Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Hırsızların yöntemleri gelişiyor

        Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Otomotiv Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kadir Aydın, yaptığı açıklamada, geçmişte sadece harekete ve sese duyarlı olarak çalışan alarm sistemleri ile motoru elektronik olarak bloklayan immobilizer sistemlerinin, yerini yeni sistemlere bıraktığını ya da bunlarla desteklendiğini kaydetti.

        Otomobil güvenliği konusunda son geliştirilen sistemin, GSM şebekesi aracılığıyla cep ya da ev telefonu arayan ya da mesaj gönderen sistemler olduğunu kaydeden Aydın, "Bu sistemler, bir tehlike algıladığında telefonunuza mesaj yolluyor ya da telefonunuzu arayıp, size durumu söylüyor. Bu durumda isterseniz, otomobilin motor ve elektrik sistemlerini devre dışı bırakarak, çalınmasını önleyebiliyorsunuz" dedi.

        Mikrodalga sistemiyle çalışan alarmların ise adeta aracın etrafında görünmeyen bir güvenlik kalkanı oluşturduğunu ve araç içindekilerin yanı sıra dışındaki hareketleri de algılayabildiğini kaydeden Aydın, bu sistemin aynı zamanda cam ve sunroof açıkken de kullanılabildiğini belirtti.

        Aydın, basınç sistemiyle çalışan alarmların ise kapılar ve bagaj açılması ya da profesyonel hırsızlarca camın sökülerek çıkarılması gibi durumlarda araç içerisinde oluşan hava basıncı farkını algılayarak devreye girdiğini ifade etti.

        ALARMIN AYARI DA ÖNEMLİ

        Alarm sistemlerinin günden güne geliştiğini vurgulayan Aydın, şöyle devam etti:

        "Ancak, en iyi oto alarmları, değişik sistemlerin birkaçını birden kullananlardır ve bunlar tercih edilmelidir. Alarmın kalitesi kadar, hatta ondan daha önemlisi ise bilgili ve ehil bir kişi tarafından takılmasıdır. Aksi takdirde alarm fazla hassas ayarlanıp, rüzgar esse bile çalacaktır ya da yanlış ayarlanıp, oluşan bir tehlikeyi haber vermeyecektir. Bu nedenle alarm yetkili servislerde taktırılmalıdır.

        Ayrıca, otomobile yetkili servis dışında alarm takılırken gelen zararın, garanti kapsamı dışında kaldığı unutulmamalıdır." Prof. Dr. Aydın, otomobillerin güvenliğinin yeni sistemlerle artırımına karşın, hırsızların da yöntemlerini geliştirdiğini ifade ederek, "Örneğin, hırsızlar immobilizer sistemini aşmak için, çalacağı otomobilin immobilizer kartlarını yetkili servislerden temin etmekte ve rahatlıkla immobilizeri aşmakta. Ayrıca alarm, otomobile kasten ya da doğal nedenlerle zarar gelmesini de engelleyemiyor. Bu nedenle alarmın yanında, kaskodan da vazgeçilmemesi gerekiyor" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ