Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Köyü fareler bastı!

        İsmail SAGUN / AFYONKARAHİSAR (AHT)

        Afyonkarahisar'ın Sinanpaşa ilçesine bağlı Küçükhüyük beldesindeki ekili alanlar adeta fareler tarafından işgal edildi. Kentin en önemli haşhaş üretim yerleri arasında bulunan beldede, ekim sezonunda toprağa bırakılan başta buğday ve yonca olmak üzere pek çok ekili alan fareler tarafından adeta işgal edildi. Tarlalardaki yüzlerce tünelde yaşayan fareler güneşin çıkması ile birlikte görünmeye başlıyor ve ürünleri yemeye başlıyor.

        ZEHRİ DİĞER HAYVANLAR YİYOR

        Neredeyse tamamının geçim kaynağını tarımın oluşturduğu kasabanın en önemli gündem maddesini oluşturan tarla farelerini yok edemediklerini belirten Küçükhüyüklüler, İlçe Tarım Müdürlüğü'nden alıp tarlalara attıkları zehri fareler yerine sokak hayvanların yediğini söylüyor.

        HALK MAĞDUR OLUYOR

        2 bin 600 nüfuslu kasabanın Belediye Başkanı Vedat Kocatürk, Küçükhüyüklü çiftçilerin tümünün farelerin zararı ile karşı karşıya kaldıklarını belirterek, "Şu ana kadar farelerle ilgili olarak ilçemize bir yetkili gelmedi. Bu konuda halka kesinlikle yardım edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde neredeyse tamamı tarımla geçinen Küçükhüyük'te tüm halk mağdur olacak" dedi.

        "TARLALARIMIZI İŞGAL ETTİLER"

        Kocatürk, "Kasabamızın ekili alanlarının tümü fareler tarafından işgal edilmiş durumda. Kasabamızda yaklaşık olarak 5 bin dekar buğday ve 3 bin dekar haşhaş tarlasında neredeyse her bir metrekarede 10-15 tane fare bulunmaktadır. Bu konuda başta Sinanpaşa İlçe Tarım Müdürlüğü'nü, Afyonkarahisar Tarım İl Müdürlüğü'nü ve Ziraat Odası Başkanlığı'nı göreve davet ediyorum. Zararımız gerçekten çok büyüktür. Gün geçtikçe de fareler hızla çoğalmaktadır. Bu konuda halk bilinçlendirilerek ilaçlama yapılmalıdır. Aksi takdirde kısa bir süre sonra Küçükhüyük'te ekili alan kalmayacaktır."

        "ÇİFTÇİ BORÇLARINI ÖDEYEMEZ"

        Küçükhüyük Belediye Başkanı Vedat Kocatürk, önlem alınmaması durumunda ekili alanların büyük zarar görmesi sonucu mahsulün de büyük oranda azalacağını ve bunun sonucunda da üretimi az olan çiftçinin gelirinin düşmesi sonucu borçlarını ödeyemeyeceğinin altını çizdi. Kocatürk, "Bu ekili alanlar, gübrelendi; sulandı ve ekildi. Bu konuda yetkililerin halkımızı bilinçlendirmelerini ve bizlere yardımcı olmalarını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

        ADETA DOĞAL AFET GİBİ

        Kocatürk, Küçükhüyük'ün Sinanpaşa ovası olarak bölgenin en verimli topraklarını sınırları içerisinde bulunduğunu belirterek, sadece yıllık haşhaş ekilen alanın 3 bin dekar olduğunu söyledi. Kocatürk, "Haşhaş bitkisinde Kücükhüyük'de dönümünden ortalama olarak 200 kilogram mahsul alırız. Bunu 100 ile çarptığınız zaman 300 tona yakın bir haşhaş kapsülü olarak çıkar. Aynı zamanda 300 ton içi elde edilir. Şu anda çok büyük bir risk ile karşı karşıyayız. Bu araziler bir maliyet ile ekildi. Afyon'un haşhaş üretiminde birinci sırada olan bir beldede yaşanıyor tüm bunlar" şeklinde konuştu.

        ÇİFTÇİ TARLASINI EKEMİYOR

        Pancar ekiminin şu an için zamanı olmaması nedeniyle bu ekimin yapılacağı tarlaların boş durduğunu açıklayan Kocatürk, "Ama haşhaş şu an tarlaya ekildi ve çıktı. Şu anda bu ekilen mahsul yüzde 60'ı fareler tarafından yok edildi" açıklamasında bulundu. Başkan Kocatürk, "Fare istilası önlem alınmaması halinde daha da yayılacak. Bugün tarlalardayken yarın belde içine gelecek. Belki de ilçeye kadar ulaşacak" diyerek yardım talebini dile getirdi.

        "TARLAMI İKİ KEZ ETMEK ZORUNDA KALDIM"

        Beldedeki çiftçilerden Güngör Duman ise fareler nedeniyle tarlasını iki defa ekmek zorunda kaldığını belirterek, İlçe Tarım Müdürlüğü'nden aldığı zehirlerin de bir fayda göstermediğini belirterek, şu an için tarlasında 2 bin liraya yakın bir zararı olduğunu söyledi. Şu ana kadar tarlasını ekmeyen çiftçilerin de fareler nedeniyle ekimden kaçındıklarını ifade eden Duman, "En son tarlamı traktör ile sürdüm. Sürdükten sonra bir anda yüzlerce fare ortaya çıktı. Yüzden fazlasını öldürdüm ama bir işe yaramadı çünkü çok hızlı çoğalıyorlar" ifadeleri ile durumdan yakındı.

        FARELER PANCARLARI YİYOR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ