Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İnanç Cuma namazı saat kaçta? Cuma namazı nasıl kılınır? 9 Haziran Cuma Hutbesi!

        Müslümanlar için önemli dini günler arasında yer alan Cuma gününde kılınan Cuma namazı, bu hafta da yoğun bir katılımla camilerde kılınarak idrak edilecek. Peki cuma namazı saat kaçta? İşte il il cuma namazı vakitleri...

        CUMA NAMAZI SAAT KAÇTA?

        Cemaatle birlikte kılınan cuma namazı, bu hafta da Ramazan ayının içinde olmamızın etkisiyle daha fazla yoğunlukla kılınacak. Bilindiği üzere önemli namazlardan olan Cuma namazına, beş vakit namaz kılamayan vatandaşlar oldukça önem veriyor ve Cuma günleri camiiler dolup taşıyor. İşte il il Cuma namazı saatleri...

        • İstanbul cuma namazı vakti: 13:10
        • Ankara cuma namazı vakti: 12:55
        • İzmir cuma namazı vakti: 13:17
        • Bursa cuma namazı vakti: 13:10
        • Eskişehir cuma namazı vakti: 13:04
        • Antalya cuma namazı vakti: 13:03
        • Diyarbakır cuma namazı vakti: 12:25
        • Trabzon cuma namazı vakti: 12:27
        • Hakkari cuma namazı vakti: 12:11
        • Van cuma namazı vakti: 12:13
        DİĞER TÜM İLLERİN CUMA NAMAZI VAKİTLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

        9 HAZİRAN 2017 DİYANET CUMA HUTBESİ

        Cumanız Mübarek Olsun Aziz Kardeşlerim!

        Peygamber Efendimiz (s.a.s), bir gün ashabına yatsı namazını kıldırmak üzere kucağında torunuyla birlikte Mescid-i Nebevi’ye gelmişti. Namaz esnasında secdelerden birini alışılmışın dışında uzatmıştı. Öyle ki ashab, Allah Resulü’ne bir şey oldu ya da vahiy indi diye düşünmeye başlamıştı. Nihayet namaz bitince sahabe-i güzin efendilerimiz, secdeyi neden uzattığını sordular. Rahmet Elçisi, şöyle cevap verdi: “Durum düşündüğünüz gibi değildir. Secdeye vardığımda sevgili torunum sırtıma çıkmıştı. Gönlü hoş olsun, düşüp canı incinmesin diye yere inmesini bekledim.”

        Aziz Müminler!

        Yüce Kitabımızın ifadesiyle yavrularımız, gözlerimizin nurudur. Kalplerimizin sürurudur. Onlar dünya hayatının süsüdür. Çocuklarımız, bizlere Allah’ın en önemli emanetlerinden biridir. Bu yüzden müminler olarak bizler, kulaklarına okuduğumuz ilk ezanla ciğerparelerimizi İslam’a çağırırız. Bu çağrıya fıtratıyla icabet eden her çocuk sevmeyi, inanmayı, güvenmeyi bizden öğrenir. Onların yaratılışını bozmadan ruhunu beslemek bize düşer. Onlara Rabbini ve Peygamberini tanıtmak, ibadet alışkanlığı kazandırmak, güzel ahlak aşılamak bizim görevimizdir.

        REKLAM

        Muhterem Cemaatimiz!

        Kur’an-ı Kerim’i okumak, doğru anlamak ve en güzel şekilde yaşamak hepimiz için hayatın ana gayesi olmalıdır. Zira bizim kurtuluş reçetemiz Kur’an’dır. Bu Yüce Kitap, kendisine inanıp tabi olanları her iki cihanda da saadete ulaştırır. “En doğru yola iletir. İyi davranışlarda bulunan müminlere, kendileri için büyük bir mükâfat olduğunu müjdeler.”

        Değerli Müslümanlar!

        Kur’an’ın rehberliğinde yetişmeleri için çocuklarımızı küçük yaştan itibaren Kur’an’ın temel değerleriyle tanıştırmalıyız. Zira çocukların ruhları Kur’an’ın manevi sofrasına herkesten daha yakındır. Onların körpe zihinleri, masum yürekleri Kitabımızın mesajına herkesten daha açıktır. Ömürlerini Kur’an ile aydınlatmak ve bereketlendirmek istiyorsak, Ramazan bunun tam zamanıdır.

        REKLAM

        Kardeşlerim!

        Bu mübarek ayda evlatlarımızın, Yüce Kitabımızla, Peygamberimizin örnek hayatıyla, ibadetlerle tanışmaları; cami, minber ve mihrapla buluşmaları için çok güzel bir fırsat başlıyor. Yaz Kur’an kurslarımız 12 Haziran’da açılıyor. “Kur’an ayında Kur’an’la buluşalım” çağrısıyla camilerimiz, kurslarımız göz aydınlığı çocuklarımızla bir kez daha şenlenecek. Unutmayalım ki çocuklarımızı Yüce Kitabımız ile buluşturmak, hem anne baba olarak görevimiz hem de evlatlarımıza bırakacağımız en büyük mirastır. Peygamberimiz (s.a.s), bu gerçeği şöyle dile getirmiştir: “Hiç bir anne baba çocuğuna güzel terbiyeden daha kıymetli bir bağışta bulunmamıştır.”

        Kıymetli Kardeşlerim!

        Geliniz! Allah’ın bizlere büyük bir nimeti olan çocuklarımızı Kur’an’ın rahmet yüklü mesajlarıyla buluşturalım. Geliniz! Yavrularımızın her zerresini ilimle, irfanla, edeple donatalım. Onları Kur’an’sız bırakmayalım. Gönüllerini, zihinlerini ve istikballerini Kur’an ile mamur edelim. Elinde Kur’an, göğsünde iman ile hayatına yön veren samimi Müslümanlar yetiştirmek için Ramazan’ı fırsat bilelim. Allah’ın Kitabına aşina olan, Allah’ın Resûlü’nü örnek alan, dinine ve milletine vefa ile bağlanan nesiller yetiştirmek için emek verelim. Bu mübarek ayda dünya semasına inen Kur’an’ı önce kendi gönüllerimize sonra da yavrularımızın gönüllerine indirelim.

        Hutbemi Yüce Rabbimizin Kur’an-ı Keriminde bizlere öğrettiği şu dualarla bitirmek istiyorum: “Ey Rabbimiz! Eşlerimizi ve çocuklarımızı bize göz aydınlığı kıl ve bizi Allah’a karşı gelmekten sakınanlara önder eyle”4 “Rabbim! Beni namaza devam eden bir kimse eyle. Soyumdan da böyle kimseler yarat. Rabbimiz! Duamı kabul eyle.”

        ABDEST NASIL ALINIR?

        Cuma namazı kılmadan önce, ilk olarak her namazda olduğu gibi abdest alınması gerekmektedir. Abdest almak için;

        • Abdest almaya başlarken "Niyet ettim Allah rızası için abdest almaya" diye niyet edilir,
        • Euzübillahimineşşeytanirracim, Bismillahirrahmanirrahim denir,
        • Üç kez eller bileklere kadar yıkanır, (Bir elin parmakları diğer elin parmakları arasına geçirilerek hilallenir)
        • Sağ el ile ağıza üç kere su verilerek ağız yıkanır,
        • Sağ el ile buruna üç kere su verip, sol el ile sümkürülür,
        • Avuçlara su alıp, alından çene altına, şakaklara kadar üç kez yüz yıkanır,
        • Sol el ile sağ kol dirsek ile beraber üç kez yıkanır,
        • Sağ el ile sol kol dirsek ile beraber üç kez yıkanır,
        • Her iki kol yıkandıktan sonra, eller tekrar yıkanır ve başın dörtte biri mesh edilir, (başın üst kısmına ıslak elle dokunulur)
        • Daha sonra sağ ve sol elin şehadet parmakları ile iki kulağın deliklerine su verirken baş parmaklar ile kulakların arkası mesh edilir,
        • Ellerin dış yüzü ile ense mesh edilir,
        • Sol elin küçük parmağı ile, sağ ayağın küçük parmağından başlayarak, ayak parmaklarının arasını hilallemek suretiyle, topuklarla birlikte, sağ ayak üç kez yıkanır,
        • Sol ayağı üç kez yıkarken, ayak parmaklarının arasını küçük parmağı ile bu sefer baş parmaktan başlayarak, küçük parmağa doğru, ayak parmaklarının arasını hilallemek suretiyle topuk ile birlikte yıkanır.

        CUMA NAMAZI NASIL KILINIR?

        • Namaza başlarken ilk olarak "Niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının 2 rekât farzını kılmaya. Uydum hâzır olan imama." diyerek Cuma namazını kılmak için niyet ederiz. Ardından "Allahu Ekber" diyerek Tekbir getilir ve namaza başlanır.
        • Tekbirden sonra elleri bağlanır ve sessizce Sübhaneke okunur. Sübhaneke'den sonra bir şey okunmaz ve imam dinlenir.
        • İmam sureleri bitirdikten sonra "Allahu Ekber" diyerek rükûya gidilir. Rüku'da 3 kere "Sübhâne Râbbiye'l-Azim" denir ve ardından doğrulunur. Doğrulurken "Semi Allahu li-men hamideh", tam doğrulunca ise "Rabbenâ leke'l hamd" denir.
        • Daha sonra "Allahu Ekber" diyerek secdeye gidilir. Secdede 3 kere "Sübhâne rabbiyel-a 'alâ" denir. "Allahu Ekber" diyerek dizlerin üzerine oturulur. Tekrar "Allahu Ekber" dedikten sonra yine secdeye gidilir ve 3 kere "Sübhâne rabbiyel-a 'lâ" denir.
        • "Allahu Ekber" diyerek secdeden ayağa kalkılır ve ikinci rekâta başlanır. Ayağa kalktıktan sonra eller bağlanır ve hiçbir şey okunmadan imam dinlenir.
        • İmam sureleri bitirdikten sonra "Allahu Ekber" diyerek rükûya gidilir. Rüku'da 3 kere "Sübhâne Râbbiye'l-Azim" denir ve doğrulunur. Doğrulurken "Semi Allahu li-men hamideh", tam doğrulunca ise "Rabbenâ leke'l hamd" denir.
        • Daha sonra "Allahu Ekber" diyerek secdeye gidilir. Secdede 3 kere "Sübhâne rabbiyel-a 'alâ" denir. "Allahu Ekber" diyerek dizlerin üzerine oturulur. Tekrar "Allahu Ekber" dedikten sonra yine secdeye gidilir ve 3 kere "Sübhâne rabbiyel-a 'lâ" denir.
        • Secdeden kalkarken "Allahu Ekber" diyerek Tahiyyata oturulur ve Ettehiyyâtü, Allâhumme Salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ duaları okunur. Dualar bittikten sonra imamla birlikte önce yüz sağa çevrilir ve "Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" denilerek selam verilir. Aynı şekilde sola da selam verdikten sonra Cuma namazının farzı tamamlanmış olur.
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ