Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Korkunç cinayet üç yıl sonra film gibi aydınlatıldı

        Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro ekipleri geçmişe yönelik faili meçhul cinayetleri aydınlatmaya devam ediyor. Şanlıurfa'da 3 yıl önce gerçekleşen anne ve oğlunun boğazının kesilmesi cinayet yüz havlusundan alınan DNA'dan yola çıkılarak aydınlatıldı.

        Edinilen bilgiye göre, 15 Şubat 2007 tarihinde Onikiler Mahallesi Şair Abdi Sokak No: 24/2'de meydana gelen olayda 28 yaşındaki kadın ile 6 yaşındaki oğlu sabah saat 07.30 sıralarında boğazı kesilerek öldürülmüştü. 3 Erkek, 1 kız çocuk annesi Yaziy T. (28) isimli kadın, kızı Esra (13) ve oğlu Mehmet'i (15) okula göndermişti. Evde 6 ve 8 yaşındaki iki oğluyla tek başına akalan anne Yaziy T. daha sonra kimliği belirsiz kişilerin eve girmesi sonucu bıçaklı saldırıya uğramıştı. Kimliği belirsiz kişi veya kişiler ekmek bıçağı ile ilk olarak anne Yaziy T.'nin karnı ile göğsünden bıçakladıktan sonra, 6 yaşındaki Yusuf T.'nin yüzü ve boğazını kesmişti. Cinayet aleti olan bıçaktaki kanı silen kişi veya kişiler, evde uyumakta olan 8 yaşındaki İsmail T.'ye dokunmadan olay yerinden ayrılmıştı. 8 yaşındaki İsmail T. uyandığı zaman annesi ve kardeşinin cansız bedeni ile karşılaşınca durumu bir üst kattaki babaannesi Kenşe'ye bildirdi. 8 yaşındaki İsmail T., babaannesi Kenşe'ye "Annem ve kardeşim aşağıda bayılmış"

        dedi. Babaanne Kenşe ve İsmail bir alt kata indi. Babaanne Kenşe bir alt kata indiğinde 28 yaşındaki Yaziy T. ile 6 yaşındaki Yusuf T.'nin kanlar içindeki cesedini gördü. Yaşlı kadın daha sonra durumu genç kadının kocası Hüseyin T. (38) ile polise bildirdi. Hüseyin T., Kapaklı Pasajındaki işyerinden koşarak Onikiler Mahallesi'nde bulunan eve gitti. Evde eşinin ve oğlunun cansız bedeni ile karşılaşan Hüseyin T. sinir krizleri geçirdi. Polis o dönemde olayın şüphelisi olarak genç kadının kocası Hüseyin T.'yi gözaltına aldı. Hüseyin T.'nin cinayetle alakası olmadığı için alınan ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Cinayet 3 yıl içinde bir türlü aydınlatılamadı.

        ÖZEL BİR OPERASYON EKİBİ KURULDU

        Emniyet Müdürü Sabri Durmuşlar'ın Şanlıurfa'ya atanmasının ardından geçmişe yönelik olan faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması için Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği tarafından özel bir operasyon ekibi kurulması talimatını verdi. Kurulan ekip, raflarda tozlanmış dosyaları indirdi. Bu dosyalar daha sonra kurulan ekip tarafından masaya yatırılarak faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması için çalışma başlatıldı. Polis, dosyaları inceledi. Yaziy T. ile oğlu Yusuf T. cinayetinin aydınlatılması

        için çalışmalar başlatıldı. Hüseyin T.'nin babası Halaf T., cinayet sonrası evi kapalı tuttu. Kimsenin oturmadığı ev sürekli boş kaldı.

        KAPALI TUTULAN EV CİNAYETİN AYDINLATILMASI İÇİN YENİDEN KAPILAR AÇILDI

        Cinayetin aydınlatılması için yeni kurulan ekip, 8 ay önce evin kapılarını yeniden açtı. Polis olayı çözmek için fotoğrafları inceledi, her bir fotoğrafların üzerine numaralar verildi. Sayfalarca senaryolar yazıldı. 28 Sayfa analiz raporu hazırlandı. Polis senaryoları tek tek inceledi. Polis, kapılarda zorlanma olmaması, içeriye giren şahsın kapıyı zorlamadan içeri girmesi, bıçak üzerindeki 2 maktule ait kan çıkması, cinayetin işleniş şekli gibi senaryolar üretti. Üretilen senaryolarda cinayetin bir

        kişinin işlediği tespit edildi.

        OLAYIN SEVGİLİLER GÜNÜNDEN BİR GÜN SONRA OLMASI DİKKAT ÇEKTİ

        Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği tarafından özel bir operasyon ekibi, olayın 14 Şubat Sevgililer Günü'nden bir gün sonra işlenmesini dikkate alarak çalışmalarını bu yönde geliştirdi. Polis olay yerinde bulunan yüz havlusunda 2 maktulun DNA'sının haricinde bir kişinin DNA'sının daha olduğunu tespit etti. Polis bu üçüncü kişinin DNA'sını bulmak için araştırma başlattı. Polis çalışmalarını eve giren yakın akrabalar, komşular, beyaz eşya tamircileri fırıncı, terzi, çevredeki sabıkalılar, otellerde konaklayanlar, çevre inşaatlarda çalışan işçiler üzerinde yoğunlaştırdı. 23 kişiden kan örneği alınıp Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Adli Tıp kurumu'ndan gelen sonuç olumsuz çıktı.

        FARKLI BİR TAKTİK UYGULANARAK 17 SÜLALENİN HER BİR BİREYİNDEN KAN ÖRNEĞİ ALINDI

        Şanlıurfa polisi bu kez farklı bir taktik uyguladı. Yaziy T.nin 17 sülalesinden bir bireyin kanını almak için harekete geçti. Alınan kan örnekleri Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Havludaki üçüncü kişinin DNA'sının bulunması için Adli Tıp Kurumu'ndan "soy bağı" karşılaştırılması istendi. Bu listede soyadı "Uluğ" olan şahsın kan örneğinin olay yerindeki havludaki DNA ile tuttu. Polis soyadı "Uluğ" olan 30 kişiden bir liste oluşturdu. 30 kişinin kan örneğinin alınması için polis, hepsini aynı anda hastaneye çağırdı. Hastaneye 29 kişi gelirken, bir kişi gelmedi. Gelmeyen kişinin 20 yaşındaki tatlıcı dükkanında çalışan Ali U. olduğu tespit edildi. Hastaneye gelmeyen Ali U.'nun yakalanması için çalışma başlatıldı. Olayı fark eden Ali U., evdeki biraz birikmiş parayı yanına alarak motosikletini de boş bir araziye terk edip kayıplara karıştı.

        SEVGİLİLER GÜNÜNDE KIZ ARKADAŞINA PARA HARCAMIŞ

        Cinayet olayının bir gün öncesi olan 14 Şubat Sevgililer Günü'nde kız arkadaşı için oldukça yüklü para harcayan Ali U., 2008 yılında da 5 bin TL kredi kartı ile borçlanmış. Polis, Sevgililer Günü tezinden yola çıkarak DNA'sını vermemek için kayıplara karışan Ali U.'nun bulunması için çalışmalarını hızlandırdı. Şahsın evine giden polis, yatak odasında arama başlattı. Yapılan aramada kaçmadan bir gün önce içtiği sigaraların 6 adet izmaritinin DNA'sının alınması için Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Sigara

        DNA'sının Ali U.'ya ait olduğu tespit edildi.

        Şanlıurfa polisi, Ali U.'nun bulunması için sosyal paylaşım sitesinde izini takip etti. Ali U.'nun, yakın bir arkadaşına mesaj attığı görüldü. U.'nun bilgisayar IP'sinin İstanbul Aksaray'da olduğu belirlendi. Özel bir ekip uçakla İstanbul'a gitti. Aksaray'da 2 gün boyunca Ali U.'nun bulunması için polis beklemeye başladı. Ali U. daha sonra Aksaray'da gezerken polis tarafından kıskıvrak yakalandı.

        "ZAMANINDA YAPTIĞIM BİR CAHİLLİKTİ"

        Şanlıurfa polisi tarafından İstanbul Aksaray'da yakalanan zanlı Ali U., ilk ifadesinde, "Zamanında yaptığım bir cahillikti" dedi. Şanlıurfa'ya getirilerek sorguya alınan U., cinayet olayını büyük bir soğuk kanlılıkla anlattı. U., polisteki ifadesinde "Borçlarım vardı. Teyzem Yaziy T.'nin evine para istemek için Sevgililer Günü'nden bir gün sonra gittim. Para istedim vermeyince onu darp ederek yere yatırdım. Sonra evde bulunan bir bıçakla boğazını kestim. O sırada 6 yaşındaki Yusuf, odadan çıktı ve göz göze geldi. Yusuf'un benim cinayeti işlediğimi ve beni ele vereceğini düşünerek onu da öldürdüm. Sonra teyzemin parmağında bulunan altın yüzükleri aldım. Yüzükleri bir kuyumcuda 40 TL'ye sattım. Yüzüklerin parasıyla borcumu ödedim bir kısmı ile de kendime yeni kıyafetler aldım. Aileden DNA istenince yakalanacağımı anladım ve İstanbul'a kaçtım. Teyzemi ve oğlunu öldürdüğüm için çok pişmanım" dedi.

        1500 KİŞİNİN İFADESİ ALINDI, 200 KEZ EVE GİDİLDİ, 10 KEZ AİLEYLE GÖRÜŞÜLDÜ

        Bu arada, olayın aydınlatılması için polis gece ve gündüz demeden 8 ay çalıştı. 8 ayda bin 500 kişinin ifadesi alındı. Olay yerine 200 kez gidildi. Aile ile 100 kez görüşüldüğü bildirildi.

        İşlediği cinayetin aydınlatılmasından sonra Asayiş Şube Müdürlüğü'nde tutulan Ali U.'nun kendisine zarar vermemesi için 2 saatte bir 2 polis nöbet tuttu. Polisteki ifade alma işlemi tamamlanan U., Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde alınan sağlık raporunun ardından geniş güvenlik önlemi altında adliyeye sevk edildi. U.'nun Savcılıkta ifade verme işlemi devam ediyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ