Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Kopyaya rağmen 30 bin atama

        KPSS’de kopya iddiaları yüzünden adaylar “öğretmen atamalarının ertelenmesini” istiyor. MEB adayların bu talebine “Atamayı durdurmam, öğretmen ihtiyacım var” dedi

        GEÇEN ay yapılan ve 835 bin adaydan 300 bininin öğretmen olmak için girdiği Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sonuçlarının açıklanmasının ardından 350 kişinin EğitimBilimleri Sınavı’nda 120 sorudan 120’sini doğru yanıtladıklarının ortaya çıkmasıyla başlayan tartışma büyüyor. Doğru yanıt verenlerin 20’sinin eş, akraba ya da aynı evi paylaşan arkadaşlar olduğuna ilişkin iddialara dikkat çeken adaylar, bu ay sonunda yapılacak 30 bin öğretmen atamasının “kopya gölgesi altında olacağını” söyleyerek, iptal edilmesini istiyor.Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ise 31 Ağustos’ta yapacağı 30 bin atamayı “öğretmen ihtiyacı” nedeniyle iptal etmeyeceğini açıkladı. 10-11 Temmuz’da yapılan KPSS’nin ardından öğretmen adayları önce “yanlış hesaplama” iddiasını gündeme getirdi. Ardından da adaylar geçmiş yıllarda Eğitim Bilimleri Sınavı’nda tüm soruları yanıtlayan kimse olmamasına karşın bu yıl 350 kişinin tam yapmasının “soruların önceden bazı adaylara verildiğini kanıtladığı” görüşünü dile getirerek, ÖSYM’ye başvurdu ve suç duyurusunda bulundu. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan iddialar üzerine bu yıl soruların kolay olmasının doğru yanıt verenlerin sayısını artırdığını ancak araştıracaklarını açıkladı.

        ‘ATAMALAR ERTELENSİN’

        Türk EğitimSen Genel Başkanı İsmail Koncuk,MEB’in kopya iddialarıyla ilgili soruşturması sonuçlanana kadar atama yapılmamasını istedi. Koncuk, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e kopya iddialarını soruşturmak üzere bağımsız bir kurul oluşturulması talebiyle başvurduklarını söyleyerek, bugün de ÖSYM Başkanı Yarımağan hakkında “soruşturmayı gevşek tuttuğu” gerekçesiyle suç duyurusunda bulunacaklarını vurguladı.

        İşte iddialar

        * GEÇEN yılın KPSS Türkiye birincisi bile Eğitim Bilimleri Sınavı’nda 120 soruyu doğru yapamazken, 350’nin üzerinde aday nasıl başardı?

        * 10 evli çift nasıl oluyor da sınavdan aynı sonuçları alıyor?

        * Sınavda aynı ve yakın puan alanlar aynı evde yaşayan akraba ya da arkadaşlar mı?

        * Geçen yıllarda sınavdan kötü puan alanlar bu yıl nasıl birinci olabildi?

        * Bazı dershaneler en az 5 birincisi olduğunu söylüyor? Bu dershaneler cemaat dershaneleri mi?

        * Soruları eğitim uzmanları bile “kolay” bulmazken, nasıl bu kadar çok sayıda birinci çıkıyor?

        ‘Öğretmen açığım var’

        MEB, atamaları “öğretmen açığı” olduğu için iptal etmeyeceğini açıkladı: “Sınavın iptaline yol açacak bir sonuç elde edilmediği sürece bu sınav hukuken geçerlidir. Bazı adayların sınavları iptal olursa onların atamaları derhal iptal edilecek yerlerine puan üstünlüğüne göre yeni öğretmen ataması yapılacaktır.’

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ