Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Eylem talimatını TV'deki altyazıdan almış!

        Taksim Meydanı’nı kana bulayan Vedat Acar’ın “Behçet” hastalığına yakalanması ve bu hastalığının tedaviye cevap vermemesi nedeniyle örgüte canlı bomba olma teklifinde bulunduğu ortaya çıktı.

        Salih AYDIN-Nihat ULUDAĞ / AHT

        İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Taksim’i kana bulayan bombacı Vedat Acar’ın kimliğini belirledikten sonra, kanlı bombalama eylemiyle ilgili tüm detayları da ortaya çıkarmaya başladı. İşte “Behçet” hastası bombacı Vedat Acar’ın bombalama eylemiyle ilgili ayrıntılar:

        TEDAVİSİ İÇİN İSTANBUL’A GELDİ: Vedat Acar, 2004 yılında örgüte girerek yasadışı yollardan Kandil’de bulunan kamplara katıldı. Behçet hastası olan Acar, yüzünde ve gözünde yaralar çıkması üzerine 20 Ekim 2009 günü İstanbul’a geldi. 22 Ekim 2009’da ise ağabeyi Sedat Acar’ın kimliğine kendi resmini yapıştırarak, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’ne tedavi için başvurdu. Bu arada ağabeyinin kimliğiyle “Yeşil Kart” alan Vedat Acar, 26 Ekim2009 tarihinde Cerrahpaşa Hastanesi’nde tedavi olmaya başladı. 1 Şubat’a kadar tedavisi devam eden Acar, hastalığında iyileşme olmayınca 22 Mart 2010 günü İstanbul’dan Van’a gitti. Burada bir otele yerleşen Vedat Acar, 24 Mart 2010 günü Diyarbakır’da nevruz kutlamalarına katıldı.

        GÖNÜLLÜ ‘CANLI BOMBA’ OLDU: Acar, daha sonra örgütün kırsalına gitti. Ancak dağda hastalığı yeniden ortaya çıktı. Yüzünde ve gözünde yaralar çıkan Vedat Acar’ın midesinde ülser olduğu belirlendi. Hastalıkları üzerine Vedat Acar, örgüte canlı bomba olmak için başvurdu. Acar’ın bu isteği kabul edildi ve 6 aylık canlı bomba eğitimi aldı.

        BOMBALARI DİYARBAKIR’DA ALDI: Vedat Acar, 7 Ekim2010 günü Van’dan Diyarbakır’a giderek, burada Amed özel kuvvetler milis sorumlusu Dr. Aydın kod adlı örgüt liderinin gönderdiği plastik patlayıcıları teslim aldı. Örgüt militanlarından aldığı bombayı bir yorgana saran Acar, otobüsle İstanbul’a geldi.

        AİLESİYLE HİÇ GÖRÜŞMEMİŞ: Polisin kendisini yakalamaması için ailesiyle görüşmeyen Vedat Acar, hiç cep telefonu kullanmadı. Acar, 10 Ekim günü bir emlakçı aracılığıyla Şirinevler’deki evi kiraladı. Emlakçının, aynı apartmanın 9’uncu katındaki evi önermesi üzerine, Acar, ‘gözümden hastayım bu nedenle birinci kattaki mobilyalı evi tutacağım’ yanıtını verdi.

        MEZOPOTAMYA TV’Yİ AYARLATMIŞ: Bir çanak antenciyi evine çağırarak, Roj TV ve Mezopotamya TV’yi ayarlatmak istedi. Ancak para konusunda anlaşamadı. Bu kez ikinci bir antenci geldi, o da bir türlü söz konusu TV kanallarını ayarlayamadı. İlk antenci ikinci kez gelerek kanalları televizyonda ayarladı.

        TALİMATI TV’DEN ALMIŞ: Hayatında hiç okula gitmeyen ancak örgüt tarafından şifreli altyazıları okuması öğretilen Vedat Acar, eylem talimatını ise Mezopotamya TV’den şifreli altyazılardan aldı.

        ÜZERİNDE ÖLÜM HAPI ÇIKTI: Vedat Acar’ın üzerinde, Suriye yapımı bir antibiyotik kapsülünün içerisine konulmuş potasyum siyanür bulundu. Terör örgütü PKK’nın yöneticileri, “canlı bomba” Vedat Acar’a eylemi gerçekleştiremediği ve yakalandığı takdirde bu hapı içmesi talimatını verdiği belirlendi.

        ÖLÜME 'BEYAZ'LARLA GİDİYORLAR

        Muharrem ÇAĞLAR-AHT

        Geçtiğimiz pazar günü yaşanan saldırıda, canlı bomba Vedat Acar’ın MOBESE ve güvenlik kameralarına yansıyan görüntülerinde üzerinde beyaz mont ve beyaz pantolon olduğu görülüyor. Üst düzey bir emniyet yetkilisi; teröristlerin ikinci ya da üçüncü şahıslar tarafından kolayca takip edilmek ve gözden kaybolmamalarını sağlamak için özellikle beyaz giydirildiğini bildirdi.

        TESADÜF DEGİL

        Hedef noktasına doğru giden canlı bombanın biri ya da birileri tarafından genellikle takip edildiğini vurgulayan emniyet yetkilisi, intihar saldırganlarının beyaz giyinmelerinin tesadüf olmadığını kaydetti. Taksim’e bugüne kadar girebilmeyi başaran canlı bomba sayısı 4. Sadece biri amacına ulaşamadan yakalandı. Diğer üçü ise taşıdıkları bombayı patlattı. Canlı bombalardan biri koyu kıyafetle eyleme geldi.

        Öte yandan görüntülere takılan beyaz mont ve pantolonlu Vedat Acar’ın kararsız adımlarla Taksim Meydanı’na geldiği, yaklaşık 4-5 dakika oyalandığı, bir kez hedef noktaya giderken geri döndüğü, 5 saniyelik bir bekleyişin ardından yeniden hedefe yöneldiği görülüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ