Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam TAKSİM MEYDANI TRAFİĞE KAPANIYOR

        Saraçhane'deki Başkanlık Sarayında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Topbaş, Taksim Meydanı'nın Gezi Parkı ile birleştirilerek yayalaştırılması projesine ilişkin bir soru üzerine, İstanbul'un en önemli meydanlarından olan Taksim'in trafiğiyle ilgili geçmiş dönemlerden beri birçok çalışma, yarışma ve proje yapıldığını, ancak bir türlü uygulamaya geçirilemediğini vurguladı.

        Taksim Meydanı'nı çok fazla rahatsız etmeden, trafiği çok daha fazla akışkan hale getirecek ve mümkün mertebe yayaya saygılı halde bir düzenleme çalışmaları olduğunu belirten Topbaş, şunları kaydetti:

        ''Bunun etaplamalarını yapıyoruz. Yaşayan bir sisteme fazlaca müdahale etmeyi düşünmüyoruz. Burada düşündüğümüz en önemli adımlardan bir tanesi, Taksim Gezi Parkı'nın Taksim Meydanı ile birlikte daha yaşanır bir hale getirilmesi, iletinin kurulması, ilişkilendirilmesi ve algılanmayı verebilmektir. Bununla ilgili kurulla temaslarımız var. Özellikle kuruldan onayı aldığımız için söyleyeceğim; geçmişte insanlarımızın Sular İdaresi diye bildiği bölgenin, binanın içini bin metre kareye yakın bir alanı 'Cumhuriyet Müzesi' olarak projelendirdik.''

        Bu projenin Anıtlar Kurulu tarafından onaylandığını dile getiren Topbaş, açılışını Cumhuriyet Bayramı'na yetiştirmeye çalıştıklarını kaydetti.

        Topbaş, trafiği alta almanın çok daha ciddi maliyet ve sorun çıkarması nedeniyle yüzeyden ama çok daha farklı bir düzenleme yapılacağını, otobüs duraklarının kaldırılacağını belirterek, oradaki mevcut sirkülasyonu fazla rahatsız etmemeye dikkat ettiklerini vurguladı.

        Talimhane bölgesinde bir yer altı otoparkı çalışması içinde olduklarını dile getiren Topbaş, belediyenin dükkanları diye bilinen yerleri boşalttıklarını ve orada otopark ihtiyacını dikkate alarak bir düzenleme yapılmakta olduğunu kaydetti.

        Bu nedenle orada geçici bir sıkıntı olduğuna işaret eden Topbaş, şehir içerisinde bu çalışmaları sıkıntısız gerçekleştirmenin mümkün olmadığını söyledi.

        Topbaş, İstanbulluların tahammüllüne teşekkür ettiğini ifade ederek, bugüne kadar gerçekleştirdikleri çalışmaları sadece tatil aylarına, günlerine getirecek şekilde yapmaları durumunda, bunların 10-15 yılda bitmeyeceğine işaret etti.

        ''Taksim Meydanı'nda projenin uygulamaya konulmasıyla İstanbul neler kazanmış olacak? Silueti değişir mi?'' sorusu üzerine de Topbaş, Taksim'in siluetine hiçbir müdahale olmayacağını, bunun yüzeysel bir çalışma olduğunu belirtti.

        Topbaş, eski stat diye bilinen Gezi Parkı'nın ortasındaki alt kotta bulunan alanın önündeki merdivenlerin kaldırılacağını ve böylece meydanın daha çok algılanmasının ve halkın kullanımına açılmasının sağlanacağını kaydetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ