Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Ağa, Cımbız, Korkak, Kelle...

        Üzerine "İki arada bir derede kalmak" gibi atasözleri yazılan dereler, bir zamanlar şehirlerin vazgeçilmez doğal su kaynaklarıydı. İçinde insanların yüzdüğü, hayvanını suladığı, balık avlayarak besin ihtiyacını karşıladığı, çamaşırlarını yıkadığı, dinlenmek için piknik alanları olarak kullanılıyordu. İçinde çamaşır yıkandığı için "Çamaşır", iplik gibi aktığı için "İplik", içinde insanlar yıkandıkları için" Hamam" ya da derenin geçtiği güzergahın tehlikeli olmasından dolayı "Korkak" veya güzergahından dolayı "Çene" gibi isimler halk tarafından verilmiş. İnsanlar ile iç içe olan dereler, zaman içinde artan nüfus, gelişi güzel kurulan şehirleşme ve sanayileşme ile birlikte dereler, oluşan koku, bırakılan atıklar ile birlikte içinde canlıların yaşayamayacağı hale geldi.

        Kocaeli'nde bulunan dereler ilginç isimleri ile dikkat çekiyor. Hepsi İzmit Körfezi'ne akan derelerin isimlerini duyanlar şaşırıyor. Geçtiği güzergahlarda vatandaşlar tarafından çeşitli benzetmeler kullanarak verdikleri ilginç isimler ve geçtiği bölgeler şöyle; Kanlı (Karşıyaka-Yuvacık), Yirim, İplik (Köseköy-Uzunçiftlik), Korkak, Bahar, Çamaşır (Gebze), Eskihisar, Pirireis, Nenehatun (Gebze Darıca), İplik (Gebze Çayırova), Merkezağa, Serdar, Kelle, Kertiltekke, Taşocağı, Bostanlar (Saraybahçe), Akarca, Kanlıbağ (Bekirdere), Hamam (Bahçecik), Hatip (Kuruçeşme), Ağa, Köy-Dam, Sarmaşık, Kocakışla (Körfez), Kaşkal, Cımbız, Çınarlı, Çene (Derince) adları ile anılıyor. Derbent, Değirmen, Ulaşlı, Bekirdere isimleri ise Derbent, Değirmendere, Ulaşlı ve Bekirdere beldelerinin isimleri olmuş.

        Öte yandan atık sular aktığı için kötü kokarak insan sağlığına zarar vermesini önlemeye çalışan İzmit Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, son 3 yılda 37 km derede ıslah çalışması yaptı. Yeni Şafak

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ