Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Çin ve Japonya arasındaki gerilim sürüyor

        Çin'e ait bir balıkçı teknesinin 7 Eylül'de Doğu Çin Denizi'ndeki Diayu adası yakınlarında Japonya Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı devriye gemileri tarafından alıkonması üzerine iki ülke arasında ortaya çıkan gerilim sürüyor.

        Japonya'nın Çin Büyükelçisi Uichiro Niwa, konuyla ilgili olarak bu sabah erken saatlerde bir kez daha Çin Dışişleri Bakanlığına çağrıldı. Japon Büyükelçi aynı olayla ilgili olarak üç kez daha bakanlığa çağrılmıştı.

        Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Devlet Müşaviri Dai Bingguo'nun büyükelçiye, Japon tarafının durumu yanlış değerlendirmemesi ve "akılcı" siyasi çözümle alıkoyulan balıkçı teknesini ve mürettebatını hemen serbest bırakması uyarısında bulunduğu belirtildi.

        Çinli yetkili Doğu Çin Denizi sorununun hassasiyetine işaret ederek, son gelişmelerin ikili ilişkilere zarar verebileceğini belirtti.

        Japon makamları da, teknenin 41 yaşındaki kaptanının 19 Eylüle kadar 10 gün nezarette tutulmasının kararlaştırıldığını ve diğer 14 kişilik mürettebatın teknede tutulduğunu bildirdi.

        GÖRÜŞMELER ERTELENDİ

        Öte yandan, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cian Yü önceki gün yaptığı açıklamada, Doğu Çin Denizi sorununa çözüm bulunması için Çin ile Japonya arasında bu ayın ortasında yapılması beklenen hükümetlerarası görüşmeyi ertelediklerini duyurdu.

        Sözcü Cian Japonya'nın balıkçı gemisini alıkoymasının uluslararası hukuka aykırı, gözaltı gerekçesinin de asılsız olduğunu savundu. Sözcü, Japonya'nın, bu tür girişimlere devam etmesi durumunda ortaya çıkacak sorunların tüm sorumluluğunu üstlenmesi gerektiğini ifade etti.

        Söz konusu görüşmelerde iki tarafın Doğu Çin Denizi'nde ortaklaşa petrol arama ve doğalgaz çıkarma çalışmaları yapmasının da konuşulması bekleniyordu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ