Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Sivrisineklere karşı karbondioksit tuzağı!

        Ürgüp Belediyesi'nin TÜBİTAK ve Erciyes Üniversitesi'nin desteğiyle hazırladığı ''Vektör Sivrisinek'' projesi uygulamaya konuldu.

        Ürgüp Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, TÜBİTAK tarafından desteklenen ve Erciyes Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı araştırma ekibi tarafından yürütülen proje, Ürgüp ilçesinde bulunan Seylap Deresi'nde uygulanmaya başlandı.

        Araştırma ekibi tarafından derede çeşitli merkezlere ''ışık tuzağı'' adı verilen karbondioksit tuzakları yerleştirildi. Karbondioksidin cazibesine kapılarak bu tuzaklara hapsolan sivrisinekler, laboratuvar ortamında incelenecek.

        Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız'ı ziyaret eden Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Bölüm Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdullah İnci ile Helmintoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Alparslan Yıldırım, projeye ilişkin bilgi verdi.

        Söz konusu proje ile Orta Kızılırmak havzasında yer alan yerleşim bölgelerinde sivrisineklerden örnekler topladıklarını belirten Prof. Dr. İnci, gece karanlığında sivrisineklerin toplanıp, daha sonra laboratuvarlarda teşhis yaptıklarını, ileri teknik moleküler teşhis yöntemleriyle hangi patojenleri taşıyıp taşımadığına baktıklarını anlattı.

        Kayseri'de 55 merkezde sivrisinek örneklemesi yaptıklarını ve bunun dışında Kayseri çevresinde, turistik bir bölge olan Ürgüp'te böyle bir örnekleme yapma gereği duyduklarını belirten İnci, şu bilgileri verdi:

        ''Sivrisinek örneklerini uygun tekniklerle sahadan toplayıp, özellikle insanlarda ve hayvanlarda müşterek seyreden zoonoz ismini verdiğimiz enfeksiyon yönünden kontrol ediyoruz. Çünkü bu sivrisineklerin dişileri kan emiyor, erkekleri bitki öz suyuyla besleniyor. Dişi sivrisineklerin kan ihtiyacı yumurtlama amaçlı. Yumurtalamak için kandan elde edeceği enerjiye ihtiyaç duyuyorlar. Kurduğumuz bu tuzaklarda sivrisineklerin ışığa olan afinitesini ve canlıların çıkarmış olduğu karbondioksit teafinitelerini kullanarak sivrisinekleri topluyoruz. TÜBİTAK tarafından desteklenen bu proje kapsamında, zoonotik enfeksiyonlar yönünden sivrisinekleri kontrol ediyoruz. Sonuçları da devletin çeşitli kurumlarına rapor halinde sunuyoruz.''

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ