Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Pit Bull ve bazı yırtıcı köpekler yasaklanacak

        İstanbul Üniversitesi (İÜ) Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi ve Canlı Dostları Ağı Derneği Başkanı Prof. Dr. Tamer Dodurka, İçişleri, Çevre ve Orman ile Tarım ve Köyişleri bakanlıklarının Pit Bull ve bazı yırtıcı köpeklerin toplanması, dövüştürülmemesi ve satışının yasaklanması hakkındaki genelgelerine ilişkin, ''Konunun uzmanlarına kulak verilmeden alınan bu karar, telafisi mümkün olmayan sonuçlara neden olacaktır'' dedi.

        Dodurka, yaptığı açıklamada, Meclis Dilekçe Komisyonu'nun Pit Bull saldırısına uğrayan vatandaşların dilekçelerini görüşmek üzere toplandığını, konuyla ilgili olarak resmi kurumların ve birkaç STK'nın görüşüne başvurulduğunu, ancak tüm itirazlara rağmen on binlerce köpek sahibini ilgilendiren, bilimsel gerçeklerden uzak, talihsiz bir kararın alındığını savundu.

        ''Pit Bull'ları en iyi tanıyan kesim olan hayvan sahipleri, yetiştiricileri ve konunun uzmanlarına kulak verilmeden alınan bu karar telafisi mümkün olmayan sonuçlara neden olacaktır'' diyen Dodurka, açıklamasında, şunları kaydetti:

        ''Dünya bir ırkı yasaklamakla ısırma vakalarının azalmadığını görüp ve bu yasaklardan geri adım atma hazırlığındayken ülkemizde bu faydasız karar çok ciddi hatalarla birlikte alınmış durumdadır. Amaç ısırma sonucu insan ölümlerine engel olmaksa, bu ırk yasaklamak değil tehlikeli olabilecek tüm ırk köpekleri mizaç testinden geçirip tehlikeli olanların dolaştırılmasını, bakılmasını yasaklamakla başarılabilir.''

        Dört ırkın yasaklı olduğunu, bu köpekleri hiçbir barınağın kabul edecek durumda bulunmadığını dile getiren Dodurka, barınaklar tıka basa köpek doluyken, hiç kimseye zararı olmamış masum köpekleri sırf adı Pit Bull diye sahiplerinden kopartıp barınaklara koymanın mantıklı olmadığını ifade etti.

        ''YASAKLANAN DOGO ARJENTİNO EN MASUM KÖPEKLERDEN BİRİ''

        Tamer Dodurka, yasaklanan ırklar arasında olan Dogo Arjentino'nun dünyanın en masum köpeklerinden biri olduğunu ileri sürerek, Türkiye'de birçok tehlikeli köpek varken, belki de sadece 10 tane olan Fila Brasilero'nun yasaklanmasının ne kadar doğru olduğunu sordu.

        İnsanlar tarafından en fazla haksızlığa uğratılmış köpek ırkı olan Pit Bull'a ilişkin ''Çenesi 1 ton basarmış, laboratuvarda üretilmiş, insanlara karşı saldırganlığı genetiğinde varmış, ısırdığında çenesi kilitleniyormuş'' gibi söylentiler üretildiğini, bunların Pit Bull ırkının ününü iyice yaydığını ve insanların bu ırktan korkmasını sağladığını anlatan Dodurka, şöyle devam etti:

        ''Bu bazılarının da işine geldi. Etrafa korku saçmak isteyen, hatta silah gibi kullanmayı amaçlayan, kendi ezilmişliklerini bu şekilde bertaraf etmeye çalışan insanlar Pit Bull'ları alıp kendileri gibi eğittiler, dövüşlerde kullandılar ve ortalıkta kötü eğitilmiş, saldırganlaştırılmış Pit Bull'ların sayısı arttı. Hele ki üretilmesi yasaklanınca düzgün insanlar ortadan çekildi meydan kontrol dışı merdiven altı üreticilerine kaldı. Nitekim yasa çıktığından bu yana Pit Bull sayısı azalmak yerine katlanarak arttı. Aynı durumu bu yasağı taklit ettiğimiz İngiltere de yaşadı ve şimdi İngiltere ve birçok ülke bu yasağı terk etme hazırlığındalar. Hollanda öncü oldu ve terk etti. Biz ise bunu yerleştirmeye çalışıyoruz.''

        ''KÖPEKLERİ YASAKLASANIZ KAPLUMBAĞA DÖVÜŞTÜRECEKLER''

        Yasaklanan 4 köpek ırkından 3'ünü komisyon üyelerinin ömürlerinde bir kez olsun görmediğini ileri süren Dodurka, ''Çünkü ülkemizde Japon Tosa bir tane bile yoktu, Fila Bresilaria ise sadece 4 taneydi. Diğer yasaklanan ırk olan Dogo Argentino ise çoğu ülkelerde 'Beyaz Melek' olarak tanınan ve ev köpeklerinin çoğundan uysal bir hayvandı'' dedi.

        Yasaya Pit Bull'un adının dahi doğru yazılamadığını dile getiren Dodurka, ''Peki, şimdi akıbetleri ne olacak? Diyelim hepsi ortadan kaldırıldı. Peki dövüş rantının tadını alan insanlar bu huylarından vazgeçecekler mi? Tabii ki hayır. Onlar bu sefer güçlü olan başka bir köpek ırkını dövüştürmeye başlayacaklar. Tüm köpekleri yasaklasanız kaplumbağa dövüştürecekler. Yani yasaklar buna engel olmayacak, sadece kahramanların ismi değişecektir. Peki, ortadan kaldırılacak köpeklerin kaçı tehlikeli, kaçı masum? Binlerce masum köpeğin, onlara sevgiyle bakan hayvan sahiplerinin ne günahı var?'' diye konuştu.

        BAKANLIKLARIN ÖNLEMLERİ

        TBMM Dilekçe Komisyonu'nun üç bakanlığa gönderdiği talimat uyarınca İçişleri Bakanlığının, valiliklere gönderdiği genelgeyle Pit Bull başta olmak üzere, kanunen üretilmesi ve sahiplendirilmesi yasak olan hayvanların toplatılması, bulunduranlara ceza kesilmesi ve bu tür hayvanların internet üzerinden satışı ve dövüştürülmelerinin engellenmesi talimatı verdiği öğrenildi.

        Tarım ve Köyişleri Bakanlığının ise Türk Veteriner Hekimleri Birliğine bağlı 51 oda başkanlığı ile Tarım İl müdürlüklerine genelge göndererek tüm muayenehane, poliklinik ve hayvan hastanelerinin TBMM'nin kararı doğrultusunda bilgilendirilmesi uyarısında bulunduğu, bu hayvanların üretilip beslenemeyeceğine ilişkin uyarıların, veteriner hekimler ile petshop sahipleri ve hayvan üretim çiftliklerine tebliğ edildiği, yasağa aykırı davrananların cezalandırılacaklarını bildirdiği belirtildi.

        Çevre ve Orman Bakanlığının ise üniversiteler ile Türk Veteriner Hekimleri Birliği'yle temasa geçerek, klinik ve hastanelere getirilen tehlikeli köpeklerin kimlik ve adres bilgilerinin kendilerine bildirilmesini istediği, valiliklere de yazı gönderen bakanlığın yırtıcı hayvanlara el konularak barınaklara teslim edilmesi, bu tür hayvan sahiplerine 3 bin 434 lira para cezası kesilmesi talimatı verdiği kaydedildi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ