Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Lezbiyen filmi Başbakanlık'ta

        Başbakanlık, ilginç bir çalışmaya imza attı ve kadın konulu film, roman, hikaye, makale, tez, dergi ve kadın örgütlerinin web sitelerinin adreslerinin yer aldığı özel bir “Kadın Almanağı” hazırladı. Başbakanlığa bağlı Kadın Statüsü Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan ve Genel Müdürlüğün internet sitesinde de yayınlanan almanakta, “Kadın sorunlarını ele alan filmler listesi” başlıklı özel bir bölüme de yer verildi. Almanağın bu bölümünde, 1917 yılında çevrilen ve yönetmenliğini Sedat Simavi’nin yaptığı “Pençe” adlı filmden başlanarak günümüze kadar uzanan ve senaryolarında kadın sorunlarının işlendiği yüzü aşkın filmin isim, yapım tarihi ve yönetmenine ilişkin bilgiler aktarıldı. Kadın sorunlarını konu alan filmler arasında, iki lezbiyenin yaşamını anlatan, Meral Oğuz ile Lale Mansur’un oynadığı “Düş Gezginleri” adlı film de var. Yine aynı bölümde, bir sosyete fahişesi olan “Benli Meryem”in hayatını anlatan Müjde Ar’ın başrolünü oynadığı “Dağınık Yatak” adlı film ile Banu Alkan’ın aynı isimle anılmasına neden olan “Afrdodit” filmi de, listeye girdi.

        İKİ KADININ AŞKI: DÜŞ GEZGİNLERİ

        AtIf Yılmaz’ın “Düş Gezginleri” filmi, mutsuz bir evlilik sonucu kocasından ayrılan bir kadın doktorla (Meral Oğuz), küçük yaşlardan itibaren cinsel tacize uğrayan genelev sermayesinin (Lale Mansur) ilişkilerini konu alıyor. Film, 13-17 Nisan 1994 tarihleri arasında Torino’da düzenlenen, Gay ve Lezbiyen Film Festivali’ne katılmış ancak ödül alamamıştı.

        İşte Başbakanlık Kadınlar Almanağı’nda listelenen bazı filmler:

        Pençe, Mürebbiye, İstanbul’da Bir Facia-ı Aşk, Ateşten Gömlek, Sözde Kızlar, Şehvet Kurbanı, Fedakar Ana, Seni Unutamadım, Aşk Izdıraptır, Beyaz Mendil, Ezo Gelin, Yedi Köyün Zeynebi, Son Nefes, Canavar Kadın, Üç Arkadaş, Fosforlu Cevriye, Gurbet, Susuz Yaz, Fato, Ya istiklal Ya Ölüm, Turgut Demirağ, Vurun Kahpeye, Vatan İçin, Kanlı Nigar, Meçhul Kadın, Şöfor Nebahat, Küçük Hanımefendi, Yaslı Gelin, Anneler ve Kızları, Yedi Kocalı Hürmüz, Dağınık Yatak, Fahriye Abla, Aaah Belinda, Asiye Nasıl Kurtulur, Asılacak Kadın, Çağdaş Bir Köle, Fatmagül’ün Suçu Ne?, 40 Metrekare Almanya, Kupa Kızı, Teyzem, Afife Jale, Afrodit, Ateş Böceği, Bez Bebek, Bir Çember Kırılırken, Bir Kırık Bebek, Eski Sevdalar Gibi, Evlerden Biri, Gramofon Avrat, Hayallerim Aşkım ve Sen, İpekçe, Kaçamak, Kadının Adı Yok, Kurtar Beni, On Kadın, Rumuz Goncagül, Düş Gezginleri, İki Kadın, Sarı Tebessüm, Bir Sonbahar Hikayesi, C Blok, Gece Melek Ve Bizim Çocuklar, Aşk Ölümden Soğuktur, Yengeç Sepeti, Bir Kadının Anatomisi, Dırejan, Mum Kokulu Kadınlar, Kaçıklık Diploması, Harem Suare, Üçüncü Sayfa, Balalayka, Yara, Masumiyet, İtiraf, Hiçbiryerde.

        Ali Ekber Ertürk / Akşam

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ