Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam En büyük asker bizim asker

        Kökeninin İslamiyet öncesine kadar uzandığı belirtilen asker uğurlama törenleri, genelde benzerlik gösterse de bölgelere göre farklı şekillerde yapılabiliyor.

        Özellikle Türkiye'nin terör örgütü PKK'ya yönelik Güney Doğu ve Doğu Anadolu'da başladığı operasyonun ardından asker uğurlama törenleri ayrı bir önem taşımaya başladı.

        Anadolu kültüründe bir erkek için askerlik, sünnet ile birlikte en önemli dönüm noktalarından biri kabul ediliyor. Gencin askere uğurlanması sırasında ise yüzyıllardır uygulanan adetlerin, askerlik süresi boyunca genci tehlikelerden ve kötülüklerden koruduğuna inanılıyor.

        Türk halkı için ''kutsal bir görev, vatan borcu, Peygamber Ocağı'' sayılan askerliği hiç bir mazereti olmadan yapmayan erkek, ''yarım insan'' olarak nitelendiriliyor. Askerlik aynı zamanda bir eğitim yuvası olarak görüldüğü için askere gönderme ve karşılama törenleri gururlandırıyor, hemen herkese duygu yoğunluğu yaşatıyor.

        Türkiye'nin dört bir yanında askere uğurlama törenleri arasında büyük benzerlikler görülüyor. Askere gidecek olan genç, yola çıkacağı tarihten 15-20 gün önce bütün işlerini bırakıp, dinlenmeye çekiliyor. Bu dinlenme sırasında genç geziyor, arkadaşlarıyla eğlencelere katılıyor.

        Askere gidecek gençler, yakınlarını, arkadaşlarını ve komşularını ziyaret edip onlarla helalleşiyor. Asker adayları için yemekler düzenleniyor, kına geceleri yapılıyor. Gence, askerlikte maddi sıkıntı çekmemesi için harçlık veren yakınları, çorap, iç çamaşırı gibi hediyeler de sunuyor.

        Birçok bölgede asker adayları türbeleri ziyaret ederken, ülkenin hemen her yerinde genç, gideceği gün otogarda arkadaşları ve yakınları tarafından davul ve zurnalarla, halaylarla uğurlanıyor. Edirne'den Ardahan'a kadar tüm Anadolu insanının belki de değişmez asker uğurlama adeti ise asker adayının eline kına yakmak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ