Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Türkiye kar altında

        Yurdu etkisi altına alan kar yağışı, hayatı olumsuz etkiliyor. İstanbul'dan Edirne'ye giden D-100 ve TEM otoyolu kar yağışı nedeniyle araç trafiğine tamamen kapanırken, Ankara'da da kar yağışı sebebiyle çok sayıda kaza meydana geldi, araçlar birbirine girdi. -İSTANBUL-

        Büyükçekmece ve çevresinde yoğun olarak etkisini gösteren kar yağışı belediye ekiplerini alarma geçirdi. Büyükçekmece Belediyesi'nden yapılan açıklamada gece boyunca meydana gelen buzlanma ve don olaylarına tedbir olarak kar küreme çalışması ve tuzlama yapıldığı bildirildi.

        Açıklamada ayrıca, oluşturulan kriz masasından yönetilen çalışmalar kapsamında, sağlık, tüp ve su gibi ihtiyaçların karşılanabilmesi için sosyal yardım ekiplerinin teyakkuz halinde tutulduğu ifade edildi.

        Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün ise yoğun kar yağışı nedeniyle belediye ekiplerinin 24 saat boyunca görevi başında olacağını, oluşturulan kriz masası kontrolünde yolların kapanmaması için yoğun bir çalışma yürütüldüğünü ifade etti.

        Büyükçekmece ve çevresinde yoğun kar yağışı devam ediyor.

        ***

        TEM Otoyolu Bağcılar mevkiinde arızalanan TIR'ı tamir etmeyen çalışan 2 kişi yoldan geçen bir başka TIR'ın çarpması sonucu hayatını kaybetti.

        İstanbul'da önceki gün başlayan kar yağışı çok sayıda trafik kazasına neden oldu. Birçok sürücü tipiye dönüşen kar yağışı ve buzlanma nedeniyle yolda kalırken olumsuz hava şartları zaman zaman kazalara da yol açtı.

        TEM Otoyolu Bağcılar mevkiinde seyreden 39 DA 820 plakalı TIR yolda arızalandı. TIR'ı yolun sağına çeken sürücü Tamer Başol (37), kendisi gibi kum taşıyan akrabaları Selahattin Duymaz ile Seçkin Kaynakçı'yı cep telefonuyla arayıp yardım istedi. Olay yerine gelen Selahattin Duymaz, 39 AE 159 plakalı aracından inerek TIR'ın arızasına bakan Tamer Başol'un yardımına gitti. Başol ile Duymaz'ın yardımına gelen Seçkin Kaynakçı ise tipinin etkisiyle 49 DC 488 plakalı TIR'ın direksiyon hakimiyetini kaybetti. Kaynakçı, yol kenarında arızalı araca bakan akrabalarına çarptı. Meydana gelen kazada Başol ve Duymaz olay yerinde hayatını kaybetti. Polis kazayla ilgili inceleme başlatırken ölenlerin cesetleri olay yerine gelen ambulansla Bağcılar Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

        ***

        İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 3 bin 557 personel ve bin 29 araçla kar mücadelesi yapıldığını, dün akşamdan bu sabaha kadar 18 bin 308 ton tuz ile bin 766 kilogram solüsyon kullanıldığını bildirdi.

        İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, kentteki kar yağışının gece yarısından sonra etkisini arttırarak sabaha kadar sürdüğü, 4 bin 613 kilometrelik yolda 3 bin 557 personel ve bin 29 araçla kar mücadelesi yapıldığı belirtildi.

        Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, kar yağışının pazartesi sabah saatlerine kadar süreceği kaydedilen açıklamada, meteorolojik ihbar doğrultusunda alarma geçen Afet Koordinasyon Merkezinin (AKOM), kötü hava koşullarıyla mücadele çalışmalarına devam ettiği, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü ekiplerinin gece ana arterlerde, D-100 ve TEM kara yollarında tuzlama ve kar küreme çalışmaları yaptığı ifade edildi.

        Açıklamada, ''Dün akşamdan bugün saat 09.00'a kadar 18 bin 308 ton tuz, bin 766 kilogram solüsyon kullanıldı. İlçe belediyelerine ve kamu kurumlarına 210 ton tuz verildi. Son ölçümlere göre kar kalınlığı Ümraniye'de 15, Kağıthane'de 18 santimetre'' denildi.

        ***

        Hava sıcaklıklarının sıfırın altında 4 dereceye düşmesi nedeniyle sokakta kalan vatandaşların Büyükşehir Belediyesine bağlı zabıta ekipleri ve ambulanslar ile toplanarak otele yerleştirildikleri bildirilen açıklamada, ''Evsiz vatandaşlar bulundukları yerden alınarak, önce Edirnekapı'daki ilk bakım istasyonuna götürülüyor. Burada kimlik tespiti yapılan kimsesizlerin banyo ve tıraş ihtiyaçları karşılanıyor. Yeni elbise verilen kimsesizler, daha sonra anlaşmalı otele yerleştiriliyor. Otele yerleştirilen bu vatandaşların tüm yiyecek ihtiyaçları Büyükşehir Belediyesi Lojistik Destek Daire Başkanlığı tarafından karşılanıyor'' denildi.

        Bugün saat 09.00 itibarıyla 100 kişinin koruma altına alındığı kaydedilen açıklamada, memleketine gitmek isteyen 9 kişinin masrafları karşılanarak memleketlerine gönderildiği, 6 kimsesiz vatandaşın huzurevine yerleştirildiği, 7 kişinin hastanede tedavi edildiği, 5 kişinin kendi isteğiyle yerleştirildiği otelden ayrıldığı, geriye kalan 73 kişinin ise anlaşmalı otelde misafir edildiği bildirildi.

        ***

        Açıklamada, AKOM, İtfaiye Daire Başkanlığı, Ulaşım Daire Başkanlığı, Sağlık Daire Başkanlığı, Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Atık Yönetim Müdürlüğü, İBB Trafik Müdürlüğü, İSKİ, İSFALT, İDO, İETT, İGDAŞ ve Lojistik Destek Daire Başkanlığının koordineli bir şekilde çalıştığı belirtildi.

        İstanbul genelinde 01.00-09.00 saatleri arasında 2 yaralamalı, 191 de maddi hasarlı trafik kazası meydana geldiği ifade edilen açıklamada, kar yağışı nedeniyle karşılıklı olarak 09.30 Yalova-Yenikapı seferleri ile 18.15 Armutlu-Yenikapı-Bostancı deniz otobüsü seferi ve Erdek-Avşa-Marmara Adası feribot seferlerinin iptal edildiği bildirildi.

        Açıklamada, bunların dışındaki feribot ve şehir hatları seferlerinin sorunsuz olarak devam ettiği belirtildi.

        İDO yetkilileri de deniz otobüsleri dış hat seferlerinin hiç birinin yapılamadığını kaydettiler.

        ***

        Türk Hava Yolları'nın (THY) bugün yapılacak İstanbul-Sivas uçak seferlerinin, olumsuz hava koşulları nedeniyle karşılıklı iptal edildiği bildirildi.

        Alınan bilgiye göre, THY'nin bugün yapılması gereken TK-758 sefer sayılı İstanbul-Sivas ve TK-759 sefer sayılı Sivas-İstanbul uçak seferleri, etkili kar yağışı nedeniyle iptal edildi.

        -ANKARA-

        Ankara'da etkili olan kar yağışı çok sayıda trafik kazasını beraberinde getirdi. Ankara'dan Diyarbakır'a gitmekte olan şehirlerarası otobüs karda kayıp orta refüje çıkarak yan yattı. Kazayı yara almadan atlatan yolcular, başka bir otobüsle yola devam etti.

        Başkentte akşam saatlerinde hızını arttıran kar yağışı hayatı olumsuz etkilemeye başladı. Kar yağışı nedeni ile yollarda çok sayıda yaralanmalı ve maddi hasarlı trafik kazası meydana geldi. Belediyelere ait kar küreme ve tuzlama araçlarının aralıksız çalışmasına rağmen yoğun şekilde yağan kar nedeni ile yollar karla kaplandı.

        Ankara'dan Diyarbakır'a gitmekte olan Diyarbakır Silvan Turizme ait 21 SY 221 plakalı yolcu otobüsü Ankara-Konya yolunun Kepekli mevkiinde kaygan zeminde sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi nedeni ile kayarak orta refüje çıktı.

        Kazada otobüste bulunan çocuklardan bazıları yaralı olma ihtimaline karşı 112 ekipleri tarafından ambulansa alındı. Ambulansta yapılan kontrollerde herhangi bir yaralanma olmadığı belirlenen çocuklar ailelerine teslim edildi. Yolcular firmanın gönderdiği başka bir otobüse binerek yollarına devam etti.

        Kar yağışı Ankara'da etkili olmaya devam ediyor.

        ***

        Ankara-Samsun Karayolu'nda kar yağışı nedeniyle kayganlaşan yolda yaklaşık 50 araç zincirleme kazaya karıştı.

        Edinilen bilgiye göre, Ankara-Samson Karayolu'nun Lalabel mevkiinde kar yağışı nedeniyle kayganlaşan yolda zincirleme kazaya karıştı. Saat 19.30-20.00 arasında yaşanan kazalarda yaklaşık 50 araç birbirine girdi. Çok sayıda aracın kaza yaptığı karayolunda trafik durma noktasına geldi.

        Kazalarda yaralanan sürücüler Elmadağ Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alınırken, olay yerine yaralı almaya giden 112 Acil Servis aracı da kazaya karıştı. Şehirlerarası yolda yolcu otobüsler, de kazaya karıştı. Bu sırada bir otomobil hızını alamayarak önünde yavaş seyreden kamyona arkadan çarptı. Otomobilin çarpma anı, CİHAN kamerası tarafından saniye saniye görüntülendi.

        Zincirleme kazaya karışan bir otobüsün sürücüsü ise, Karayolları ekiplerine, kayganlaşan yolda tuzlama çalışması yapmadıkları için tepki gösterdi.

        Kazaya karışan araçlar çekicilerle yol kenarına alınmasının ardından önce Karayolları ekipleri araçları tuzlama çalışması yaptı; daha sonra da karayolu tekrar trafiğe açıldı.

        -ORTA KARADENİZ-

        Orta Karadeniz'de özellikle bölgenin iç kesimlerinde etkili olan kar yağışı yer yer devam ederken, olumsuz hava koşulları günlük yaşamı da etkiliyor.

        Kar yağışı nedeniyle halen Samsun'da 166, Sinop'ta 101, Ordu'da 315 ve Amasya'da 174 köyle ulaşım sağlanamıyor.

        Olumsuz hava koşullarının yol açtığı elektrik ve telefon arızalarının giderilmesi için çalışmalar sürdürülüyor.

        -ADANA-

        Adana'nın Aladağ ilçesinde yoğun kar yağışı nedeniyle 21 köy yolu ulaşıma kapalı bulunuyor.

        Halen devam eden yoğun kar yağışı nedeniyle ilçe merkezinde kar kalınlığı 25 santimetreye, yüksek kesimlerde ise kar 70 santimetreye kadar ulaştı.

        Kar yağışının neden olduğu arıza nedeniyle ilçede internet erişiminin de sağlanamadığı kaydedildi.

        -KOCAELİ-

        Kocaeli'nde dünden itibaren etkili olan kar yağışı yüzünden yaklaşık 100 köy yolu ulaşıma kapandı.

        Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Köye Hizmet Daire Başkanlığından alınan bilgiye göre, dünden itibaren kar yağışı nedeniyle kentin yüksek kesimlerindeki köylerin yolları kapandı.

        Kent içinde D-100 Karayolu ile bazı caddeler araçlarla tuzlanarak, buzlanma önlenmeye çalışılıyor.

        Bu arada, Karayolları ekipleri de D-100 Karayolu ile TEM Otoyolu'nda tuzlama çalışmalarına aralıksız devam ediyor.

        Kar kalınlığının kent merkezinde 15 santimetreye ulaştığı, kentin yüksek kesimlerinde ise 1 metreyi geçtiği ifade edildi.

        -KASTAMONU-ÇORUM-

        Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde dün akşamdan beri aralıksız yağan kar nedeniyle 32 köy yolunda ulaşım yapılamıyor.

        Öte yandan, Çorum'da tipi nedeniyle Alaca ve Mecitözü ilçe yollarının ulaşıma kapalı olduğu, kentte çok sayıda maddi hasarlı trafik kazası meydana geldiği bildirildi.

        -KIRKLARELİ-EDİRNE-

        Kırklareli'nde merkeze bağlı 5 köy ile Demirköy ilçesine bağlı 15 köy yolu ulaşıma kapandı.

        Demirköy ilçe merkezinde kar kalınlığının 40 santimetreye çıktığı, ilçenin bir bölümüne trafonun patlaması nedeniyle elektrik enerjisi verilemediği bildirildi.

        Bu arada, Bulgaristan'a ulaşımın yapıldığı Dereköy Sınır Kapısı yolunun kapanmaması için Karayolları ekipleri, yollarda tuzlama ve kar temizleme çalışmalarını sürdürüyor.

        Edirne'de hava sıcaklığının son 3 gündür sıfırın altında seyretmesi ve bugün de eksi 4 dereceye kadar düşmesi sonucu kentteki süs havuzları dondu.

        -KAHRAMANMARAŞ -

        Kahramanmaraş'ta çığ düşmesi nedeniyle Kahramanmaraş-Kayseri karayolu Püren geçidi mevkisinde bir süre trafiğe kapandı.

        Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Kürşat Kırbıyık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilin yüksek kesimlerinde dün geceden beri yoğun kar yağışı olduğunu belirtti.

        Vali Yardımcısı Kırbıyık, Kahramanmaraş-Kayseri karayolunun Püren geçidi mevkisinin çığ düşmesi nedeniyle bir süre ulaşıma kapandığını, kar temizleme çalışmalarının ardından tek şeritten ulaşıma açıldığını, bu kesimde trafiğin kontrollü olarak sürdürüldüğünü kaydetti.

        Kar yağışının başlamasıyla çığ düşmesi tehlikesine karşı bir ekibin Püren geçidinde görevlendirildiğini ifade eden Kırbıyık, şöyle konuştu:

        ''Çığ düşmesi sonucu Kahramanmaraş-Kayseri karayolu bir süre ulaşıma kapalı kaldı. Yol, ekiplerin yaptığı çalışmanın ardından yeniden ulaşıma açıldı. İlçelerimizden Çağlayancerit'in yolu ulaşıma kapandı. Çağlayancerit ile Pazarcık arasında da ulaşım güçlükle sürdürülüyor. 200'e yakın köy yolu ulaşıma kapalı. Yolları yeniden ulaşıma açmak için kar yağışının durmasını bekliyoruz.''

        -SAMSUN-

        Samsun'da olumsuz hava koşulları nedeniyle Samsun-Çarşamba Havaalanı bağlantılı uçak seferleri iptal edildi.

        Edinilen bilgiye göre, bölgede iki günden bu yana devam eden kar yağışı ve olumsuz hava koşulları günlük yaşamı etkiliyor.

        Karayolu ulaşımının yanı sıra hava yolu ulaşımında da aksamalar yaşanırken, Samsun-Çarşamba Havaalanı'ndan bugün yapılması gereken tüm uçuşların iptal edildiği bildirildi.

        Yetkililer, gece 21.00'den itibaren havaalanının ulaşıma kapatıldığını belirterek, bugün yapılması gereken uçuşların iptal edildiğini söylediler.

        Kar yağışının devam ettiğine dikkat çeken yetkililer yarınki uçuşların da iptal edilebileceğini bildirdiler.

        -SAKARYA-

        Sakarya'da etkili olan kar yağışı nedeniyle 133 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğu bildirildi.

        İlde etkili olan kar yağışı yaşamı felç etti. Beyaz örtüye teslim olan ilde büyükşehir belediyesine bağlı karla mücadele ekipleri, gece boyunca çalışarak ana yolları açık tutmaya çalıştı. Karayolları ekipleri ise şehirlerarası yolları açık tutabilmek için kar küreme ve tuzlama çalışmasını aralıksız sürdürüyor. Trafiğe zincirsiz çıkan onlarca araç yolda mahsur kalırken, şehir içi ulaşımda da aksamalar yaşandı. Şehir bembeyaz bir görüntüyle tüm güzelliğini gözler önüne sererken, karın tadını her zaman olduğu gibi yine çocuklar çıkardı. Okulların tatil olmasını fırsat bien çocuklar kardan adam yaparak kartopu savaşı yaptı.

        Sakarya Valiliği'nden yapılan açıklamaya göre, Akyazı ilçesinde 6, Ferizli'de 2, Geyve'de 53, Hendek'te 9, Karasu'da 1, Kaynarca'da 3, Kocaali'de 25, Taraklı'da 2, Sögütlü'de 11, Sapanca'da 13, Pamukova'da 5, Karapürçek'te 2 ve Merkez'de 1 olmak üzere toplam 133 köy yolunun ulaşıma kapandığı belirtildi.

        Köy yollarının ulaşıma açılması için çalışmaların sürdüğü kaydedildi.

        -KONYA-

        Konya ve ilçelerinde gece saatlerinde başlayan kar yağışı, aralıklarla etkisini sürdürüyor. Yoğun kar yağışı nedeniyle Konya-Ankara karayolu ulaşıma kapandı.

        Konyalılar güne karla uyandı. Gece saatlerinde yağmaya başlayan kar, kenti beyaza bürüdü. Yoğun kar yağışı nedeniyle Konya'yı çevre illere bağlayan kara yollarında ulaşım güçlükle sağlanıyor. Bölge trafik ekipleri, kar yağışı yüzünden Konya-Ankara karayolunun ulaşıma kapandığını bildirdi. Konya'yı Karaman, Afyonkarahisar, Antalya, Aksaray ve Adana'ya bağlayan karayollarında araçlarına zincir takmayan sürücülerin yola çıkmalarına izin verilmiyor.

        Karayolları ekipleri karla mücadele çalışmalarını sürdürüyor. Şehir merkezinde ara yollarda biriken kar nedeniyle araçlar güçlükle yol alıyor. Bazı sürücülerin zincir kullanmaması nedeniyle çok sayıda maddi hasarlı kaza meydana geldi.

        Kentte yoğun kar nedeniyle iş yerlerini geç saatlerde açan esnaflar, iş yerlerinin önünü küreklerle temizlemeye koyuldu. Belediye ekipleri, Türkiye'nin en çok ziyaret edilen müzelerinden olan Mevlana Müzesi önünde biriken karları temizledi.

        Kentte kar yağması çocukları sevindirdi. Uzun süredir kara hasret kalan minikler, tatili de fırsat bilerek sokak aralarında kartopu oynayıp, kardan adam yaptı.

        -TEKİRDAĞ-

        İstanbul'dan Edirne'ye giden D-100 ve TEM otoyolu kar yağışı nedeniyle araç trafiğine tamamen kapandı.

        Edrine'den ve Kırklareli'nden araçlar İstanbul, İstanbul yönünden de araçlar Edirne tarafına salınmıyor.

        Kar seviyesinin yer yer yarım metreye yaklaştığı bölgede Karayolları ekipleri aralıklısız çalışıyor.

        -BOLU-

        Bolu'da kent beyaza büründü. Önceki gün başlayan ve aralıklarla devam eden kar, dün gece etkisini artırdı. Yağışın sabaha kadar sürdüğü kentin merkezinde kar kalınlığı 10, kayak merkezi Kartalkaya'da da 195 santimetre olarak ölçüldü.

        Kar yağışı nedeniyle sürücüler ve yayalar, zorlandı. Belediye ekipleri, kent merkezinde kar küreme ve tuzlama çalışmalarını sürdürüyor. Bu arada, güvercinler de kar yağışından etkilendi. Yıldırım Beyazıd Camii'nin önünde bulunan güvercinler, kar dolaysıyla üşüdü ve karınlarını doyuramadı.

        Öte yandan, kar yağışı gece özellikle D-100 Karayolu'nun Bolu Dağı kesiminde ve TEM Otoyolu'nun Bolu Dağı Tüneli çıkışında etkili oldu. Gece saat 3 civarında, yoğun kar nedeniyle otoyolda trafik tek şeride düştü. Karayolları ekiplerinin kar küreme ve tuzlama çalışması sonrasında yol normale döndü. Karayolları ekipleri kar küreme ve tuzlama çalışmalarını dün geceden itibaren aralıksız sürdürüyor. Trafik ekipleri de, sürücüleri kar yağışı nedeniyle daha dikkatli olmaları yönünde uyarıyor.

        Bolu Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Şube Müdürü Orhan Başaran, TEM Otoyolu'nun Bolu Dağı Tüneli kısmında kar yağışının sürdüğünü, trafiğinde normalin altında olduğunu söyledi. Başaran, trafik ekiplerinin denetimlerini sürdürdüğünü ifade etti. Başaran, akşam üzeri trafiğin yoğunlaşması nedeniyle önlemlerini daha da artıracaklarını kaydetti.

        -ÇORUM-

        Çorum'da bir yolcu otobüsünün kaygan yolda kontrolden çıkarak devrilmesi sonucu meydana gelen trafik kazasında 3'ü ağır 22 kişi yaralandı.

        İzmir'den Trabzon'a giden Yılmaz Güney (55) yönetimindeki 61 S 0297 plakalı yolcu otobüsü, kar yağışı ve tipinin etkili olduğu Çorum-Samsun karayolunun 20. kilometresinde şarampole uçtu. Ulaşımın gece saatlerinden itibaren güçlükle sağlandığı bölgede meydana gelen kazada, sağ tarafına devrilen otobüste bulunan yolcular büyük panik yaşadı. Ezilme tehlikesi geçiren yolcular, havalandırma kapaklarından dışarı çıkarıldı. Yoldan geçen diğer sürücülerin de yardımıyla kurtulan yolcular, ambulanslarla Çorum Devlet Hastanesi ile Hasanpaşa Devlet Hastanesine kaldırıldı.

        Kazada otobüs şoförü Güney ile yolcular Hüsamettin (32) ve Hamza Ekici (45), Nuriye Kocabıyık (71), Hacı Pekgöz (48), Kamile (5) Kemal (3), Kübra (25) ve Hakan Özdemir (32), Aşkın Baş (19), Serpil (26) ve Hacer Zengin (29), Namık Kemal (52), Kenan (58) ve Asım Aytaş (52), Hacı Hüseyin Aktaş (19), Hasan Hüseyin Açıkgöz (40), Emine Hayta (41), Hikmet Balık (45), Kamile (70) ve Hüseyin Erdem (30) ile Metin Babur (55) yaralandı. Yaralılardan Hakan ve eşi Kübra Özdemir ile Kamile Erdem'in durumlarının ağır olduğu bildirildi.

        Sol ayağı kırılan Namık Kemal Aytaş, 2 kardeşi ile Ankara'dan otobüse bindiklerini ve bir yakınlarının cenazesi için Trabzon'a gittiklerini söyledi. Çorum'u geçtikten sonra otobüsün kontrolden çıktığını ifade eden Aytaş, sürüklenerek büyük bir gürültü ile şarampole devrildiklerini anlattı. Aytaş, havalandırma kapaklarından dışarı çıktıklarını ve kurtarıldıklarını açıkladı.

        Öte yandan Jandarma, 22 kişinin yaralandığı kaza ile ilgili soruşturma başlattı. Bu arada otobüste bulunan diğer yolcular Çorum Otogarı'na götürülerek başka bir otobüsle Trabzon'a gönderildi.

        -ZONGULDAK-

        Zonguldak, son yılların en şiddetli kar yağışına sahne oluyor.

        Zonguldak-Ereğli karayolu dün akşamdan bu yana trafiğe kapanırken, Ankara karayolunda ise küçük araçların zincirli bir şekilde geçişine izin veriliyor. TIR'ların geçişine ise izin verilmiyor.

        Tipi şeklinde bastıran kar yağışı kent merkezinde hayatı felç etti. Cadde ve sokaklar beyaza bürünürken fırtına nedeniyle ağaçlar kırıldı, bazı evlerin bacası uçtu. Kent merkezinde yaklaşık 50 santimlik kar oluşurken vatandaşlar kendi imkanlarıyla karları temizledi. Şehir merkezinde ana cadde ve kaldırımlar ise Zonguldak Belediyesi temizlik işçileri tarafından temizleniyor.

        -KAR YAĞIŞI YOLLARI KAPADI-

        Dün gece başlayan yoğun kar yağışı nedeniyle, Türkiye genelindeki bir çok karayollu ulaşıma kapandı. Ankara- Konya karayolu ulaşıma kapanırken, Konya'yı Karaman, Afyonkarahisar, Antalya, Aksaray ve Adana'ya bağlayan yollarda da ulaşım güçlüğü yaşanıyor. Karayolları Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre bugün itibariyle Türkiye genelinde kar ve tipi nedeniyle trafiğe kapanan yollar şöyle: "Ankara; Konya-Ankara, Konya; Taşkent-Alanya-Sar, Karapınar, Başyayla-Güneyyurt, Hadim-Bozkır, Akören-Bozkır, Akören-Alibeyhöyüğü, Belören-Güneysınır, İçeriçumra-Çumra, Akören-Akkise, İstanbul; Hendek-Kocaali, Mollafeneri-Sevindikli-İzmit, Kocaali-Ortaköy, Geyve-Taraklı Mersin; Ağabeyli-Çağlayancerit Kayseri; Malatya-Erciyes-Develi, Hacılar-Erciyes Samsun; Reşadiye-Aybastı, (Fatsa-Aybastı) Çamaş-Gürgentepe, Ulubey-Gürgentepe-Gölköy Ayrımı, Gölköy-Aybastı, Yeşilce, İkizce-Yoğunoluk Elazığ; Erzincan-Erzurum Ayrımı-Pülümür-Tunceli, Erzurum; Çat-Karlıova, Posof-Damal Sivas; Kangal-Divriği, Sivas-Erzincan, (Suşehri-Refahiye)Ayrımı-İmranlı, Zara-Şerefiye-Suşehri, (Ordu-Sivas)İl Sn.-Suşehri, Koyulhisar-Mesudiye İl sınırı-Ortakent."

        -GAZİANTEP-

        Gaziantepliler, karı şiirle karşıladı. Gece başlayan kar, sabah saatlerinde şehri beyaza bürüdü. Yaklaşık 1 yıldır karı hasretle bekleyen bazı vatandaşlar, kar altında yürüyüşe çıktı.

        Karı şiirle karşılayan Mehmet Çetin ise, kar yağışının kendisine, ünlü şair Cenab Şehabbettin'in Elhanı Şita (Kış Nameleri) isimli şiirini hatırlattığını söyledi. Çetin, "Şehri, beyaz bir örtü kaplamış adeta. Rabbim, çiftçilerin duasını kabul etti. Kar hem şehrimizi güzelleştirdi hem de bereketi beraberinde getirdi." dedi.

        Kurak geçen bir kışın ardından gelen karın kendilerini mutlu ettiğini söyleyen Abdülkadir Çelik de, "Yaz aylarında çok ciddi susuzluk problemi ile karşılaştık. İnşallah devamı gelir ve geçtiğimiz yıl yaşadığımız susuzluğu bu yıl yaşamayız." diye konuştu.

        Kar yağışı ile birlikte belediye ekipleri de yollarda biriken karları temizlemeye başladı. Karın gün boyunca yağması bekleniyor.

        -ORDU-

        Ordu'da 255 köy yol yolu ulaşıma kapandı, bazı ilçelerin birbirleri ile olan bağlantıları koptu.

        Ordu'da etkili olan kar yağışı sebebiyle ilk belirlemelere göre 255 köy yolu ulaşıma kapandı. Halen devam eden ve birkaç gün de sürmesi beklenen kar yağışı sebebiyle köy yollarının hemen hemen tamamının ulaşıma kapanması bekleniyor. Ordu'da kar sebebiyle Gürgentepe-Gölköy, Korgan-Kumru, Aybastı-Korgan ilçelerini birbirine bağlayan yol da kar yağışı sebebiyle ulaşıma kapandı. Şehir merkezinde 10 santime çıkan kar kalınlığı yüksek kesimlerde 1 metreye yaklaşıyor. Meteoroloji İl Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre Ordu'da kar yağışının çarşamba gününe kadar devam etmesi, sonra yerini bulutlu bir havaya bırakması bekleniyor. Hava sıcaklığı da gündüz 2, gece 1 dereceye kadar düşecek.

        -DİYARBAKIR-

        Türkiye, Karadeniz üzerinden gelen yeni bir soğuk ve yağışlı havanın etkisine girdi. Meteoroloji, çığ ve don tehlikesine karşı uyarıda bulundu. Karadeniz üzerinden gelen soğuk ve yağışlı hava ülke genelinde etkili oluyor. Yurdun kuzey, iç ve doğu kesimlerinde kar yağışı etkisini artırarak devam ediyor. Son meteorolojik analiz ve tahminlere göre soğuk hava hafta ortasına kadar yurdun büyük bölümünde etkisini sürdürecek. Soğuk hava ve kar yağışlarına bağlı olarak yurdun kuzey, iç ve doğu kesimlerinde kuvvetli buzlanma ve don olayı görülecek.

        Pazartesi günü; Marmara'nın batısı, Kıyı Ege ve Batı Akdeniz dışında kalan tüm bölgeler yağışlı geçecek. Yağışlar Doğu Akdeniz kıyılarında yağmur, diğer yerlerde kar şeklinde olacak. Kar yağışı yurdun iç ve doğu kesimlerinde etkili olacak. Rüzgar kuzey ve iç kesimlerde kuzeydoğu yönlerden (poyraz) kuvvetli olarak esecek. Salı günü ise; Karadeniz, İç Anadolu'nun kuzey ve doğusu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Kocaeli ve Sakarya çevreleri kar yağışlı geçecek.

        Çarşamba günü; Batı ve Orta Karadeniz kıyıları, Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu'nun doğusu kar yağışlı diğer kesimler parçalı bulutlu geçecek. Yurdun batı kesimlerinde sabah saatlerinde sis görülecek.

        Bitlis'in Mutki ilçesine bağlı Çatalerik köyündeki koruculardan İrfan Durmuş'un (40) çığ altında kalarak hayatını kaybetmesinin ardından yeni bir çığ uyarısı geldi. Meteoroloji yetkilileri, soğuk hava ve kar yağışına bağlı olarak yurdun kuzey, iç ve doğu kesimlerinde görülecek kuvvetli buzlanma ve don olayı ile doğu kesimlerde büyük risk oluşturacağını bildirdi. Çığ tehlikesine karşı vatandaşların ve yetkililerin tedbirli olması gerektiği belirtildi.

        Diyarbakır Meteoroloji Meydan Müdürlüğü ise, Diyarbakır merkez dahil olmak üzere kar yağışının bölgede salı gününe kadar devam edeceğini belirtti. Yağışların zaman zaman karla karışık olacağını belirten yetkililer, hava sıcaklığının biraz düşeceğini ifade etti. Yağışla birlikte güney rüzgarlarının etkili olacağından dolayı hava sıcaklığının çok düşmeyeceğine dikkat çeken yetkililer, "Salı gününden itibaren bölgemizde Kuzey rüzgarları etkili olacak. Bu rüzgarlar hava sıcaklığının düşmesine yol açacak. Sıcaklığın eksi 10 dereceye kadar düşmesini bekliyoruz. Vatandaşların soğuk havalara karşı dikkatli olmasını istiyoruz. Salı gününden itibaren bölgede don ve çığ tehlikesi olacak. Buzlanmalara karşı sürücülerin dikkatli olması gerekiyor." dediler.

        Bu sabah yapılan ölçümlere göre bazı şehir merkezlerinde kar yükseklikleri şöyle; Hakkari 70, Ağrı 52, Muş 48, Kars 46, Tunceli ve Bingöl 43, Zonguldak 36, İnebolu 35, Yozgat 33, Erzincan 26, Sakarya 25, Gümüşhane 24, Erzurum ve Tokat 22, Balıkesir 20, Konya ve Sivas 17, İstanbul, Denizli ve Çankırı 15, Düzce ve Kastamonu 12, Nevşehir ve Kütahya 11, Isparta ve Kırıkkale 10, Bolu 9, Afyon ve Kayseri 8, Kahramanmaraş 6, Ankara/Keçiören 5, Etimesgut 7, Esenboğa 10 cm.

        -SİVAS-

        Etkili kar yağışı ve tipi nedeniyle Sivas-Erzincan ve Sivas-Malatya karayollarının ulaşıma kapandığı bildirildi.

        AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Sivas ve ilçelerinde dün akşamdan itibaren etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle Sivas-Erzincan karayolunun Kızıldağ ve Sivas-Malatya karayolunun Yağdonduran mevkileri ulaşıma kapandı.

        Karayolları ekiplerinin yol açma çalışmalarını sürdürdükleri ancak tipinin devam etmesi nedeniyle yolların ulaşıma açılamadığı belirtildi.

        Bu mevkilerde geçişlerine izin verilmeyen araçların bekletildiği bildirildi.

        Sivas-Yozgat karayolunun Yaraşbeli, Sivas-Tokat karayolunun Çamlıbel mevkilerinde de ulaşımın güçlükle sağlandığı kaydedildi.

        Bu arada, Yıldızeli-Sivas, Şarkışla-Altınyayla, Şarkışla-Pınarbaşı, Zara-Divriği, Zara-İmranlı-Refahiye, Ulaş-Kangal arasında tipi nedeniyle ulaşım sağlanamıyor.

        -İZMİR-

        İzmir'de, sabah saatlerinden itibaren başlayan kar yağışının aralıklarla devam edeceği bildirildi.

        İzmir Meteoroloji Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, İzmir'de bu sabah saatlerinde kar yağışı başladı. Hava sıcaklığının 3 derece olduğu kentte, kar yağışının akşama kadar aralıklarla süreceği bildirildi.

        İzmir'e en son 4 Şubat 2007 tarihinde kar yağmıştı.

        Bu arada, yağışlı havanın yarından itibaren iç bölgelere geçeceği, sıcaklığın 0-3 derece arasında seyredeceği kaydedildi.

        Meteoroloji yetkilileri, kuvvetli poyrazın 2-3 gün daha devam edeceğini, etkili fırtına beklendiğini belirttiler.

        -KAYSERİ-

        Kar yağışı nedeniyle Kayseri-Malatya kara yolu ulaşıma kapandı.

        Karayolları 6. Bölge Müdürü Fuat Soyal, AA muhabirine, gece etkili olan kar yağışı nedeniyle Kayseri-Malatya karayolunun bir bölümünde ulaşımın sağlanamadığını bildirdi.

        Malatya yolunun Kayseri-Pınarbaşı bölümünün ulaşıma kapandığını, bu nedenle Malatya yönüne gitmek isteyen araçların Bünyan ilçesine yönlendirildiğini ifade eden Soyal, Pınarbaşı-Gürün ve Gürün-Darende yollarında da ulaşımın sağlanamadığını kaydetti.

        Kapanan yolların ulaşıma açılması için ekiplerin aralıksız çalıştığını vurgulayan Soyal, belirtilen yollar dışında diğer şehirlerarası güzergahlarda sorun yaşanmadığını belirtti.

        Erciyes Kayak Merkezi yolu da kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşıma kapandı.

        -ÇANAKKALE-

        Çanakkale Boğazı ve Kuzey Ege'de etkili olan kuvvetli poyraz nedeniyle, Gelibolu-Lapseki, Gökçeada-Kabatepe ve Bozcaada-Geyikli araba vapuru seferleri durduruldu.

        AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, saatteki hızı zaman zaman 80-100 kilometreye ulaşan fırtına nedeniyle, Gelibolu-Lapseki, Gökçeada-Kabatepe ve Bozcaada-Geyikli araba vapuru seferleri geçici olarak iptal edildi.

        Çanakkale-Eceabat arasındaki araba vapuru seferleri ise normal olarak sürdürülüyor.

        Kentte dün başlayan ve aralıklarla süren kar yağışı ve buzlanma nedeniyle, Çanakkale Emniyet Müdürlüğü trafik ekipleri, araçların zincirsiz trafiğe çıkmalarına izin vermiyor. Karayolları Bölge Müdürlüğü ekipleri, buzlanma olan yollarda tuzlama çalışmalarını sürdürüyor.

        Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, kar yağışının il merkezinde bugün aralıklarla devam edeceğini, akşam saatlerinde poyraz fırtınasının etkisini artıracağını bildirdiler.

        Yetkililer, kentte hava sıcaklığının gündüz sıfırın altında 1, gece ise sıfırın altında 5 derece olacağını kaydettiler.

        -YOZGAT-

        Kars'tan İzmir'e gitmekte olan yolcu otobüsü Yozgat -Sorgun yolunun 15'inci kilometresinde şarampole yuvarlandı. Olumsuz hava şartları nedeni ile meydana gelen kazada 9 kişi yaralandı.

        Yozgat'tan sorgun istikametine giden otomobil karlı yolda kayarak Kars'tan İzmir'e gitmekte olan yolcu otobüsüne çarptı. Otobüsün şarampole devrilmesi sonucu meydana gelen kazada Kader Yıldırım (23), Gökhan Can (20), Önder Kaya (24), Mehmet Çelik (26), Filiz Çelik (28), Mehmet Naci Yeşilbağ (51), Abbas Tanrıverdi (78), Şahanım Tanrıverdi (78) ve otomobilde bulunan Hüsne Bulut (31) yaralandı.

        Yaralılar Yozgat Devlet Hastanesine kaldırılırken otobüsteki diğer yolcular kazayı yara almadan atlattı.

        Öte yandan Yozgat'ta etkili olan kar yağışı nedeniyle bir çok kaza meydana geldi. Polis ekipleri Yozgat'ın giriş ve çıkışlarında zincirsiz araçlara izin vermiyor.

        -MANİSA-

        Manisa'nın Turgutlu İlçesinde yılın ilk kar yağışı kazaya neden oldu. Meydana gelen kazada, 3 kişi yaralandı.

        Hüseyin Özgür, 45 ZA 1243 plakalı minibüsüyle Salihli'den İzmir yönüne seyrederken Ergenekon Kavşağı'nda ayni yönde giden Mehmet Taşdelen'in kullandığı 45 N 5073 plakalı otomobile, kırmızı ışıkta durduğu sırada arkadan çarptı.

        Kaza nedeniyle 45 N 5073 plakalı otomobilde sıkışan kardeşler Sabriye, Havva ve Mehmet Taşdelen, olay yerine gelen itfaiye ekipleri tarafından çıkartıldı.

        Yaralıların ilk tedavileri, 112 Acil Servis görevlileri tarafından olay yerinde yapıldı. Turgutlu Devlet Hastanesi'ne kaldırılan ve gözlem altına alınan yaralıların hayati tehlikelerinin olmadığı belirtildi.

        -BALIKESİR-

        Balıkesir-Bursa karayolunda, yoğun kar yağışı nedeniyle zincirsiz araçların geçişine izin verilmiyor.

        Balıkesir-Bursa karayolunun Susurluk mevkisine giderek, çalışmalar hakkında bilgi alan Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Balıkesir-Bursa karayolunun Susurluk mevkisinde etkili olan kar yağışı nedeniyle trafikte zaman zaman aksamaların yaşandığını söyledi.

        Ulaşımın kontrollü bir şekilde sağlandığı bölgede zincirsiz araçların geçişine kesinlikle izin vermediklerini anlatan Hatipoğlu, tipi nedeniyle görüş mesafesinin zaman zaman sıfıra indiği bölgede bekletilen araçların da en yakın akaryakıt istasyonuna yönlendirildiklerini kaydetti.

        Hatipoğlu, yola zincirsiz çıkan araçlar nedeniyle trafikte aksamalar yaşandığını, karayolları ve çeşitli kamu kurumlarına ait ekiplerin yolu açmaya çalıştıklarını bildirdi.

        Bu arada, Balıkesir-Susurluk yolunda bir yolcu otobüsü, yoldan çıkarak yan yattı. 5 kişinin hafif şekilde yaralandığı kazada yolcular, olay yerine gelen otobüslerle Balıkesir Şehirlerarası Otobüs Terminali'ne götürüldü.

        -TOKAT-

        Tokat'ın Erbaa ilçesinde yolcu otobüsünün devrilmesi sonucu 1 kişi öldü, 24 kişi yaralandı.

        Alınan bilgiye göre, Iğdır'dan İstanbul'a giden Nevzat Taş idaresindeki 76 EH 545 plakalı yolcu otobüsü, Erbaa-Niksar karayolunun 33. kilometresindeki Erkümbet mevkisinde yolun buzlu ve kaygan olması nedeniyle devrildi.

        Kazada yolculardan Azerbaycan uyruklu Abdulfed Alecfora (45) hayatını kaybetti. Kazada yaralanan 24 yolcu, ambulanslarla Erbaa Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

        Uludağ'da kar kalınlığı 2 metreye yaklaştı

        Türkiye'nin önde gelen kış turizm merkezlerinden Uludağ'da kar kalınlığı 190 santimetre olarak ölçüldü.

        Uludağ Meteoroloji İstasyonu yetkililerinden alınan bilgiye göre, aralıksız tipi nedeniyle Uludağ'da kar kalınlığı bu yıl ilk kez 190 santimetreye ulaştı.

        Görüş mesafesinin 10 metreye kadar düştüğü Uludağ'da hava sıcaklığı eksi 13 derece olarak ölçüldü.

        Yetkililer, kar yağışının yarın da devam edeceğini bildirdiler.

        Yaralıların genel sağlık durumlarının iyi olduğu, kazadan yara almadan kurtulan yolcular ile ayakta tedavi edilen bazı yolcuların başka bir otobüsle İstanbul'a gittiği belirtildi.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ