Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam TÜRKİYE SELE TESLİM

        AA muhabirinin, gün içinde yayımlanan su baskını haberleriyle ilgili derlemesi şöyle:

        Artvin'in Şavşat ilçesinde dün etkili olan yağışın ardından Tigrat Deresi'nin taşması sonucu Yenimahalle semtinde bulunan bir ev çöktü. Göçük altında kalan Lütfiye Acar (70) hayatını kaybederken, oğlu Orhan Acar yaralandı. Özgen Demirel, eşi Dildar Demiral, 6 yaşındaki yeğenleri Selin Demiral ve Mavinur Durmuş da sel sularına kapıldı.

        Artvin İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Erdem ve Şavşat Kaymakamı Serdar Kaya da Tigrat Deresi bölgesinde yürütülen arama-kurtarma çalışmalarını koordine etti.

        Havanın aydınlamasıyla tekrar başlayan çalışmalara Ardahan, Erzurum, Rize, Artvin ve çevre illerden gelen 103 personelin yanı sıra, Ankara'dan gelen Jandarma Genel Komutanlığına bağlı 44 kişilik JAK timleri de katıldı.

        Bir kadının ihbarı üzerine Tigret Deresi'nin ilçe merkezine yaklaşık 3 kilometre uzaklıktaki Satnel Kaledibi mevkisinde, özel eğitimli köpeğin yardımıyla önce Mavinur Durmuş'un, daha sonra da Özgen Demiral'ın cesedi bulundu.

        Arama çalışmaları sırasında dün de yıkılan evinin enkazı altında kalan Lütfiye Acar ile sel suyuna kapılan Dildar Demiral'ın cesedi bulunmuştu. Selde kaybolan 6 yaşındaki Selin Demiral'in bulunmasına calışılıyor.

        Bu arada, Şavşat Belediyesi, hoparlörle yaptığı anonsla vatandaşlara meteorolojik uyarıda bulundu.

        Şavşat Belediye Başkanı Naci Köroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dere üzerinde bulunan 13 bendin 7'sinin yıkıldığını ve bunun da yaşanan felakete neden olduğunu öne sürdü.

        Bentlerin amacına uygun olarak yapılmadığını iddia eden Köroğlu, ''Yapılış şeklinde, inşaat şeklinde yanlışlar var. Kullanılan çimento yeterli değil, kum uygun değil, kullanılan çakıl ucuz. Sağlam olsa 13 bendin 7'si yıkılır mı, temel yok, malzeme yok'' diye konuştu.

        Bentlerin yapımıyla ilgili konuyu Kaymakamlığa söylediğini ifade eden Köroğlu, Kaymakamlığın da bunu DSİ'ye aktardığını, ancak herhangi bir sonuç alınamadığını kaydetti.

        Şu anda 6 bendin ayakta olduğunu, bunların yıkılması durumunda daha kötü felaketler yaşanabileceğini belirten Köroğlu, ''Bu bentlerin açılma durumu var. Allah korusun bu olursa o zaman daha çok kayıplar olacak. Bir bent uçarsa diğerleri de uçar. Bentlerin delinerek, suyun kontrollü olarak boşaltılması lazım'' diye konuştu.

        -ÇEVRE BAKANI EROĞLU-

        Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun da yarın Artvin'in Şavşat ilçesine giderek sel ve heyelan bölgesinde incelemelerde bulunacağı bildirildi.

        Çevre ve Orman Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Artvin ve Ordu'da görülen yağışlar sonucunda meydana gelen taşkın ve heyelanların can ve mal kayıplarına neden olduğu, Bartın, Samsun ve Van'daki yağışların hayatı olumsuz etkilediği anımsatıldı.

        Açıklamada, DSİ Artvin Bölge Müdürlüğünün 2 yükleyici ile 1 ekskavatörü, Artvin Orman Bölge Müdürlüğünün de 1 dozer, 1 greyder ve 1 kepçeyi bölgeye yönlendirdiği bildirildi.

        -BARTIN'DA SAĞANAK YAĞIŞ-

        Bartın'da etkili olan sağanak yağış nedeniyle yaklaşık 15 kilometrelik bölümü kent merkezinden geçerek Karadeniz'e dökülen Bartın Irmağı'nın, Kemerköprü, Orduyeri ve Sarılar Köprüsü mevkilerinde taşma meydana geldi. Kentte, yer yer 2,5-3 metre civarında su birikintilerin oluşması nedeniyle ev ve iş yerlerini su bastı.

        Bartın Valisi Halil Işık, gazetecilere yaptığı açıklamada, kentte 3 gündür etkili yağışların yaşandığını ve metrekareye 300 kilogram yağış düştüğünü söyledi.

        Yağış oranının diğer yıllarla kıyaslandığında çok yüksek olduğunu belirten Vali Işık, şöyle konuştu:

        ''Devlet olarak çok iyi organize olduk. Önemli tedbirler aldık. Bu çerçevede olası can ve mal kayıplarını önledik. Kırsal kesimde sele kapılan insanlarımız oldu. Ancak, bunları kurtardık. Kriz merkezi olarak halkımızı devamlı uyardık. O uyarılarımızın ne kadar etkili olduğunu da sabah saatlerinde anladık. Amasra ve Kurucaşile ilçemizle ulaşım kesildi.''

        Yaklaşık bin kişinin ırmağın taşması sonucu oluşan su birikintilerinden dolayı evlerinde mahsur kaldığını, ancak herhangi tehlikenin söz konusu olmadığını anlatan Vali Işık, şunları kaydetti:

        ''Gerekli çalışmalara başlandı. Devlet olarak her türlü tedbiri almış durumdayız. Irmak kenarındaki evlerimizde oturan vatandaşlarımıza, yatılı okullarımızı ve yurtları açtık. Onların barınma ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Can kaybının olmadığı taşkınlar nedeniyle Kızılay mobil aşevi kurarak yemek dağıtımına başladı.''

        Belediye ekipleri de halka özel araçlarla trafiğe çıkmamaları konusunda uyarılarda bulundu.

        -ORDU-

        Ordu'nun Perşembe Kaymakamı Mustafa Asım Alkan, sel ve heyelanda en büyük hasarın oluştuğu ilçe merkezinde yaralarının sarılmaya çalışıldığını ifade etti.

        Hasar tespiti için bir ekip oluşturduklarını, çalışmaların devam ettiğini belirten Alkan, Afet İşleri Genel Müdürlüğünden sel ve heyelanda evleri zarar görenler için barınma yardımı isteyeceklerini bildirdi.

        Heyelan nedeniyle kapanan köy yollarının açıldığını, üç köyde de çalışmaların devam ettiğini belirten Alkan, şunları söyledi:

        ''Elektrik verilemeyen 16 köye, 3 mahalle dışında elektrik verilmeye başlandı. Köy yollarında İl Özel İdaresi, Ordu Belediyesi, Kaymakamlık ve Karayolları ekipleri çalışmalarını sürdürüyor. En büyük hasar ilçe merkezinde meydana geldi. Ordu Belediyesi başta olmak üzere ilçe ve belde belediye ekiplerinden yardım alıyoruz.''

        Alkan, bölgede sel ve heyelan riskinin devam ettiğine de işaret ederek vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

        Öte yandan, ilçenin büyük bölümüne altyapının gördüğü hasar nedeniyle su verilemiyor. Vatandaşlara belediye tarafından, suları kaynatarak tüketmeleri konusunda uyarı yapılırken, belediyenin klor dağıtımında bulunduğu da bildirildi.

        İlçe merkezinde su basan ev ve iş yerlerinde tahliye çalışmaları belediye ekiplerinin yardımı ile yapılıyor.

        Heyelan sonucu hayatını kaybeden 2 kişinin cenazesi ise Boğazcık köyünde toprağa verilecek.

        -ZONGULDAK-

        Zonguldak'ın Gökçebey Kaymakamı Çetin Kılınç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yüksek kesimlerden gelen sular nedeniyle ilçe merkezindeki bazı ev ve iş yerlerini su bastığını söyledi.

        Yaşanan sel sonucu bütün kurum ve kuruluşların teyakkuz halinde olduğunu anlatan Kılınç, şöyle dedi:

        ''Çaycuma ve Devrek ilçelerinden iş makineleri istedik. Kaç ev ve iş yerinin su baskınına uğradığına yönelik bilgi gelmedi. Köylerde de aynı şekilde su baskını var ama can kaybı yok. Sular çekilmeye başladı. Gerekli önlemler alındı. Kaymakamlıkta oluşturduğumuz Kriz Merkezinde konuyu takip ediyoruz.''

        Kaymakam Çetin Kılınç, ilçede suların yavaş yavaş çekilmeye başladığını kaydetti.

        -KASTAMONU-

        Kastamonu'nun Pınarbaşı ilçesinde gece boyunca devam eden sağanak yağış, hayatı olumsuz etkiledi. Yağışın etkisiyle bazı dereler taşarken, çok sayıda ev ve iş yerini su bastı. Yağış, ekili alanlar ve yollara da zarar verdi.

        Pınarbaşı Belediye Başkanı Mehmet Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede çok sayıda ev ve iş yerini su bastığını belirterek, en kısa sürede hasar tespit çalışmalarına başlanacağını bildirdi.

        Yağış sırasında yolların ve ekili alanların büyük hasar gördüğünü belirten Yılmaz, ''Bizi sevindiren tek şey can kaybının olmaması'' dedi.

        Öte yandan, Bozkurt ilçesinde de yıldırım düşmesi sonucu 3 ev ve 6 samanlık tamamen yandı.

        -BOLU-

        Bolu'da akşam saatlerinde başlayan ve aralıklarla süren sağanak sonucu Abant Deresi taştı. Dere güzergahında bulunan Akçaalan ve Dereceören köylerini su bastı.

        İtfaiye, jandarma, Karayolları Genel Müdürlüğü ve Köy Hizmetlerine bağlı ekipler evlerinde mahsur kalanları kurtarmak için çalışma başlattı. Çok sayıda evin su altında kaldığı bölgede, şu ana kadar 20 kişiye ulaşıldığı, çalışmaların sürdüğü bildirildi. Öte yandan, bölgeye giden ve mahsur kalan bir grup gazeteciyi de Karayolları Genel Müdürlüğü ekipleri kurtardı.

        Su baskının yaşandığı bölgedeki 2 köyde ve Abant yolunda incelemelerde bulunan Bolu Vali Yardımcısı İsmail Atasoy da bölgede hasar tespit çalışmalarına başlandığını, ekiplerin çalışmalarını sürdürdüğünü bildirdi.

        Sağanak sonucu Abant Deresi'nin taşmasının ardından her gün yüzlerce tatilcinin kullandığı Abant yolu da kullanılamaz hale geldi. Yetkililer, olası bir kazayı önlemek amacıyla yolu resmi araçlar dışındaki araçların geçişine kapattı. Bölgede görev yapan jandarma ekipleri, tatilcilerin Abant yoluna geçişine izin vermiyor.

        Abant Deresi kenarında bulunan çok sayıda tesiste de hasar meydana geldi.

        -DÜZCE-

        Düzce'nin Kaynaşlı ilçesinde gece başlayan aşırı yağış nedeniyle meydana gelen sel vatandaşları uykuda yakaladı. Ev ve iş yerlerine sel suları dolan vatandaşlar sabah saatlerine kadar suları tahliye etmeye çalıştı.

        Kaynaşlı Belediyesi ekipleri, DSİ ve Köy Hizmetlerinden gelen takviye iş makineleri yardımıyla taşan derelerin açılması ve heyelanların temizlenmesi çalışmalarına başladı.

        Uğur köyü yolunun sel sularıyla çökmesi üzerine Düzce'ye içme suyu sağlayan şebeke patladı, 15 köyün Beyköy ile olan bağlantısı tamamen kesildi.

        Asar Deresi'ne akan sel suları derede bir işletmeye ait restoran amaçlı kullanılan geminin sürüklenmesine neden oldu. Daha sonra alabora olan gemi Şaguç Köprüsü altında parçalandı. Köprü ayaklarını tıkayan ve bölgede sel sularının yükselmesi riskini artıran gemi, ekiplerin müdahalesiyle köprünün ayaklarından kurtarıldı. Yaklaşık 5 kilometre parçalanmış halde sürüklenen geminin iskeleti, belediye ekiplerince Yeni Taşköprü köyü girişinde dereden çıkartılarak kıyıya alındı.

        -SAMSUN-

        Samsun'un Terme ilçesinde yağışlar nedeniyle çok sayıda ekili alanın sular altında kaldığı bildirildi.

        Terme Ziraat Odası Başkanı Yetkin Karamollaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede etkili olan yağışlar nedeniyle ilçede seralar ile soya, mısır ve çeltik ekili çok sayıda ekili alanın sular altında kaldığını, Tarım İlçe Müdürlüğü ekiplerince hasar tespit çalışmalarının sürdürüldüğünü belirtti.

        -KIZILAY'DAN YARDIMLAR-

        Türk Kızılayından yapılan yazılı açıklamada, Artvin ve Bartın'da meydana gelen selin ardından Ankara'daki Afet Operasyon Merkezinde kriz masası oluşturulduğu bildirildi.

        Açıklamada, şöyle denildi:

        ''Batı Karadeniz Bölge Afet Müdahale ve Lojistik Merkezi'nden Bartın'a öncü araç, seyyar mutfak ve 4 afet uzmanı gönderildi. 600 su, 20 yatak, 20 mutfak seti, 400 battaniye de bölgeye doğru yola çıkarıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ