Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam First lady diplomasisi
        1

        Birkaç hafta önce Brüksel’de, yeni dünyanın en mühim meselelerinin görüşüldüğü bir NATO zirvesi yapıldı. Ama ilerleyen günlerde uluslararası medyayı çok meşgul eden bir konu daha vardı: Melania Trump ile Brigitte Macron... Biri ABD, diğeri Fransa’nın first lady’si.

        2

        Yan yanayken öyle sıkı fıkı göründüler ki bir çeşit alternatif diplomasiden söz edimeye başlandı. Gazete Habertürk'ten Sema Ereren'in haberine göre yaptıkları, söyledikleri ve hikâyeleri kendilerini yahut ülkelerini siyaset dışı konularda da iyi-kötü gündemin üst sıralarına taşıdı.

        3

        2006’da ABD vatandaşlığına geçen, aksanlı İngilizce’siyle Amerikan basınının epey uğraştığı Slovenya asıllı Melania Trump’tan başlayalım. Kendisi Beyaz Saray’a yerleşmek için nazlanan ilk first lady olarak tarihe geçti. Oğlu Barron’un okulu bahanesiyle Washington’a yerleşmeyi öteleyen 47 yaşındaki Melania Trump, 45’inci ABD Başkanı Donald Trump’ın 3’üncü eşi.

        4

        John F. Kennedy’nin oğlu John Jr.’dan sonra Beyaz Saray’da büyüyecek ilk erkek çocuğunun da annesi. Daha önce 100 milyon dolarlık bir penthouse’da yaşayan, “Yardımcılarımız var ama bakıcı asla” diyerek oğlunu elinden tutup her gün okula götüren bir kadın o. Gerçi eşinin yokluğunda oğlu Barron’la günlük güvenlik masraflarının 200 bin dolar olduğu tahmin ediliyor ama olacak o kadar!

        5

        Yine de siz onu bu şaşaalı hayata alışık sanmayın. Orta halli bir evin iki kızından biriydi Melania Trump. Babası araba alım satımı yapıyor, annesi çocuk kıyafetleri tasarlıyordu. Sonradan bir üvey ağabeyi olduğunu öğrendi. New York’a taşınmadan önce 16 yaşından itibaren Milano ve Paris’te modellik yaptı, ki bu dönemde liseden kaydını sildirdi. Sildirmez olaydı... Beyaz Saray’ın önceki ev sahibesi Michelle Obama’dan sonra Melania’nın eğitimi eleştiri yağmuruna tutuldu.

        6

        Oysa Obama, Princeton Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra Harvard Hukuk’ta yüksek lisans yaparak ABD tarihinin ilk yüksek lisanslı first lady’si unvanını kazanmıştı. Barack Obama ile de oralarda karşılaştı. Donald-Melania Trump çifti ise 1998’de bir moda haftası partisinde tanıştı.

        7

        O sıralarda Donald Trump, kızı Tiffany’nin annesi, televizyon yıldızı, güzellik kraliçesi Marla Maples’la evliydi. Artık ne kadar doğru bilinmez, Melania, Donald Trump’a ilk etapta telefon numarasını vermeyi reddetti. Ama müstakbel eşi bir şekilde numarayı buldu. 2005’te evlendiler. Sonrası malum...

        8

        51 BİN 500 DOLARLIK CEKET

        Melania Trump bu arada kendini mücevher tasarımcılığına adadı. Tam bir sağlıklı yaşam manyağı oldu. Yüzünde yokmuş gibi durmuyor ama botoksa karşı olduğunu söylüyor. Şaşaaya bayılıyor. Düğününde, üzerinde bin 500 kristal taşı olan, 550 saatte kendisi için tasarlanan 100 bin dolarlık Dior bir gelinlik giydi.12 karatlık pırlanta evlilik yüzüğünün değeri 1.5 milyon sterlini buluyordu.

        9

        Seçim sürecinde 10 bin dolarlık miting kıyafetiyle olay yaratmıştı ama, şimdi resmi ziyaretlerde, genellikle dizde kalan, vücut hatlarını ortaya çıkaran sade döpiyesler tercih ediyordu. Ta ki Brüksel’deki NATO zirvesine kadar. Liderlerin eşleriyle bir araya geldiğinde üzerindeki 51 bin 500 dolarlık Dolce&Gabbana çiçekli ceketiyle 10 bin dolarlık miting kıyafetini mumla arattı.

        10

        Dolce&Gabbana’ya da Trump’ın eşini giydirdikleri için tepki yağdı. Stefano Gabbana, “Moda ve politikayı birbirine karıştırmayın” diyerek tartışmayı yatıştırmaya çalıştı. Günün ilerleyen saatlerindeyse NATO liderlerinin eşleri aynı kıyafetle kalmayı tercih ederken Melania Trump omuzlarını açıkta bırakan, vücudunu ön plana çıkaran siyah elbisesiyle arz-ı endam ediyordu.

        11

        First lady olarak ilk görevi, Japonya Başbakanı’nın eşi Akie Abe’ye eşlik etmekti. Bayan Trump, bir geleneği bozarak Washington’da misafirini yalnız bıraktı ama gezinin Florida ayağında ev sahibesi olarak Abe’nin yanından ayrılmadı. Beyaz, derin V yaka dekolteli Calvin Klein marka triko elbisesiyle Melania, halk önünde ilk kez tek başına resmi bir ziyarette boy göstermiş oldu.

        12

        Trump Ailesi’nin ilk yurtdışı gezileri Suudi Arabistan’da Melania Trump’ın ne giyeceği merak konusuydu. Başörtüsü takmasa da dekoltesinden vazgeçti.

        13

        HER AN BİR CANAVAR ÇIKABİLİR

        Siz onun sakin göründüğüne bakmayın. İçinden her an bir canavar çıkabilir. Roma’da uçaktan inerken eşi ABD Başkanı’nın elini tutmayı saçını düzeltme bahanesiyle reddedip itmesi günlerce konuşuldu. Beyaz Saray’daki geleneksel Paskalya etkinliğinde de binlerce davetliyi ağırlayan Trump Ailesi, milli marş okunurken kameralara dikkat çekici bir görüntü verdi.

        14

        First lady eşi Donald Trump’a yapması gereken hareketi hatırlatırken, başkan yine alay konusu oldu. “Medya bizden nefret ediyor ama insanlar seviyor” diyen İsrail Başbakanı’nın eşi Sara Netanyahu’nun poposuna hafifçe vurması da olay yarattı. Peki first lady Beyaz Saray’da kaldığı sürece ne yapacak? Meraklıları için Beyaz Saray sözcüsü açıklık getirdi ve Trump’ın özellikle bahçelerle yakından ilgileneceğini söyledi.

        15

        Trump, çocuklar ve kadınlar için de çalışacak, etkinliklere destek olacak, gelen konukların güzel vakit geçirmesini sağlayacak. Belki Prenses Diana ayarında değil ama Melania besbelli tartışma yaratmaya da devam edecek.

        16

        Nitekim, ünlülerin fotoğrafçısı olarak tanınan Regine Mahaux’nun çektiği fotoğrafta, siyah ceketi ve fularıyla poz veren Trump’ın meşhur evlilik yüzüğü ve Donald Trump’ın 10’uncu evlilik yıldönümlerinde hediye ettiği 25 karatlık pırlantasının ön planda olması tepki topladı. First lady, zenginliğini ve güzelliğini göstermek istemesiyle eleştirildi ve klasik yorumlar peşi sıra geldi: “Bu yüzüğün parasıyla kaç tane aç insan doyardı.”

        17

        FRANSIZ ZARAFETİ YENİDEN SAHNEDE...

        Gelelim Fransa’nın yeni first lady’sine... Fransa’nın en genç cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un (39) olgun eşi Brigitte Trogneux (64) için kimileri “Estetik harikası” kimileri “Çakma sarışın” dedi. Burnu, yanakları, göz altları ve eşiyle aralarındaki yaş farkı uzun süre medyanın gündemindeydi. İkili hiçbirine aldırış etmedi.

        18

        Mini etekleri, iddialı ayakkabıları, bronz teniyle gençlere taş çıkaran Brigitte, sanki kameralarla doğmuş gibi rahat. Bulaşıcı bir hastalık gibi gülümsemesi, siyaseti bile etkiledi. Tevekkeli Fransız basını da olayı “Genç bir erkeği tebessümüyle etkileyen Brigitte şimdi Fransa’nın kalbini fethediyor” şeklinde yorumladı. Takma adı Bibi olan, 7 torunlu first lady’nin şimdiden büyük bir hayran kitlesi var.

        19

        Kadınların ona sormak istedikleri ilk soruysa muhtemelen şu: “40’lık bir delikanlıyı 70’ine merdiven dayamış bu kadın mı cumhurbaşkanı yaptı, yoksa cumhurbaşkanlığı potansiyelini görüp de mi karısı oldu?” Boşverin cevabı. Her iki ihtimalde de çok başarılı.

        20

        ÇİKOLATA PRENSESİ

        Peki kim bu kadın? Simone ve Jean Trogneux çiftinin 6 çocuğunun en küçüğü olarak 13 Nisan 1953’te Kuzey Fransa’daki Amiens kentinde dünyaya geldi. İyi koşullarda büyüdü. Ailesi, 1872’de kurulan “Macarons d’Amiens” adlı tanınmış çikolata markasının sahibi. Emmanuel Macron henüz 16 yaşındayken yolları kesişti. 41 yaşındaki Brigitte, onun öğretmeniydi.

        21

        Bir tiyatro oyununun provalarında elektriklenme oldu. Macron’un ailesi, ergenlik çağındaki oğullarını gönlünü kaptırdığı edebiyat öğretmeninden uzak tutmak istedi. Macron okul değiştirdi. Rivayete göre Macron, “Bir gün sizinle mutlaka evleneceğim” diyerek öğretmenine veda etti. Yıllar sonra, bankacı eşi Andre Louis Auziere ile evliliğinden 2 kızı ve 1 oğlu olan Brigitte, 23 yıllık eşinden boşandı.

        22

        Emmanuel Macron’un hayali de böylece gerçek oldu ve Brigitte Trogneux ile evlendi. Brigitte’in ailesi başta Macron’a sırt çevirdi ama nafile. Bir aile dostları, kocasının zekâsına hayran olduğunu ilan eden Bibi’nin eşine kol kanat geren bir kadın olduğunu söylüyor. Dünyanın gözü ise Brigitte’in zekâsında.

        23

        TATLI VE CÜRETKÂR

        Emmanuel Macron, siyasi kariyer basamaklarını hızla yükselmeye başlayıp François Hollande’ın ekonomi danışmanı olarak Elysee Sarayı’na girdiğinde, en baş danışmanı Brigitte’ti. 2 yıl öncesine kadar öğretmenlik yapan Bayan Macron, bu uğurda mesleğini bıraktı. Seçim kampanyası boyunca bazen bir skinny jean ve beyaz tişörtle sokakları dolaştı, halkla haşır neşir oldu.

        24

        Samimiyetiyle çevresindekileri kendine hayran bıraktı. Macron seçilirse eşi Brigitte’in aktif rol oynayacağı, özellikle de edebiyat ve eğitim odaklı çalışmalar yürüteceği çoktan belliydi. Hasılı, Brigitte sık sık insanlarla doğrudan temas kuruyor. Samimiyetiyle gönülleri fethetmeyi iyi beceriyor. Brüksel’de NATO liderlerinin eşleriyle yapılan etkinliklerde de beklendiği gibi Bayan Macron çok dikkat çekti.

        25

        Lüksemburg’un eşcinsel başbakanı Xavier Bettel’in eşi Gauthier Destenay’ın koluna girip dedikodu yaptıkları anlar, dergilerde boy boy yer aldı. Bir davette IMF Başkanı Christine Legarde’ın yanındaki adamın mendilinin düzgün olmadığını fark edip dayanamayarak düzeltmesi de epey beğeni topladı. Buzları kıran tatlı cüretkârlığı da tebessümü gibi şimdiden marka oldu.

        26

        ‘DİANA EFEKTİ’

        Melania’yı inceleyen vücut dili uzmanı Judi James, onu “Yalnız ve endişeli” olarak tanımladı. Tam da sık sık tartışma yaratma potansiyeli olan biraz huysuz bir profildi bu. James, dikkatlerin üzerinde olmasından dolayı anksiyete yaşadığını, sık sık saçlarını düzelttiğini ve memnuniyetsizliğinin apaçık ortada olduğunu söyledi.

        27

        First Lady oldu olalı Melania Trump’ın dolu dolu kahkahalarının yeriniyse hafif ve samimiyetsiz bir tebessüm aldı. James onda bir Prenses Diana efekti de görüyor.

        28

        Brüksel’deki NATO zirvesinde, Brigitte Macron ve Melania Trump’ın arasından su sızmadı!

        29

        ‘MEGA WONDER WOMAN’

        Brigitte Macron, giyim tarzıyla yaşını kamufle etmeyi başarıyor. Göğüs dekoltesinden kaçınıyor. En çok siyah kolsuz elbiseyi tercih ediyor. Gardırobunda Louis Vuitton ve Dior parçalar ağırlıkta.

        30

        Parisli sanat yönetmeni Delphine de Canecaude, “Lady Macron bir rock’n’roll” diyor ve ekliyor: “Mini etekleri, deri pantalonları, 12 punto topuklu ayakkabıları, omuzlarını ön plana çıkaran elbiseleriyle o bir mega wonder woman!”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ