Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Yerin altından acı haber

        Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğündeki patlamanın ardından madende mahsur kalan 30 işçiden 28'inin cesedine ulaşıldı.

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, arama ve kurtarma çalışmalarının yürütüldüğü 75. Yıl Cumhuriyet Kuyusu alanı önünde gazetecilere açıklamalarda bulundu.

        Göçük altında 24 saat kesintisiz sürdürülen çalışmalar sonucunda cesetlere ulaşıldığını ifade eden Yıldız, şunları kaydetti:

        ''Milletimizin, yakınlarının başı sağolsun. Diğerleriyle alakalı, 30'a tamamlanmasıyla alakalı arama çalışmalarımız devam ediyor. Dün gece ulaşılamamış olan platform bir takım riskler alınarak, tamir edilerek oraya ulaşıldı ve arkadaşlarımız havuz mevkinde 19 işçi kardeşimizin cesedine ulaştı. Şu anda Gelik mevkisinde bin 200 metrede ulaşım yolunda göçük hala tahkim ediliyor ama biz Karadon mevkisinden, asansörlerin bozulduğu, platformun altından tamamen dağıldığı yerden bir risk alarak girdik.''

        Karadon mevkinde asansör platformlarının tamiriyle ilgili çalışmaları sürdürdüklerini anlattıklarını belirten Bakan Dinçer de ''Arkadaşlarımız dün gece yarısı platformu biraz riskli de olsa kullanılacak hale getirmeyi başardılar. Onu yaptıktan sonra da aşağı havuzun bulunduğu bölgeye ulaşabildiler. Havuzun orada arkadaşlarımız vardı. Allah rahmet eylesin, hepimizin başı sağolsun'' diye konuştu.

        Dinçer, bir soru üzerine, ''Zaten bizim tespitlerimiz arkadaşlarımızın kaza anında hayatını kaybettiği yönündeydi'' dedi.

        Bakan Yıldız, hummalı bir çalışmanın sürdürüldüğünü ifade ederek, basın mensuplarından anlayış beklediklerini söyledi. Yıldız, ''Buradan lütfen ayrılmayın. Kriz merkezi burası. Biz haberleri buradan yürüteceğiz. Ambulanslar gidip gelirler, hastaneye sevkiyat yapabilirler, sağlık çalışanları orada olabilir. Onların görevleri ayrı ama medya mensupları burada bulunsun kriz merkezimiz burada'' diye konuştu.

        Bakan Dinçer, cesetlerin Karadon mevkinden 2 saatte çıkarılabileceğini bildirdi.

        AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, maden ocağında mahsur kalmalarının ardından cesetlerine ulaşılan 28 madenciden 25'inin kimliği tespit edildi. Kimlikleri belirlenen cenazeler, otopsinin ardından ailelerine teslim edildi.

        Cenazeleri ailelerine teslim edilen işçilerin kimlikleri şöyle:

        ''Adem Çengel, Ekrem Akkaya, Engin Düzcük, Erman Çaylıoğlu, Hasan Akbaba, Hasan Ersin, Hüseyin Arslan, İlker Bebek, İsmail Fidan, Kadir Ötgüç, Koray Kebabcı (maden mühendisi), Mustafa Zoroğlu, Ramazan Bakıroğlu, Ramazan Yavuz (maden mühendisi), Sabri Özdal, Sadık Kocakaya, Samet Aydın, Serkan Yılman, Şahin Ataman, Şahin Tavukçu, Şeref Akdoğan, Tarık Candemir, Veli Akyüz, Volkan Candemir ve Yunus Emekçi.''

        Yetkililer, Ahmet Karabektaşoğlu, Dursun Kartal, Erdem Alkin, Erkan Taşdemir ve Murat Özbay'ın yakınlarının endişeli bekleyişinin sürdüğünü belirterek, ''Cesetleri teşhis edilemeyen 3 madenci ile henüz ulaşılamayan 2 madencinin bu kişiler olduklarını'' kaydetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ