Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam 'Baht'ımıza Tayvan parası çıktı!

        2005 yılında paradan 6 sıfır atıldığında Türkiye ilk kez madeni 1 milyon lira yani 1 YTL ile tanıştı. O paranın 2 euroya olan benzerliği, Avrupa Birliği (AB) ülkelerini şaşırtmış, AB ülkelerinde sigara kahve makinalarında 2 euro yerine 1 YTL atılarak ürün alındığı ve sahtekarlık yapıldığı dikkati çekmişti.

        1 YTL’nin bir başka kopyası YTL’den daha değersiz olunca bu kez benzer bir sahtekarlık hızla Türkiye’de yayılmaya başladı.

        1996 yılından bu yana tedavülde olan 10 Tayland Bahtı değerindeki madeni paranın YTL’ye olan benzerliği, sahtekarların piyasaya çok miktarda bu paradan sürmesine ve gerçek 1 YTL’lerin arasında karıştırmasına neden oldu.

        YTL’den daha ucuz

        Tayland Bahtı’nın hızla yayılmasının temel sebebi ise değerinin YTL’den çok düşük olması. 10 Tayland Bahtı’nın YTL karşılığı yaklaşık 30 yeni kuruş. Yani 1 YTL yerine 10 Tayland Bahtı veren kişi 70 yeni kuruş kâra geçiyor.

        İki ülkenin para birimleri arasındaki bu benzerliği ve değer farkını görenler son dönemde Tayland’dan torbalar dolusu 10 Baht getirmeye başladı. Tayland parası, bozuk paranın çok kullanıldığı simitçiler, minibüsçüler, bakkallar aracılığıyla da hızla yayılmaya başladı.

        Vatan

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ