Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam ABD'Yİ ELEŞTİRMEYE DEVAM EDECEĞİM

        ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Bryza ile evlenen Zeyno Baran, "Amerikan politikalarını eleştirmeye devam edeceğim' diye konuştu

        ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Matthew Bryza ile dünya evine giren Hudson Enstitüsü Avrasya Politikaları Uzmanı Zeyno Baran, "Amerikan politikalarını eleştirmeye devam edeceğim. Herhalde, 'Karını sustur' demezler" dedi.

        Kamuoyunun Hudson Enstitüsü'nde düzenlenen toplantıyla tanıdığı Baran ile Bryza, düğünün ertesi günü Fatih Şehzade Mehmet Sofrası'nda aile yemeği düzenledi. Burada Milliyet'in sorularını yanıtlayan Baran ve Bryza arasındaki aşk, sekiz yıl önce Boğaz'da düzenlenen bir toplantıda başladı. Baran, üst düzey bir diplomatın Boğazlar'la ilgili konuşmasının bitiminde tesadüfen yanında oturan Bryza'ya "Ne korkunç bir konuşmaydı" dedi. Bryza ise yanıtını şöyle verdi: "Teşekkür ederim, konuşmayı ben hazırlamıştım."

        Baran, sonrasında gelişen aşkı şöyle anlattı:

        Bryza'yı kızdırmışsınız, peki aşk nasıl başladı?

        Hayır kızmadı, "Sen kimsin?" dedi. Bakü-Tiflis-Ceyhan'la ilgili çalıştık, sonra arkadaşlık, sonra aşk oldu. Aynı okulda, aynı kayak takımında, aynı profesörlerle çalıştığımızı öğrendik. Değerlerimiz de benzerdi. O Polonya asıllı, bense İstanbulluyum.

        Evlilik kararı nasıl geldi?

        Hep düşünüyorduk, ama düğün zor. Bizi etkileyen anneannem oldu. Çok yaşlı ve iki torununun da mürüvvetini görmek istiyordu. Her gelişimizde "seneye" deyip erteliyorduk. Geçen kasımda, "Ben göremeyeceğim herhalde, kısmet değilmiş" dedi. Bunu duyar duymaz karar verdik. Şahidim de oldu.

        Türkiye'de düğün yaptınız...

        Evet, hatta bize gelirken "Camide imam nikâhı mı yapacaksınız?" diye sordular. Orada nikâhlar kilisede kıyıldığı için... Dün akşam herkesin gözleri yaşardı. Anadolu misafirperverliğine hayran kaldılar.

        Seçim öncesi tartışma yaratan bir toplantıya imza attınız. Sizi nasıl etkiledi?

        10 yıldır bu alanda çalışıyorum ve bir tek olayla tanındım. Amacım yanlış anlaşıldı. Bilseydim böyle yapmazdım. Amacım, Amerikalıların PKK sorununun önemini anlamasıydı.

        Eşiniz nasıl tepki verdi?

        Birbirimize müdahale etmiyoruz. Benim için bağımsız çalışmak çok önemli. Buradaki en büyük hata zamanlama oldu. Ben seyahatteydim o dönem acele oldu, şeytan karıştı.

        Evliliğiniz Türkiye ile ilgili konularda eşiniz üzerinde nasıl bir etki yaratır?

        Genel olarak olabilir. Türkiye'yi tanımasına yardımcı oluyorum. Şimdi benden iyi biliyor. Tarihi öğrendi.

        Bu, tarafların kimliği açısından zor bir evlilik mi olacak?

        Ümit ediyorum olmayacak. İkimiz de birbirimize saygı gösteriyoruz. O işi gereği Amerikan politikası neyse onu yapacak. Ama ben bu politikaları eleştiriyorum, buna da devam ederim. Herhalde, "Karını sustur" gibi bir durum olmaz. Çalışmalarıma devam edeceğim. Ben ülkesini seven bir Türküm. Benim şimdi Türk kadınını o çevrede temsil etme gibi de bir misyonum var.

        Bryza ise Türkiye'ye hayran. Türkçe bilmiyor, sadece "Dikkat, köpek var" diyebiliyor. Rakı ve Türk kahvesi fanatiği. Anadolu'ya ilk kez Baran sayesinde gelmiş, şimdi Osmanlı tarihi okumak en büyük merakı. Bryza şöyle konuştu: "Zeyno bana bu kültürü öğrenmem için kapı açtı, geniş araştırmalar yaptım. Zeyno'ya âşığım ve görüşlerini dinlerim. Burada kendimi evimde gibi hissediyorum. Anketler, dünyadaki en büyük Amerikan karşıtlığının Türkiye'de olduğunu söylüyor. Ancak ben sokakta, alışverişte, restoranlarda bunu görmüyorum."

        ŞÜKRAN PAKKAN - MİLLİYET

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ