Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam İşte İstanbul "Gizli" deprem planı

        Sultan UÇAR/ AHT

        DÜNYA önce Haiti’yi, ardından Şili’yi sarsan deprem felaketlerini konuşurken New York Times Gazetesi, geçen hafta İstanbul’u “Yıkılmayı Bekleyen Şehir” olarak sayfalarına taşıdı. Gazete, olası İstanbul depreminde 30- 40 bin kişinin ölebileceğini yazdı.

        “Gizli” damgalı ‘İstanbul Acil DurumAfet ve Kurtarma Planı’nda deprem öncesi tedbirlere yer verilmemesi, 5 bin sayfalık planın sadece kurtarma faaliyetlerini konu alması gazetenin “Yıkılmayı Bekleyen Şehir” tespitini üçlendirdi.

        30 İMZALI PLAN

        İstanbul Valisi Muammer Güler’in ‘Komite Başkanı’ sıfatıyla imzaladığı planda 23. Motorize Piyade Tümen Komutanı Tümg. Bülent Dağsalı, Kurmay Albay Halil Ünal, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Jandarma Alay Komutanı Hamza Celepoğlu, Sivil Savunma Müdürü İbrahim Tarı ile Sağlık, Eğitim, Orman, Tarım ve Bayındırlık il müdürlerinin de yer aldığı 30 yöneticinin imzası bulunuyor.

        KIRMIZI ALARM

        HABERTÜRK’ün ulaştığı plana göre kentte 6 ve üzeri büyüklüğündeki depremler ve oluşacak tsunami ihtimaline karşı kırmızı alarm verileceği, bu durumda kurtarma faaliyetleri sırasında vatandaşlara ait her türlü araca el konulabileceği belirtiliyor. 6 büyüklüğündeki depremle, seri doğalgaz patlamaları, yangın ve sel baskınları, saatte 200 km üzerinde esen fırtına, bulaşıcı salgın hastalıkları ile yaygın terör olayları çıkabileceği öngörülerek, kırmızı alarm durumunda İstanbul’un yardımına koşacak çevredeki 18 ilin havalimanı bilgilerine ve sorumlularına da yer veriliyor. Afet durumunda, yangınları söndürmekte kullanılacak uçakların yakıt ikmallerini nereden yapacakları bilgileri dahi yer alıyor.

        Konteynerler talan edildi

        İSTANBUL’da 820 mahallede “Afet ve Acil Durum Konteyneri” bulunuyor. 2003’te merkezi yerlere konulan konteynerler

        şimdiye kadar 107 kez soyuldu. Sık sık soyulmaları nedeniyle konteynerlerin sorumluluğu Valilik’ten kaymakamlıklara devredildi.

        3 KEZ BOŞALTILDI

        Konteynerler, okullara ve karakollara yakın noktalara kurulsa da soyulmaktan kurtulamadı. Yüz binlerce liralık zarara yol açan hırsızlık olaylarında, 50’ye yakın delici- kesici alet, yüzlerce maske ve ameliyat eldiveni, binlerce enkaz kaldırmada giyilecek eldiven, testere, kürek, jeneratör, yangın söndürme tüpü, el feneri, ilk yardım seti, pil, buji, baret lambası,matara ile 10 kilometre uzunluğunda emniyet şeridi bile çalındı. Beyoğlu’ndaki 134 nolu konteyner 3 kez boşaltıldı.

        ‘EKSİK’ İTİRAFI

        Konteynerlerin durumuyla ilgili bilgi veren üst düzey bir yönetici, “Güvenlik şeridi kimin ne işine yarar da çalar? Deprem oldu mu gerisi Nuh tufanı. İstanbul için durum bu...” dedi. Söz konusu plan için “Bir kılavuz ve yol haritası olarak hazırlanmıştır” denilerek, depremle ilgili tüm birimlerin planlarının hazır olmadığı vurgulandı ve bunun da önemli bir eksiklik olduğuna dikkat çekildi.

        Ürküten senaryo: 150 BİN ÖLÜ

        MECLİS bünyesinde oluşturulan Deprem Araştırma Komisyonu’na TMMOB İnşat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Cemal Gökçe tarafından yapılan sunumda ise çarpıcı veriler ortaya konuldu. Gökçe’nin verdiği bilgiye göre İstanbul’da şiddetli bir depremde 70 bin bina ağır, 200 bin bina orta hasar görecek.

        TESİSLERDE AĞIR HASAR

        400 bin ailenin acil barınma ihtiyacı oluşacak. 160 ile 200 bin yaralı insanın hastaneye ihtiyacı olacak. 70 bin ile 150 bin arasında can kaybı olacak. Kimyasal ve petro-kimya tesisleri hasar görecek. Demir-çelik, makine, tersane, otomotiv ve metal sektörü depremden ağır zarar görecek.

        156 BİN RİSKLİ BİNA

        Öte yandan İstanbul’u yönetenler geçen hafta İstanbul Milletvekili İdris Güllüce başkanlığında kurulan Meclis Deprem

        Araştırma Komisyonu’na bilgi verdi. Riskli ilçeleri Büyükçekmece, Fatih, Bayrampaşa, Zeytinburnu, Bahçelievler ve Güngören olarak belirleyen yöneticiler, bu ilçelerde 156 bin 482 riskli bina tespit ettiklerini bildirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ