Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Nitelikli yağmaya 57 yıl hapis

        Girdap Operasyonu soruşturmasında aralarında Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi Derneği yönetici ve üyelerinin de bulunduğu 19 sanık hakkında “suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet, kişi hürriyetinden yoksun bırakma, nitelikli yağma, sahtecilik, el bombası ve ruhsatsız tabanca bulundurma” suçlarından 23 yıldan 57 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

        Barışı tehlikeye soktular

        Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne açılan davanın iddianamesinde örgüt lideri olarak VKGB Genel Başkanı Taner Ünal ve yardımcılarından Ahmet Cinali gösterildi. İddianamede Ünal, Cinali’nin liderliğinde Vehbi Şanlı, Salih Zeki Balaban, Halit Bozdağ Güngör, Mesut Sezer, Savaş Karabali, Levent Bakıray, Yasin Alparslan ve İlhami Demirtaş’ın dernek yapılanması içinde Nisan 2006’dan itibaren suç işlemek için örgüt kurduklarının belirlendiği anlatıldı. Sanıkların kurduğu örgütün, işlenmesi amaçlanan suçlar bakımından sadece bir araç olduğu, örgütün toplum düzenini, kamu güvenliğini ve barışını tehlikeye soktuğu ifade edildi.

        Atatürk’ü kullandılar...

        Örgütün, her Türk vatandaşında olması gereken ve olan; vatan, millet, bayrak ve Atatürk sevgisini kendi kişisel ve maddi menfaatleri için kullandığının görüldüğüne dikkat çekilen iddianamede, sanıklardan Salih Zeki Balaban’ın askeri ihalelere fesat karıştırıp örgüte gelir sağladığı kaydedildi. İddianamede, sanıkların, sahte kimliklerle kendilerini emekli üst düzey güvenlik görevlisi olarak tanıttıkları ve bu güvenlik görevlilerinin nüfuzlarını kullandıkları belirtildi.

        Zorla senet imzalattılar

        Örgüt liderleri Taner Ünal ve Ahmet Cinali’nin talimatıyla 7 örgüt üyesinin SİT alanlarında kazı yaptığı, buldukları eserleri sattıkları vurgulandı. Sanıkların Silifke’de elde edilen tarihi eserleri Yakup B.’ye satmak için irtibata geçtikleri, aralarındaki anlaşmazlık sonucu Yakip B.’yi silah zoruyla tuttukları, 400 bin YTL’lik senet imzalattıkları, 60 bin YTL karşılığında serbest bıraktıkları ifade edildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ