Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam İstanbul-Diyarbakır uçağında olay

        Onur Air'in İstanbul-Diyarbakır seferini yapacak uçağı, yoğunluk ve de-icing kuyruğunun uzaması sonrası rötar yapınca, uçağın içinde 4 saat kalkış için bekleyen yolcular pilotla tartıştı. Yolculardan bazıları sağ arka kapıyı zor kullanarak açıp slide adı verilen yolcu tahliye botunu otomatik olarak patlattı. Uçağa zarar verdikleri gerekçesiyle 5 yolcu polis tarafından gözaltına alındı. Slaytları patlatılan uçak bakıma alınırken yolcular başka bir uçakla 02:45'de Diyarbakır'a hareket edebildi.

        Gökhan ARTAN / AHT

        Kar nedeniyle dün akşam saatlerinden itibaren Atatürk Havalimanı'nda de-icing uygulanan uçakların yarattığı yoğunluk, zaman zaman seferlerde rötar yaşamasına neden oldu. Onur Air'e ait salı günü saat 18.45'de Atatürk Havalimanı'ndan kalkması planlanan OHY 036 sefer sayılı İstanbul Diyarbakır uçağı yolcu alımından sonra kalkış için beklemeye başladı. Onur Havayolları'nın İstanbul'dan Diyarbakır'a gidecek içinde 168 yolcunun bulunduğu Airbus 320 tipi uçak, yoğunluk ve uçakların buzlanmaya karşı kimyasal bir sıvıyla yıkanma işlemi olan de-icing kuyruğunun uzaması sonrasında üç saate yakın rötar yaptı. Bunun üzerine sinirlenen yolculardan önce biri daha sonra ise üçü uçaktan inmek istedi. Kalkış kuyruğunda olan ve havalanmak üzereyken tekrar geri dönerken yeniden vakit geçmesi üzerine bu üç yolcu hostesin müdahalesine rağmen uçağın sağ arka kapısını zorla açınca ?slide' adı verilen tahliye botunun patlamasına neden oldu.

        Yolcular 4 saat kabin içinde bekleyince isyan bayrağını çekti. Uzun süre beklemekten bunalan yolcular ve pilot arasında sözlü tartışma başladı Bunun üzerine olayı kuleye bildiren pilot, uçuş güvenliği olmadığı gerekçesiyle uçağa polisin gelmesini istedi. Olay yerine gelen polis, kabin görevlileri ve pilotla tartışan ve acil çıkış kapısının altında bulunan ?slide'ları patlattığı iddia edilen 5 kişiyi gözaltına aldı. Onur Havayolları yetkilileri uçuş için yeni bir uçak organize ederken ifadeleri alınan beş yolcu daha sonra serbest bırakıldı. Beş yolcunun gözaltına alınmasından sonra bazı yolcuların havalimanı emniyeti önünde gözaltına alınan kişilerin serbest bırakılması için eylem yaptıkları belirtildi. Serbest bırakılan beş kişi daha sonra Onur Havayolları yetkililerinden bilet paralarının kendilerine ödenmelerini istedi. Uçağın patlayan slide'ının iki bin dolar civarında ve tüm uçaklarda olduğu gibi tek kullanımlık olduğu öğrenildi. Sonrasında Diyarbakır uçağı ancak gece 02.35 sıralarında havalanabildi. Bu arada aynı uçağın Diyarbakır'dan İstanbul'a getireceği 203 yolcudan 32'si de gecikme nedeniyle uçuşunu iptal ettirdi.

        Onur Air açıklaması

        Konuyla ilgili Onur Havayolları yetkilileri "İstanbul - Diyarbakır seferini yapacak Airbus 320 tipi uçağımız planlanan saatinde 168 yolcusuyla kapı kapatmıştır. Ancak hava muhalefeti nedeniyle havalimanında oluşan yoğunluk sonrasında buzlanmayı önleyen de-icing işlemi için tüm uçaklarla birlikte sıra beklenmiştir. İşlemler bitip kalkış için sıraya girildikten sonra uçaktan inmek isteyen bir yolcu hostesin müdahalesine rağmen zor kullanarak sağ arka kapıyı açmış ve bu nedenle slide adı verilen yolcu tahliye botu otomatik olarak patlamıştır. Herhangi bir teknik arızası olmayan ancak yolcunun uçağa verdiği bu zarar nedeniyle havacılık kurallarına göre (No go) uçamaz hale gelen uçağımız geri dönmüş ve sonrasında yolcular için yeni bir uçak tahsis edilmiştir.Yeni uçağın tahsis edilmesiyle birlikte sefer ancak saat 02.30 civarında yapılabilmiştir." dediler.

        Yolcuların açıklamaları

        Uçağın hangara çekilmesinin ardından 23.10 sıralarında Atatürk Havalimanı İç Hatlar Geliş katına getirilen yolcular olayla ilgili pilotu suçladı. Uçak yolcularından Fikret Kaya, "Kaptan Pakistanlı olduğu için İngilizce konuşuyordu. Kabin görevlileri ve pilot bize çok fevri davrandılar. Uçağın rötarı ile ilgili her soru soruşumuzda, 'Beş dakika sonra uçacağız donmaya karşı uçağın kanatlarına de-icing uygulanacak' diye anons yapıldı. 4 saat uçağın içinde bekledik. Daha sonra uçak teknik arıza nedeniyle hangara çekildi. Hosteslere itiraz eden ve pilotla konuşan 5 kişi polis tarafından gözaltına alındı. Hostesler servis arabalarını koridorlara koyarak yolcuların kaptanla iletişim kurmasını engellediler. Uçak hangara çekilmeden polisler uçağı çevirdi.Uçakta böyle bir şey olmadı" dedi.

        Yolculardan Mehtap Koçak, " Uçuş görevlilerine kapıyı açın dedik. Ancak açmadılar. Yolcuların dışarı çıkartılamaması nedeniyle uçakta yolcular ile görevliler arasında kavga çıktı ve sonunda polis geldi. Polis geldikten sonra biz dışarı" diye konuştu. Biletini iptal ettirdiğini dile getiren Koçak, memleketi Diyarbakır'a uçak yerine otobüsle gideceğini belirtti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ