Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Türkiye soğuk havanın etkisinde

        Yağışların, yağmur ve sağanak, İç Anadolu, Karadeniz'in iç kesimleri, Afyon ve Denizli çevreleri ile zamanla Doğu Anadolu'nun kuzeyinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor.

        Yağışların, Orta ve Doğu Karadeniz, Doğu Akdeniz’in doğusu, İç Anadolu'nun doğusu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ile Sinop çevrelerinde etkili olacağı tahmin ediliyor. Bu bölgelerde görülebilecek etkili yağışlar nedeniyle vatandaşların sel, su baskını, taşkın ve heyelana karşı tedbirli olması gerekiyor.

        Sıcaklıklar, doğu bölgelerde 8 ila 10 derece azalacak, yurdun kuzeybatı kesimlerinde ise 1-3 derece artacak.

        Rüzgar kuzey ve kuzeybatıdan, yurdun doğu kesimlerinde güney ve güneybatı, öğle saatlerinden sonra kuzeybatı kesimlerde batı ve güneybatıdan orta, zaman zaman kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde esecek.

        Bolu Dağı geçidinde yoğun sisin karayolu ulaşımını aksatacağı tahmin edildiğinden sürücülerin tedbirli olması istendi.

        Kar ve buz yolları kapattı

        BOLU DAĞI'NDA ZİNCİRLİ ULAŞIM

        Bolu Dağı'nda, önceki gün akşam saatlerinde başlayan ve aralıklarla etkili olan kar yağışı, dün akşam saatlerinde etkisini arttırdı. Özellikle Bakacak Mevkii'nde yoğun kar yağışı nedeniyle zemini kar kapladı. Karayoları ekiplerinin tuzlama ve kar küreme çalışmalarına karşın bölgede araçların zincirsiz olarak ilerlemekte güçlük çekmesi üzerine zincir uygulaması başlatıldı.

        Trafik ekipleri, Ankara'dan İstanbul yönüne giden sürücüleri Paşaköy, Abant ve Elmalık kavşaklarında, İstanbul'dan Ankara yönüne gidenleri ise Kaynaşlı Bölgesi'nde yol kenarlarında durdurarak araçlarına zincir taktırırken kar yağışının devam ettiği Bolu Dağı'nda da ulaşım zincirle sağlanıyor.

        SEL BAZI YOLLARI KAPATTI

        Karayollarının bazı kesimlerinde sel nedeniyle ulaşım sağlanamıyor. Karayolları Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, Siverek-Şanlıurfa yolu Cehennem Deresi mevkisi ile Gölbaşı-Malatya yolunun 27. kilometresi sel hasarı nedeniyle ulaşıma kapalı.

        Karamürsel-İznik yolunun 19.kilometresinde bulunan Valide Köprüsü'ndeki tahribat nedeniyle ulaşım servis yolundan sağlanıyor. Balıkesir-Susurluk yolunun 22-42. kilometreleri arasındaki bölünmüş yol yapım çalışmaları nedeniyle sürücülerin trafik işaret ve işaretçilerine dikkat etmeleri gerekiyor.

        BARTIN ELEKTRİKSİZ KALDI

        Bartın'da etkili olan kar yağışı nedeniyle kent merkezi ve ilçelerde elektrik kesintisi meydana geldi. Elektrik hatlarının üzerine yıkılan ağaçlar nedeniyle kesintiler yaşanırken onarım çalışmalarının ise devam ettiği bildirildi.

        Bartın'ın il merkezinde, bu sabah başlayan ve öğle saatlerine doğru etkisini iyice arttıran kar yağışı merkezi elektriksiz bıraktı. Ağaçların elektrik hatlarının üzerine devrilmesi nedeniyle saat 16.30 sıralarında il merkezi elektriksiz kaldı. Bartın Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi'ne (BEDAŞ) bağlı ekipler, kopan elektrik hatlarının onarımı için çalışmalarını sürdürürken, kesintisi nedeniyle Bartın Emniyet Müdürlüğü de olası hırsızlık olaylarına karşı önlemlerini arttırdı.

        Konuyla ilgili açıklama yapan Bartın Valisi İsa Küçük, “Kasım ayının başında olmamız nedeniyle ağaçların yaprakları hala dökülmemiş durumda. Beklenmedik şekilde yağan kar, ağaçların devrilmesini neden olurken, eletrik hatlarının üzerine devrilen ağaçlar nedeniyle kesintiler meydana gelmekte” dedi. BEDAŞ'a bağlı 4 ekibin çalışmalarını sürdürdüğünü açıklayan Vali Küçük, konuşmasına şöyle devam etti:

        “Ulus, Amasra ve Bartın merkezin belirli kısımlarına elektrik verilemiyor. Elektrik vermek için elimizden geleni yapıyoruz. BEDAŞ'a ait 4 ekip çalışma yapıyor. Belediyeden de bir ekip Bartın merkezinde devrilen ağaçları kaldırmak için yoğun çaba sarfediyor. En kötü ihtimalle gecenin ilerleyen saatleri ya da sabaha karşı kısmi olarak belirli yerlere elektrik verilecektir. Yarın öğle saatlerinde elektrikle ilgili sıkıntımız ortadan kalkacaktır. Bartın merkezde, elektrik kesintisinden dolayı olası hırsızlık olaylarına karşı emniyet müdürlüğümüzce güvenlik önlemleri arttırılmıştır.”

        Kar kalınlığının yaklaşık 30 santimetreye kadar ulaştığı kent merkezinde de birçok maddi hasarlı kaza meydana geldi.

        ZONGULDAK'TA YOLLAR KAPANDI

        Zonguldak-Devrek Karayolu'nda etkili olan kar yağışı ulaşımı aksattı. Zincirsiz yola çıkan bazı araçların kayması nedeniyle yol bir süre ulaşıma kapandı. Yolda uzun araç konvoyu oluşurken zincir uygulaması başlatıldı.

        Zonguldak'ta etkili olan kar yağışı, Ankara'ya ulaşımı sağlayan Zonguldak-Devrek Karayolu'nda, sürücülere zor anlar yaşatıyor. Zincirsiz yola çıkan bazı araçlar, Sapça mevkiinde kar nedeniyle kaydı. Kayan araçların kurtarma çalışmaları sırasında yol ulaşıma kapandı. Devrek yönüne doğru uzun araç konvoyu oluştu. Kayan araçların kurtarılmasıyla birlikte yol ulaşıma açılırken, trafik kontrollü olarak sağlanıyor.

        Araçların kayması üzerine trafik ekipleri, zincir uygulamasını başlattı. Yol kenarlarında zincir takan sürücüler yollarına daha güvenli devam etti. Ekipler, zaman zaman kayarak yolun ulaşıma kapanmasına neden olan TIR'ların ise zincirli bile olsa geçişlerine izin vermiyor. TIR’lar yol kenarlarındaki tesislerde bekletiliyor.

        KÜTAHYA'DA YOLLAR BUZLANDI

        Kütahya'da şehirler arası yollarda, kar ve buzlanma nedeniyle ulaşımda zorluklar yaşanıyor.

        Aralıklarla devam eden kar yağışı ve buzlanma nedeniyle, Kütahya-Eskişehir kara yolunun Kümbet rampaları ile Kütahya-Afyonkarahisar kara yolunun Pusan rampalarında ulaşımda zorluklar yaşanıyor. Kütahya-Dumlupınar kara yolunda zincirsiz araçların geçişine izin verilmiyor.

        Kara yolları ekipleri buzlanma görülen bölgelerde tuzlama çalışmalarını sürdürüyor, Kütahya Bölge Trafik ekipleri de buzlanmaya karşı dikkatli olunması konusunda sürücüleri uyarıyor.

        AFYON-İZMİR YOLU KAPANDI

        Afyonkarahisar ve çevresinde başlayan kar yağışı nedeniyle bazı kara yollarında buzlanma olabileceği belirtilerek, sürücüler uyarıldı. Akşam saatlerinde başlayan kar yağışı nedeniyle Afyonkarahisar-İzmir kara yolu Dumlu rampalarında, Afyonkarahisar-Antalya kara yolu Damlalı boğazında, Afyonkarahisar-Kütahya kara yolu Bayramgazi rampaları ile Afyonkarahisar-Ankara kara yolu Köroğlu belinde buzlanmalar meydana geldi.

        Afyonkarahisar-İzmir kara yolunun 55. kilometresinde bir TIR'ın kayarak yolu kapatması sonucu kara yolu ulaşıma kapandı. Ancak sabah saatlerinde açılabildi.

        Afyonkarahisar çevresindeki kara yollarını kullanacak sürücüler uyarılarak, araçlarında zincir, takoz ve çekme halatı bulundurmaları istendi.

        YAYLADA MAHSUR KALAN ÖĞRETMENLER KURTARILDI

        Gümüşhane'nin Aktaş Yaylası'nda kar yağışı sonucu mahsur kalan 4 öğretmen kurtarıldı. Trabzon'da Ahmet Can Bali Lisesinde görev yaptıkları belirtilen öğretmenler Uğur Keskin, Münir Turan, Yılmaz Sivas ve Veysel Mercan, hafta sonu tatilini geçirmek üzere Gümüşhane'nin Kadırga Yaylası'na gittiler. Ancak havanın soğuması ve kar yağışının başlaması üzerine otomobilleriyle Trabzon'a dönmeye çalışan öğretmenler, yolun karla kapanması nedeniyle Aktaş Yaylası'nda mahsur kaldılar. Öğretmenler, cep telefonuyla Torul jandarma ekiplerine ulaşarak yardım istediler.

        Bunun üzerine Jandarma ekipleri, Sivil Savunma Müdürlüğü ekipleri ve İl Özel İdareye Bağlı Köy Hizmetler Birim Müdürlüğüne bağlı ekipler, öğretmenleri kurtarmak üzere saat 04.00 sıralarında yola çıktılar.

        Geceyi araçları içerisinde geçiren öğretmenlere ulaşıldığı ve Torul ilçesine getirilmek üzere yola çıkıldığı öğrenildi.

        Öğretmenlerin, sağlık durumlarının iyi olduğu, herhangi bir problemlerinin olmadığı ve bugün Trabzon'a gelecekleri bildirildi.

        DÜZCE'DE 101 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPANDI

        Kar yağışı nedeniyle Düzce'de 101 köy yolunun ulaşıma kapandığı bildirildi. Düzce Valiliği Köye Yönelik Hizmetler Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, kar yağışı nedeniyle merkezde 18, Akçakoca'da 12, Yığılca'da 33, Cumayeri'nde 6, Çilimli'de 5, Gümüşova'da 7 ve Kaynaşlı'da 20 olmak üzere toplam 101 köy yolu ulaşıma kapandı.

        DOĞU'DA ŞİDDETLİ RÜZGAR

        Erzurum, Muş ve Kars'ta etkili olan şiddetli rüzgar nedeniyle bazı ev ve iş yerlerinin çatısının uçtuğu, Erzurum'da uçan çatı parçaları altında kalan 1 kişinin yaralandığı bildirildi.

        Erzurum İl Kriz Merkezinden alınan bilgiye göre, dün geceden bu yana etkisini devam ettiren ve saatteki hızı 100 kilometreye ulaşan rüzgar nedeniyle Abdurrahman Gazi Mahallesi'nde bir binanın çatısından uçan tahta parçaları altında kalan Kiraz Demiryürek, yaralandı.

        Demiryürek'in, Erzurum Aziziye Araştırma Hastanesinde tedavi altına alındığı bildirildi. Bu arada, kent merkezinde birkaç noktada elektrik direklerinin devrildiği, 45 ev ve iş yerinin çatısının uçtuğu ve bazı semtlere bu nedenle enerji verilemediği belirtildi.

        12 KİŞİ RÜZGARDA MAHSUR KALDI

        Muş'ta da yakacak odun kesmek için Kozme Dağları'nda bulunan 12 kişinin şiddetli rüzgar nedeniyle mahsur kaldığı bildirildi.

        Muş Sivil Savunma Müdürü Abdurrahim Özarslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İl Sivil Savunma Müdürlüğü ekiplerinin, olay yerine giderek rüzgarda mahsur kalan 12 kişiyi kurtardığını söyledi.

        Muş'ta, ayrıca şiddetli rüzgar nedeniyle olası kazalara karşı tedbir olarak enerji kesintisi uygulandığı, bu nedenle elektrikle çalışan sondaj kuyularından kent merkezine su verilemediği kaydedildi.

        Kars'ın Sarıkamış ilçesinde de saatteki hızı 100 kilometreyi aşan rüzgarda enerji nakil hatlarında ve binaların çatılarında hasar oluştuğu bildirildi.

        Yüksek gerilimli elektrik direklerinin devrilmesi nedeniyle Karaurgan, Karakurt ve Başköy'e enerji verilemediği belirtildi.

        Sarıkamış Belediye Başkanı İlnar Özbilen, ilçe merkezinde de Kazım Karabekir Mahallesi, Sanayi Sitesi, Cumhuriyet ve Tepe mahallelerinde bazı ve ev iş yerlerinin çatısının uçtuğunu söyledi.

        Belediye ekiplerinin hasar oluşan çatıların onarımı için vatandaşlara yardımcı olduğunu belirten Özbilen, “Şiddetli rüzgarda oluşan hasarın giderilmesi için belediye olarak gerekeni yapmaya çalışıyoruz” dedi.

        SELE KAPILAN BİR KİŞİNİN DAHA CESEDİ BULUNDU

        Diyarbakır'ın Bismil ilçesi yakınlarında bir kişinin daha cesedi bulundu. Diyarbakır, Şırnak ve Batman'da sele kapılarak ölenlerin sayısı 35'e yükseldi.

        Bismil'de sele kapılarak kaybolan iki kişiden biri olduğu bildirilen Taner Darun'un cesedi Bismil'in Kuruçay mevkinde geçmekte olan Dicle Nehri kenarında vatandaşlarca bulundu.

        Bismil Devlet Hastanesine kaldırılan ve otopsi sonrası ailesine teslim edilen Darun'un cenazesi Bismil Sanayi Mezarlığında toprağa verildi.

        Bismil'de kaybolan Garip Kaplan'ı arama çalışmaları sürdürülüyor. Sel felaketinde bugüne kadar Batman'da 11, Şırnak'ta 4, Bismil'de 17, Çınar'da 3 olmak üzere toplam 35 kişi yaşamını yitirdi.

        ADANA'DA AMATÖR KÜME MAÇLARI ERTELENDİ

        Adana'da tüm amatör küme karşılaşmalarının sağanak nedeniyle ertelendiği bildirildi. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Gençlik, İncirlik, Muharrem Gülergin, Peyami Safa Maracı ve Kazım Başer statlarında yapılması gereken futbol karşılaşmalarının, sağanak nedeniyle ertelendiği belirtildi.

        HÜRRİYET

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ