Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam 30 Ağustos tüm yurtta coşkuyla kutlanıyor!

        30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla Anıtkabir'de tören düzenlendi.

        Tören, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Bekir Kalyoncu ve diğer askeri erkanın Aslanlı Yol'dan yürüyüşüyle başladı.

        Orgeneral Koşaner, Atatürk'ün mozolesine, üzerinde ''Türk Silahlı Kuvvetleri'' yazılı kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan çelenk koydu. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu.

        Orgeneral Koşaner ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yeni komuta kademesi Anıtkabir merdivenlerinde hatıra fotoğrafı çektirdi.

        Daha sonra Misak-ı Milli kulesine geçen Orgeneral Koşaner, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı. Koşaner, daha sonra deftere yazdığı metni yüksek sesle okudu. Orgeneral Koşaner metinde şunları kaydetti:

        ''Büyük Önder, Ebedi Başkomutan, Yüce Atatürk;

        Ulusumuzun bağımsızlık ülküsü etrafında toplayıp kazandığın büyük zaferin 88. yıl dönümünü kutlamanın coşkusunu yaşıyoruz. Kazanılan bu büyük zafer, Türk tarihi için bir dönüm noktası olması bakımından taşıdığı değerin yanında ulusumuzun sonsuza kadar birlik ve bütünlük içinde, çağdaş uygarlıklar arasında yerini almasının teminatı olan Cumhuriyete kavuşmanın yolunu da açmıştır.

        Günümüz muharebelerinin gerektirdiği çağdaş teknoloji ürünü harp silah araçları, üstün eğitim ve bilgi birikimine sahip kahraman personeli ile Türk Silahlı Kuvvetleri, gücünü aldığı yüce Türk milletinin gurur kaynağı olmaya devam edecektir.

        Yüce Atatürk; sarsılmaz bir kararlılıkla bağlı olduğumuz Atatürkçü düşünce sisteminin ulusumuz için taşıdığı önemin farkında olarak aziz hatıran önünde saygıyla eğiliyoruz. Ruhun şad olsun.''

        İSTANBUL'DAKİ KUTLAMALAR

        İstanbul'da 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü kutlamaları Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda düzenlenen törenle başladı. Törende, İstanbul Valiliği, Garnizon Komutanlığı, Büyükşehir Belediyesi, diğer sivil ve resmi kurumların çelenkleri Atatürk anıtına konuldu.

        30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda düzenlenen törene; İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ile sivil toplum kuruluşları ve resmi kurumların temsilcileri katıldı.

        Törende, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 1. Ordu Komutanı Org. Hayri Kıvrıkoğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, sırasıyla Cumhuriyet Anıtı'na çelenk koydu. Diğer kurum ve kuruluşların çelenklerinin anıta konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu'nun anıt özel defterini imzalamasının ardından tören sona erdi.

        İZMİR'DE DE BAYRAM COŞKUYLA KUTLANDI

        İzmir'de 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 88. yıldönümü kutlamaları, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk anıtına çelenk koyulmasıyla başladı. Vali Mustafa Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Nusret Taşdeler'in çelenk koymasının ardından törene katılanlar, saygı duruşunda bulunarak İstiklâl Marşı okudu.

        Daha sonra Orgeneral Taşdeler, anıt şeref defterini imzaladı. Taşdeler, deftere şunları yazdı: "Ulu Önderimiz, Ebedi Başkomutanımız, Aziz Atatürk, önderliğinde yürüttüğümüz İstiklâl Savaşımız'ın son safhasında, başkomutanı olduğun kahraman ordumuzla 26 Ağustos 1922'de Afyon'da başlattığın, planlaması ve yönetimiyle bir deha şaheseri olarak dünya harp tarihine geçen Büyük Taarruz'un 30 Ağustos'ta Dumlupınar'da ulaştığı muhteşem zaferin 88. yıldönümünü, bu zaferin devamında 9 Eylül'de kurtardığın güzel İzmirimiz'de gurur, coşku ve heyacan içinde kutluyoruz."

        DİYARBAKIR'DA ZAFER BAYRAMI

        30 Ağustos Zafer Bayramı Diyarbakır'da coşku ile kutlanırken, tören sonrası birliklerine dönen askerler Diyarbakır caddelerinde yürüdü.

        30 Ağustos Zafer Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Diyarbakır'da da etkinliklerle kutlandı. Sabah saatlerinde Anıt Park'ta Atatürk heykeline çelenk bırakılmasıyla başlayan program Valilik önünde devam etti. Buradaki törene Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Salih Zeki Çolak, 2. Taktik Hava Kuvvet Komutanı Akın Öztürk, Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Metin Kılavuz, AK Parti Milletvekilleri Abdurrahman Kurt, İhsan Arslan ve Ali İhsan Merdanoğlu,vali yardımcıları, kaymakamlar askeri erkan ve vatandaşlar katıldı. Bir yüzbaşının yaptığı konuşmanın ardından başlayan askerlerin ve askeri araçların geçişi ayakta alkışlanırken, F-16 savaş uçakları ve Skorsky tipi helikopterler törene havadan katıldı. Törende geniş güvenlik önlemleri alındı. Törene az sayıda kişinin katılması dikkat çekerken, törene katılan BDP'li Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Metin Kılavuz'un İstiklal Marşı okuduğu görüldü. Kılavuz sadece Vali Toprak ve AK Parti Milletvekilleriyle tokalaştıktan sonra tören alanından ayrıldı. Törenin bitmesi ile birlikte birliklerine dönen askerler, "Ne Mutlu Türk'üm Diyene, Vatan Sana Canım Feda, Güçlü Ordu Güçlü Türkiye" temposuyla caddelerde yürüyüş yaptı.

        ÇANAKKALE'DEKİ TÖRENDEN İLGİNÇ GÖRÜNTÜLER

        30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 88. yıldönümü, bütün Türkiye genelinde olduğu gibi Çanakkale'de de coşku içinde kutlanırken, tören alanında ilginç kıyafetli bir şahıs herkesin ilgi odağı oldu.

        Törenler, sabah saatlerinde Vali Abdülkadir Atalık, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve Boğaz Garnizon Komutanı Tuğamiral Alaeddin Sevim'in Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk koymalarıyla başladı. Ardından İstiklal Marşı eşliğinde göndere bayrak çekildi. Cumhuriyet Meydanı'ndaki törenin ardından Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Alaeddin Sevim makamında tebrikleri kabul etti. Bu arada tören alanında ortaya çıkan renkli görüntüler de büyük ilgi çekti.

        Çanakkale'nin Ezine ilçesinden Ali Yılmaz (53) isimli vatandaşların ilginç kıyafeti başta basın mensupları olmak üzere herkesin ilgisini çekti. Protokolün yanında yer alan ilginç kıyafetli şahsın büyük ilgi görmesi üzerine duruma el kolan sivil polisler vatandaşı tören alanının arka kesimine yönlendirmek zorunda kaldı. İkinci tören ise yine Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirildi. Günün anlam ve önemi ile ilgili yapılan konuşmaların ardından resmi geçit yapıldı. Törene çok sayıda vatandaş katılırken, sıcak hava vatandaşlara zaman zaman zor anlar yaşattı.

        HAKKARİ'DE GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

        30 Ağustos Zafer Bayramı tüm Türkiye'de olduğu gibi Hakkâri'de de düzenlenen törenlerle kutlandı. Törende geniş güvenlik önlemleri dikkat çekti. Kutlamalarda, termal kameralı zırhlı araçların yanı sıra bina üzerlerinde keskin nişancılar yer aldı.

        Sabah saatlerinde valilik önünde bulunan Atatürk Anıtı'na çelenklerin bırakılması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan kutlamalar, daha sonra Orduevi Askeri Gazinosu'nda devam etti. Dağ ve Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Levent Köse'nin tebrikleri kabul etmesinin ardından Cumhuriyet Caddesi'nde düzenlenen törenlere geçildi. Dağ ve Komando Tugay Komutanlığı'nda görevli Hava Savunma Üsteğmen Hüseyin Özer, günün önemini belirten bir konuşma yaptı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en büyük zaferlerinden olan 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 88. yıldönümünü kutladıkların kaydeden Özer, ulu önder Atatürk'ün yolunda ilerlemeye devam ettiklerini söyledi.

        Tören boyunca binaların çatılarında görev alan keskin nişancılar, çevrede adeta kuş uçurtmadı. Termal kameralı zırhlı araçların yanı sıra tam donanımlı onlarca zırhlı araçlık konvoy geçiş yaptı. Kutlama törenlerine Hakkâri Valisi Muammer Türker, Dağ ve Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Levent Köse, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Taş, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Sami Balcı, Cumhuriyet Başsavcısı Yener Yavuz, Emniyet Müdürü Ayhan Buran, Ağır ceza reisi Ahmet Bilgili Vali Yardımcıları Davut Sinanoğlu, Edip Çakıcı, Önder Bozkurt, Hakkari Üniversitesi Rektörü PR. DR. İbrahim Belenli, Okul Müdürleri ve daire amirleri katıldı.

        AZERBAYCAN'DA DA KUTLAMA VARDI

        Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla Türk Şehitliğinde tören düzenlendi.

        Törene, Türk Silahlı Kuvvetleri Bakü Ataşesi Tuğgeneral Özhan Ayaş, Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği Müsteşarı Nihat Civaner, askeri personel, büyükelçilik yetkilileri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

        Azerbaycan ve Türkiye milli marşlarının okunmasında sonra Tuğgeneral Özhan Ayaş, Türk Şehitliğinde bulunan anıt özel defterini imzaladı.

        Tuğgeneral Ayaş, anıt özel defterine, 30 Ağustos Zafer Bayramının,''Türk milletinin özgürlük yolunda sarsılmaz azim ve iradesinin bir eseri'' olduğunu yazdı.

        Azerbaycan askeri bandosu da, Türkiye ve Azerbaycan'a ait askeri marşları çaldı.

        Ayaş ve beraberindeki heyet, Türk Şehitliğindeki törenden sonra, Azeri şehitlerini de ziyaret ederek çelenk ve karanfil bıraktı.

        Ajanslar

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ