Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Smokin nasıl seçilir? Levon Kordonciyan açıkladı

        126 yıllık aile geleneğini bugün çok daha ileriye taşıyan Levon Kordonciyan, ülkemizde smokin denilince kuşkusuz akla gelen ilk isimlerden biri. Ailenin bu zamana kadar smokin hazırladığı isimler arasında kimler yok ki; Mustafa Kemal Atatürk, Sean Connery, Robert De Niro, Barack Obama, Tarkan, Cem Yılmaz ilk akla gelenlerden.

        Levon Kordonciyan, 2009 yılında ihracat birincisi olduğunda, törenin olduğu otele papyonla gitmiş ve orada kıdemli bir gazetecinin "hımbıla bak" demesi üzerine farenin kuyruğunun girdiği her yere girerek smokini insanlara tanıtmaya karar vermiş. O gazeteci iyi ki böyle bir yorumda bulunmuş çünkü; o gün bugündür Kordonciyan ailesi smokinin her yaştan, her kesimden insana hitap ettiğini göstermekle kalmıyor, smokin kültürünün elçiliğini de üstleniyor.

        REKLAM

        Temel bir soruyla başlayalım takım elbiseyle smokin arasındaki farklar nelerdir?

        Takım elbise, günlük hayatımızda tek ceket tek pantolon olarak giyilen ve o günkü ruh halini yansıtan bir kıyafettir. Basitçe gömleklerle, kravatlarla birlikte harmanlayıp, kuzu deri ayakkabılarla giyilen kıyafetler diye de tanımlanabilir. Smokin, 15 yıl öncesine kadar dalga geçilen hatta çoğu kişinin yurtdışından aldığı bir kıyafetti. Sosyal medyamız, basın ayağımız ve fuarlarla birlikte smokini artık yalnızca damatların giydiği bir kıyafet olmaktan çıkarttık; özel davetlerde, film galalarında ve mezuniyetlerde de tercih edilen bir kıyafet haline getirdik.

        1930'lu yıllarda giyilen smokinlerle günümüzde tercih edilen smokinler arasındaki en belirgin farklar neler?

        Kumaş farkı! Smokin bir klasiktir. O zamanlar lastikotin dediğimiz bel büken, çok ağır gramajlı kumaşlar kullanılıyordu. O lastikotin kumaşı uzun deneyler sonucunda incelttim, tüy gibi yaptım. Bu kumaşı daha kullanışlı bir hale getirdim.

        "Smokinler klasiktir ve bunun dışına çıkmamak gerekir" diyorsunuz, neden?

        Her gün giyilen bir kıyafet olmadığı için... Örneğin biz bunları renklendirdik; yeşil, kırmızı, koyu mavi yaptık. Altı yılda buldum koyu mavi tonu ve üç yıl önce siyahları geçecek diyordum. Son günlerde gelen taleplere baktığımızda, koyu mavi ton, çok daha fazla tercih edilir oldu.

        'ŞAL YAKALI SMOKİN BU İŞİN BABASIDIR'

        REKLAM

        Erkeklerin smokin seçerken dikkat etmeleri gereken noktalar nelerdir?

        Çok basit, en önemli konu ruh hali. O davette kendini nasıl hissetmek istiyor, onu bilmek yeterli...

        REKLAM

        Smokin içerisinde daha iyi gözükmek için ne yapmak gerekir?

        Kesinlikle gömleğin içerisine atlet giyilmemeli, kesimden ötürü cepler doldurulmamalı ki potluk yapmasın, arka cepler de kullanılmamalı. Tüm fazlalıkları uzaklaştırmak lazım ve de en önemlisi, kilonuz ne olursa olsun smokininiz üzerinizde fit durmalı. Ne kadar geniş olursanız olun, smokininizin fit durması, üzerinize oturması çok önemlidir.

        Yani normal bedenden bir beden daha küçük smokin mi tercih etmeli?

        Kesinlikle! "Sıkıldım bu beni sıktı" da dememeniz lazım. Kalıp gibi üzerinize oturmalı.

        Çok da rahat hissedilmemeli o zaman...

        Bol gözükmemeli ama rahat da hissettirmeli. Başta da dediğim gibi, biz bunu kumaşla sağlayabiliyoruz. Kumaşlar hareket ettikçe yaylı gibi açılmalı.

        Tamam çalıştığınız özel bir kumaşınız bulunuyor ancak; diyelim ki hazır giyim smokin alacağız o zaman kumaşta nelere dikkat etmeliyiz?

        Dışarıdan kumaş alındığında çok ağır olmamasına dikkat edilmeli, vücuda oturması da gerekir.

        Ama bunun dikişi var...

        Benimle çalıştıkları zaman, onlar benim elimde; dikişe dikkat etmelerine gerek yok. Kendini psikoloğuna, doktoruna bırakacaksın. Ameliyata giriyorsunuz, narkozu aldığınız anda doktora emanetsiniz. Bizim içinde aynen böyle. Eğer bir ülkede 126 yıldır tek bir konuda devam eden bir aile varsa, bu kapıdan girdiğiniz zaman emin ellerdesiniz demektir. İlk ziyaretlerinde tabii ki beni tanımıyorlar ve kaygılı olabiliyorlar ancak, beş dakika içinde burada her şey değişir. "Bu işin ustasıymış" derler ve kendilerini bırakırlar.

        • Bugün birçok tasarımcı ve modacı hakikaten yetişmeden, bir yerde çıraklık yapmadan işin başına geliyor. Bu durumu çok yanlış buluyorum. Aslında daha çok terzi olması ve onların yanında eğitim görülmesi gerekir. Ben kaç kişiye eğitim veriyorum. Bugüne kadar yetiştirdiğim 4 bin öğrencim var.

        Peki smokinde dikiş haricinde nelere dikkat etmeli?

        Kesinlikle kolda bir manşet boy fark olmamalı, ata yakalı gömlek giyiyorsa onun yaka altında kalması gerekli... Smokinde düğmelerin saten olmaması, peto ceplerin olması ve oraya mendil koyulmaması gibi detaylara dikkat edilmeli.

        Ama genelde mendil konulur?

        Esasen usûl canlı çiçek koyulmasıdır, mendil kullanılmaz smokinde.

        Ayakkabılara gelecek olursak... Smokin için nasıl bir ayakkabı tercih edilmeli?

        Bağcıklı ayakkabı kullanılsın, tabii eğer düğüne davetli olarak gidiliyorsa... ya da loafer dediğimiz ayakkabılar da giyilebilir. Eğer loafer dediğimiz tarzda bir ayakkabı giyiyorsak, paçanın ayakkabıya değmemesine özen göstermeliyiz. Ayakların da biraz yanık olması gerekir çünkü; çorapsız giyildiğinde ayakların beyaz gözükmesi güzel durmaz. .

        REKLAM

        Bağcıklı ayakkabı giyiyorsak?

        Ön kısmı hafif paçaya değecek ve arka kısmı balık ağzı dediğimiz, hafif aşağı doğru bakar halde olmalı.

        Smokinin tamamlayıcı unsurları var; kol düğmeleri, papyonlar, kuşaklar gibi... Peki bir smokinde bütünün uyumu nasıl sağlanır?

        Ruh hali nasıl oluyorsa ona göre hareket etsin. Kötü olur diye insanın kendini kasmasına gerek yok. Yalnız unutulmaması gereken tek bir konu var; esas kahraman her daim papyondur. Papyonun gücü, diğer hiç bir tamamlayıcıda yoktur.

        • Biz burada centilmenlik yapıyoruz. Zaten centilmenler kulübünün patentini de alan kişiyim. İleride, umarım vaktim olur da, 15-20 kişilik gruplar halinde toplantılar yaparız... Smokinlerle olur, normal kıyafetlerle orasını bilemem, insanların rahat etmesi önceliğim.

        Dünyaca ünlü isimleri giydirmeye nasıl başladınız? O süreç nasıl gelişti?

        Dedemle başladık, Sean Connery geldi dedemi buldu zamanında... Sonra Frank Sinatra ile devam etti.

        Smokin müzesi açacak olsanız, kimlerin smokinlerini mutlaka müzede sergilersiniz?

        Atatürk'ten bu yana Cumhurbaşkanları'nın giydiği fragları ve smokinleri... Turgut Özal'dan Kenan Evren'e kadar hepsinin smokinlerini sergilerdim. Çünkü, o zamanın yokluğuyla ne yaptıklarını görür insanlar ve inanın ziyaret edecek küçük çocuklar dahi heyecanlanır. Aslında Cumhuriyet Terzihanesi zamanında yokluklarla neler yapıldığını insanlara gösterdik.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ