Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam "Gemilere silah konulmasından endişe ediyoruz"

        İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkan Vekili Yavuz Dede, ''İsrail, gemilerimizi işgal ettikten sonra enformasyon terörüne imza atmaktadır. Ancak şunun bilinmesini isteriz ki, ne şehitlerimizin naaşlarını, ne yaralılarımızı, ne de insani yardım malzemelerimizin peşini bırakacağız'' dedi.

        Dede, vakıf merkezinde düzenlediği basın toplantısında gün içinde yaşanan gelişmeleri değerlendirerek edindikleri son bilgileri aktardı.

        İsrail'in uluslararası hukuk kurallarını yerle bir ederek gerçekleştirdiği ''devlet terörünün'' üzerinden 14 saat geçtiğini, ancak hala dostları ve gemileri hakkında net bir bilgiye sahip olmadıklarını belirten Dede, ''Bu yüzden endişeli bekleyişimiz devam ediyor. Şehit sayısının ne kadar olduğu, yaralılarımızın hangi şartlar altında yaşadıklarını maalesef hala bilmiyoruz. Silahlı terörle arkadaşlarımıza hunharca saldıran İsrail, gemilerimizi işgal ettikten sonra enformasyon terörüne imza atmaktadır. Ancak şunun bilinmesini isteriz ki, ne şehitlerimizin naaşlarını, ne yaralılarımızı, ne de insani yardım malzemelerimizin peşini bırakacağız'' diye konuştu.

        Dede, İsrail'in enformasyon terörünün sadece şehit ve yaralılar hakkında bilgi vermemekle sınırlı kalmadığını, terörüne kılıf bulmak için her türlü yöntemi uyguladığını ve sabah saatlerinden itibaren de askerlerine yönelik silahlı saldırıda bulunulduğu yalanını ortaya attığını söyledi.

        Yardım gemilerinin İrlanda, Türkiye ve Yunanistan gümrüklerinde gerekli tüm işlemler yapılarak yola çıktığını, dolayısıyla gemilerde sadece insani yardım malzemesi bulunduğunu, uluslararası hukuk tarafından tescillendiğini dile getiren Dede, ''Ancak gemilerimiz işgal edildikten sonra İsrail tarafından silah konulması gibi bir durumla karşı karşıya kalacağımızdan endişe ediyoruz. Dertleri sadece insani yardım götürmek olan insanları katleden terör devletinden her türlü ahlaki zafiyeti ve kalleşliği beklemekteyiz'' dedi.

        Dede, İsrail kaynakları tarafından yapılan açıklamada 39 Türk gazetecinin sınır dışı edilerek Türkiye'ye gönderileceğinin bildirildiği ve gazeteciler için havaalanında bir karşılama töreni düzenlenerek Levent'teki İsrail Konsolosluğu önünde ortak bir açıklama yapılacağını bildirdi.

        Levent'teki nöbetlerinin, arkadaşları serbest bırakılıp şehitlerin naaşları teslim edilene kadar devam edeceğini belirten Dede, bu saldırının, İsrail'in bölgede barış istemediğini bir kez daha ortaya koyduğunu, aksine kandan beslenmeye devam etmek için elinden gelen her türlü mücadeleyi sürdürdüğünü söyledi. Dede, ''İsrail kan için ne kadar kararlıysa, biz de Filistin'in özgürlüğü için ondan daha şiddetli bir şekilde kararlıyız'' diye konuştu.

        -YARALILARIN DURUMU-

        İsmini açıkladığı 14 kişinin ağır yaralı olmadığını, bunların gemi içinde olan yaralılar olduğunu belirten Dede, bilgileri Dışişleri Bakanlığından aldıklarını belirtti.

        Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Dede, 16 kişinin tutuklandığı yönündeki haberlerin hatırlatıLması üzerine, tutuklamaların yardım konvoyunu düzenleyenlere yönelik olduğunu, ancak isimlerini bilmediğini belirtti. Dede, ''Tutuklamalar sadece 16 kişi ile de sınırlı kalmayacak daha da fazlalaşacak. Mavi Marmara gemisinde 600, toplamda 800'ün üzerinde insan var. Belki hepsini de tutuklayabilirler, süreci hep beraber göreceğiz'' dedi.

        Dede, İHH'nin Filistin'e yardım çalışmalarının devam edeceğini ve geri dönmek gibi bir düşüncelerinin olmadığını da kaydetti.

        Öte yandan gün içinde AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu da İHH yöneticilerini ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerini iletti.

        Bu arada, gemide yakını bulunanlar İHH'nin Fatih'deki genel merkezindeki bekleyişlerini sürdürüyor. Dede, bugün vakfın internet sitesi ''ihh.org.tr.''ye çok sayıda kişinin aynı anda girmek istemesi nedeniyle sitenin kilitlendiği, bu nedenle adres değişikliği yapıldığını bildirdi. Dede, sitenin adresinin ''ihh.org'' olarak değiştirildiğini sözlerine ekledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ