyük güvenlik önlemleri alırken, dedektör köpek "Fiba" Umut Kitabevi'nde bomba araması yaptı. Bölgeye sinyal kesici "jammer"lar da getirildi.

        Keşfe saat 13.15'te bombanın patladığı Umut Kitabevi'nden başlandı. Sanık astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve PKK itirafçısı Veysel Ateş polis kıyafetleri giydirilerek özel harekat ekipleri eşliğinde getirilirken; başka bir suçtan tutuklu olan kitabevi sahibi Seferi Yılmaz ise, jandarma nezaretinde elleri kelepçeli halde getirildi.

        Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi Hakimi Yarbay Yücel Savrul başkanlığındaki keşfe sanık ve müdahil avukatları katıldı. Kitabevine ilk olarak Seferi Yılmaz alındı. Olay gününü anlatan Yılmaz'dan bombanın patlaması sonrası kitabevinden nasıl çıktığı tatbiki olarak göstermesi istendi. Yılmaz da olay gününü anlatarak iki bombanın art arda patladığını söyledi. Ardından olay günü amcasının oğlu Zahir Korkmaz'ı kaybeden Metin Korkmaz tanık olarak dinlendi. El bombalarının nasıl patladığının, nasıl bir ses ve koku çıkardığının sorulduğu Korkmaz da olayı detaylarıyla anlattı. Daha sonra Seferi Yılmaz'dan patlamadan sonra koridordan kaçan kişinin nasıl kaçtığını ve nasıl kovaladığının tarif edilmesi istendi.

        VEYSEL ATEŞ'İN MONTU SORULDU

        Kitabevi içinde bombaların geliş yönü, camın kırılışı ve düştüğü yerler tespit edildi. Jandarma Olay Yeri İnceleme ekipleri de bombaların bulunduğu bölgeleri santim santim ölçtü. Tüm detayların emniyet ve jandarma tarafından kaydedildiği keşifte daha sonra koridorda yaşananlar tespit edilmeye çalışıldı. İlk olarak Veysel Ateş'in olay günü giydiği mont gösterildi. Koridor ışığının şiddeti, havanın bulutlu olup olmadığı gibi en ince detaylarla Seferi Yılmaz'a, montun aynı mont olup olmadığı soruldu. Yılmaz, olay günü kaçan kişinin üzerindeki montun bu olmadığını söylerken, sanık astsubaylar Kaya, İldeniz ve PKK hükümlüsü Ateş, montun olay günü giyilen mont olduğunu ifade etti.

        SANIK ASTSUBAY ALİ KAYA İLK DEFA GÖRÜNTÜLENDİ

        Olay günü Seferi Yılmaz, kaçan kişiyi nasıl kovaladığını anlatırken, olayda eşini kaybeden Hamide Korkmaz gözyaşlarını tutamadı. Daha sonra tanıklar da olay günü yaşananları anlattı. Bu sırada sanıklar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve PKK itirafçısı Veysel Ateş pasajın kapısına çıkarıldı. Bu sırada Şemdinli olaylarından sonra Ali Kaya ve Veysel Ateş ilk defa görüntülendi. Özel harekat ekipleri sanıkların çevresinde adeta etten duvar ördü. Olay gününü anlatan tanıklar ise sanık astsubayların polis şapkalarını çıkarmalarını istedi. Sanıklar da şapkalarını çıkararak olayı anlattı.

        TEMSİLİ ARAÇ KULLANILDI

        Umut Kitabevi'nin içerisinde bulunduğu Özipek Pasajı'nın içinde ve önündeki keşfin ardından Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan eski AKP ilçe binası önüne geçildi. Burada olayda yer alan aracın yerine temsili bir beyaz polis aracı kullanıldı. Sanıklar burada araçta bulunan silah ve mühimmat ile aracın etrafında yaşananları anlattı. Keşif saat 17.00'da sona erdi.

        Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde davanın 5. duruşmasında, sanık avukatlarının isteği üzerine olay yerinde keşif yapılması kararı alınmıştı. Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin talimatıyla 2 Mayıs 2006 tarihinde ilçede keşif yapılmıştı.

        OLAY

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ