Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Çevre bilinci gelişiyor

        TAP Genel Sekreteri İnci Kavuştu, pilin doğaya atılması halinde çevreye büyük zararlar verebileceğini belirterek, derneğin bu zararı önlemek için, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından atık pillerin ayrı toplanması, taşınması, depolanması ve bertarafında yetkilendirilmiş tek kuruluş olduğunu söyledi.

        Doğaya atılan pillerin zamanla içlerindeki metal bölümlerinin dışarı sızarak çevreye telafisi zor zararlar verdiğini, özellikle yeraltı su kaynaklarını zehirlediğini anlatan Kavuştu, şöyle devam etti.

        "Pillerin çevreye verdiği bu zararı ortadan kaldırabilmek adına yürüttüğümüz kampanyalar sayesinde 2008 yılında toplam 217 ton atık pil toplandı. Geçen yıl ise özellikle ilköğretim okullarında yürüttüğümüz çalışmaların geri dönüşümü çok iyi oldu. Okulda, atık pilin çevreye verdiği zararı öğrenen çocuklar, evlerine gittiklerinde bunu annelerine, babalarına ve kardeşlerine anlatarak kampanyanın doğal temsilcileri oldular. Bunun da etkisiyle 2009 yılında 325 ton 331,5 kilogram atık pil toplandı. Türkiye’de çevre bilinci giderek yaygınlaşıyor. Bu rakamın her yıl daha da artacağını tahmin ediyoruz".

        Kavuştu, toplanan tek kullanımlık pillerin bertaraf edilmek üzere uygun şartlarda depolandığını, şarj edilebilir pilleri ise fabrikalara geri dönüşüm için gönderdiklerini bildirdi.

        EN ÇOK İSTANBUL, EN AZ MALATYA’DA TOPLANDI

        Kavuştu, pil toplama kampanyalarının Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Kilis ve Iğdır dışındaki illerde yürütüldüğünü belirterek, 7 ilde merkez ile ilçe belediyelerinde ve okullarda da bu yıl içinde pil toplama kampanyasının başlayacağını söyledi.

        Kampanyada en çok atık pilin 153 ton 795,65 kilogram ile İstanbul’da toplandığını belirten Kavuştu, şöyle devam etti.

        "İstanbul’u, 45 ton 490,6 kilogram ile Ankara, 21 ton 296,5 kilogram ile İzmir, 17 ton 382,5 kilogram ile de Kayseri takip ediyor. En çok bu illerde atık pil toplanırken, en az Malatya, Hakkari ve Diyarbakır’dan kampanyaya destek geldi. Malatya’da 2 kilogram, Hakkari’de 12 kilogram, Diyarbakır’da ise 17 kilogram atık pil toplandı."

        BELEDİYELERLE İŞ BİRLİĞİ ARTIYOR

        Kavuştu, atık pillerin ilköğretim okullarından, marketlerden, kamu kurumlarından, organize sanayi bölgelerinden ve anlaşmalı belediyeler aracılığıyla evlerden toplandığını kaydetti.

        Atık pillerin toplanması konusunda belediyelerin çok önemli bir noktada bulunduğunun altını çizen Kavuştu, şöyle konuştu.

        "Belediyeler ile iş birliği başarı grafiğimizin yükselmesi için çok önemli. Belediyeler pillerin katı atıklara karışmasını engelleyebilir. Şu an 215 belediye ile iş birliği yapıyoruz. Bunun 77 tanesi ile geçen yıldan itibaren birlikte çalışmaya başladık. Belediyelerin de atık pil toplanması konusunda bilinçli hareket etmeye başlamaları bizi mutlu ediyor."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ